Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Το μνημόνιο περιθωριοποίησε κοινωνικά τις Ελληνίδες.

Το ζήτημα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών έθεσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο χθες 9/3/2015,  ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής,
Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ετήσιας Έκθεσης σχετικά με την πρόοδο ως προς την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013.  
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η οικονομική κρίση, η λιτότητα και τα μνημόνια που βιώνουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις κοινωνίες και στην επιχειρούμενη επίτευξη της ισότητας ανδρών και γυναικών.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς, στην Ελλάδα το μνημόνιο οδήγησε τις γυναίκες στη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 60% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ είναι γυναίκες και ανέρχονται σε 518.230. Ταυτόχρονα όμως μόνο το 15,7% αυτών των ανέργων γυναικών λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Επίσης, ενώ η ανεργία των γυναικών το 2009 πριν το μνημόνιο ανερχόταν στο 14,4%, το 2014 το ποσοστό έχει ανέλθει στο 29,3% αρκετά μεγαλύτερο από το ποσοστό ανεργίας των ανδρών που φτάνει το 23,4%. Επίσης το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών έχει αυξηθεί σημαντικά.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε επισημαίνοντας ότι με τη διάλυση του δημοσίου τομέα από την τρόικα και την επιβολή ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι Ελληνίδες βρίσκονται πλέον σε ακόμη πιο δυσμενή θέση ενώ η μητρότητα έχει  υπονομευθεί.

Το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: