Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Κλειστές από αύριο οι τράπεζες. Διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Ανατροπή της απόφασης του Eurogroup για μη ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου να αποκατασταθεί η ροή της ρευστότητας των τραπεζών, ζητά ο Αλέξης
Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου. Προηγήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ πριν συνεδρίασε εκτάκτως και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας. Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο, ακόμη και απόψε, να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup και να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες" δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός συνέστησε "νηφαλιότητα και υπομονή", διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες, το ίδιο και η καταβολή μισθών και συντάξεων και είπε ότι "οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα".
Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση Eurogroup, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μια "πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή, στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης".
Η απόφαση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, οδήγησε την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί μέτρα τραπεζικής αργίας και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις.
Όπως τόνισε, είναι πλέον "περισσότερο από σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν έχει άλλο στόχο από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος". "Δεν θα τα καταφέρουν" διεμήνυσε και τόνισε: "Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον λαό στην επιλογή του να απορρίψει απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών".
Κλειστές από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου οι τράπεζες 
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών μετά από εισήγηση που έκανε πριν λίγο το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή αποφασίσθηκε να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές ολόκληρη την εβδομάδα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου. 
Σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένες και πρακτικές οδηγίες προς τους πολίτες θα ανακοινωθούν αργότερα απόψε, καθώς θα εξειδικευτούν κατά τις συνεδριάσεις των ΔΣ των τραπεζών, που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Κυριακής.
Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιβληθεί τραπεζική αργία θα υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει απόψε το βράδυ της Κυριακής.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξερχόμενος του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για την τραπεζική αργία και τα capital controls θα γίνουν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε: «Στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά». 
«Δεν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Ανθιμος Θωμόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.
«Ψυχραιμία» συνέστησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος είπε πως η Αρχή θα συνεδριάσει αύριο για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν πως και το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μείνει αύριο κλειστό.
Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε -επικαλούμενο πηγές από την Αθήνα- ότι αύριο θα παραμείνει κλειστό και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΕΚΤ:Διατηρεί αμετάβλητο τον ELA

Νωρίτερα, παράταση της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του ELA, αποφάσισε η EΚΤ, αν και διατηρεί αμετάβλητο το όριο χρηματοδότησης στα υφιστάμενα επίπεδα. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, τις εξελίξεις, ενώ χαιρετίζει τη δέσμευση των κρατών-μελών να λάβουν μέτρα θωράκισης των οικονομιών του ευρώ.
«Με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το όριο της παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στα επίπεδα που αποφασίστηκαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Η απόφαση ελήφθη στην έκτατη τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σήμερα Κυριακή 28 Ιουνίου 2015.
Η ΕΚΤ τόνισε ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την απόφασή της και ότι παραμένει σε στενή συνεργασία με την ΤτΕ για τη διατήρηση της σταθερότητας.
Σε ανακοίνωσή της μετά την τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Κυριακής, η ΕΚΤ αναφέρει πως το ΔΣ έλαβε υπόψη την απόφαση για το δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος.
«Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή των οικονομιών της Ευρωζώνης. Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΣ πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Δεδομένων των συνθηκών, το Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA στα επίπεδα που είχαν αποφασιστεί την Παρασκευή, 26 Ιουνίου. Το Συμβούλιο μένει σε ετοιμότητα να επανεξετάσει την απόφασή του.» αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.
Ο διευθυντής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΤτΕ».
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως «η ΤτΕ θα λάβει, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, κάθε μέτρο που απαιτείται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα για τους έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις». 
Η ΕΚΤ σημείωσε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές και «είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο εντός της εντολής της».
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με Δραγασάκη και Βαρουφάκη. Στο επίκεντρο οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ. 
Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει στην Αθήνα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάσταση και να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι τράπεζες ή αν θα επιβληθεί τραπεζική αργία και στη συνέχεια capital control.
Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν εκπρόσωποι των χωρών του G7, ομάδας επτά εκ των πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του πλανήτη, προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.


http://www.rthess.gr/