Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εναντίον του Νίκολα Γκρούεφκσι, ενώ έστησαν σκηνές στο κέντρο της πόλης, ανακοινώνοντας πως θα
αναμείνουν την παραίτησή του. Τι συμβαίνει στην πΓΔΜ, πώς η κυβέρνηση περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών και ποια είναι η ταυτότητα του κόμματος της αντιπολίτευσης. Μια δημοσιογράφος από τη χώρα, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας, ακόμα και για το καυτό ζήτημα του ονόματος
αναμείνουν την παραίτησή του. Τι συμβαίνει στην πΓΔΜ, πώς η κυβέρνηση περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών και ποια είναι η ταυτότητα του κόμματος της αντιπολίτευσης. Μια δημοσιογράφος από τη χώρα, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας, ακόμα και για το καυτό ζήτημα του ονόματος
Την περασμένη Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της πΓΔΜ βγήκαν στους δρόμους των Σκοπίων, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφκσι.
Η μεγάλη διαδήλωση διοργανώθηκε από την αντιπολίτευση, υπό τον Ζόραν Ζάεβ, στον απόηχο των αποκαλύψεων του για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες.
Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κρατούσαν σημαίες της πΓΔΜ, ενώ σε αυτήν παραβρέθηκαν και πολίτες αλβανικής εθνικής καταγωγής οι οποίοι κρατούσαν αλβανικά εθνικά σύμβολα, όπως και υποστηρικτές κομμάτων που εκπροσωπούν μικρότερες εθνικές κοινότητες στη χώρα.
Στην πρώτη συγκέντρωση, με προτροπή του Ζόραν Ζάεβ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη οχτώ αστυνομικών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με ένοπλους Αλβανούς, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πόλη Κουμάνοβο.
Υπό την πίεση των κατηγοριών της κυβέρνησης για παρακολουθήσεις αξιωματούχων και υποθέσεις διαφθοράς, καθώς και εξαιτίας των επεισοδίων, την περασμένη εβδομάδα δύο υπουργοί και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας παραιτήθηκαν.
Ηγέτες της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Σ. Μιχάλκοφ και η υπουργός Εσωτερικών Τζ. Γιανκούλοφσκα, ήταν πίσω από απόπειρες ελέγχου του Τύπου, των δικαστικών αρχών και εκλεγμένων αξιωματούχων μέσω της παρακολούθησης των τηλεφωνικών τους συνομιλιών. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Όλα αυτά, την ώρα που παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του ονόματος, με την Ελλάδα να έχει ασκήσει βέτο για την ένταξη της πΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές διαβουλεύσεις να προχωρούν με αβεβαιότητα.
Προσπαθώντας να αναλύσουμε περαιτέρω το θέμα και να διερευνήσουμε το τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική μας χώρα, μιλήσαμε με τη δημοσιογράφο Tanja Milevska που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, καλύπτοντας το πολιτικό ρεπορτάζ για ευρωπαϊκά θέματα.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως στο παρόν κείμενο η χώρα θα καταγράφεται ως πΓΔΜ, όρος με τον οποίο αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ (ή με την αγγλική συντομογραφία "fYRοM" (former Yugoslav Republic of Macedonia).
Πολλά κράτη την έχουν αναγνωρίσει και με το "συνταγματικό της όνομα" (Δημοκρατία της Μακεδονίας), όσον αφορά στις κατ' ιδίαν διμερείς τους σχέσεις, ενώ σε διεθνές επίπεδο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη διεθνή ονομασία fYROM, την οποία χρησιμοποιούμε και εμείς.
Η Tanja Milevska, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η χώρα θα αποδίδεται εδώ ως πΓΔΜ, ζήτησε να υπάρξει σημείωση που θα διευκρινίζει ότι στις απαντήσεις της στη συνέντευξη μας, αναφερόταν στο κράτος αποκαλώντας το "Macedonia" (χρησιμοποιούσε κοινώς το "συνταγματικό όνομα"). Σεβόμαστε το αίτημα της και το αναφέρουμε.
Ας δούμε όμως τι έχει να πει η δημοσιογράφος από τη χώρα, για την ίδια της την πατρίδα που βρίσκεται εν μέσω πολιτικής κρίσης και αναταραχής.
Τη ρωτάμε να μας περιγράψει την κατάσταση στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Η δημοσιογράφος στέκεται στα σκάνδαλα διαφθοράς και στις υποκλοπές που ενοχοποιούν την κυβέρνηση Γκρουέφσκι.
"Πολλοί άνθρωποι στην πΓΔΜ διαμαρτύρονται από τις αρχές Μαΐου και ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, λόγω των αποκαλύψεων σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Οι αποκαλύψεις ήρθαν στην επιφάνεια κυρίως από το κόμμα της αντιπολίτευσης, το SDSM που ισχυρίζεται πως έλαβε τις πληροφορίες από πληροφοριοδότη στον οποίο είχε πρόσβαση, από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.
Οι κασέτες στις οποίες καταγράφονται οι συνομιλίες αποκαλύπτουν συνομιλίες ανάμεσα σε μέλη της κυβέρνησης, καταγράφεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, και γίνεται λόγος για ξεκάθαρη εκλογική απάτη, διαφθορά, ακόμα και για προσπάθειες για απόκρυψη μιας δολοφονίας από τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του".