Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Χωρίς ΚΑΜΙΑ καθυστέρηση ενήργησε η ΠΕ Πιερίας!!!!

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
 ΑΜΕΣΑ η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ενήργησε για την προώθηση του αιτήματος στην
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόζοντας τις σύννομες διαδικασίες.

Μέσα σε 24 ώρες διαβιβάστηκε το αίτημα των Δήμων της Πιερίας που δέχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνοδευόμενο από αυτοψία και των αρμόδιων υπηρεσιών της ΠΚΜ.

Σοφία Μαυρίδου: «Η Π.Ε. Πιερίας βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα διαμεσολάβησης μεταξύ των Δήμων της Περιφερειακής μας Ενότητας και της Π.Κ.Μ., ώστε να υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, όπως ακριβώς ορίζεται από τον Καλλικράτη. Οι Δήμοι οφείλουν να προβαίνουν χωρίς καθυστέρηση στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος κατά τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να χαρακτηριστεί μία περιοχή ως περιοχή εκτάκτου ανάγκης».


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19.03.2015, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου μετά από αυτοψία που έγινε στις πληγείσες περιοχές, από υπηρεσιακό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον Προϊστάμενο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιου Μπαρμπαρούση, του υπαλλήλου της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Ιωάννη Χαρπαντίδη, του Επιστημονικού Συνεργάτη Δημήτρη Ρουκά και του προϊσταμένου του τμήματος πολιτικής προστασίας της ΠΕ Πιερίας Νικόλαου Χηνόπουλου, για τα δύο περιστατικά κατολισθήσεων που παρατηρήθηκαν στους Δήμους Κατερίνης και Πύδνας – Κολινδρού.


Τα επίσημα αιτήματα των δύο δήμων έφτασαν στην Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ, στις 18 ΜΑΡ 2015, όπως άλλωστε ορίζει η διαδικασία κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καιρικών ή άλλων γεωλογικών φαινομένων, όπως αυτά περιγράφονται στα παραρτήματα του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Άμεσα, η Αντιπεριφερειάρχης κίνησε τις απαιτούμενες ενέργειες για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ και το οικείο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας, ώστε να χαρακτηριστούν ως περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στη συνάντηση εργασίας που έγινε στο γραφείο της κας Μαυρίδου, με τον κο Μπαρμπαρούση τονίστηκε ότι η σύννομη διαδικασία, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται βάση της κείμενης νομοθεσίας (πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», Νόμος για την Αναβάθμιση Πολιτικής Προστασίας και άλλες διατάξεις, Οργανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) είναι η εξής:

  1. Αίτημα του Δήμου στον οποίο έχουν παρατηρηθεί επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με καταγραφή ζημιών σε ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες ή δυνητικές καταστροφές στον άμεσο χρονικό ορίζοντα, προς την οικεία Περιφερειακή Ενότητα – τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

  1. Το ανωτέρω αίτημα συνοδεύεται υποχρεωτικά από μια έκθεση αυτοψίας που υπογράφεται από τεχνικό (π.χ. μηχανικό, γεωλόγο) στην οποία τεκμηριώνεται το αίτημα του Δήμου, είτε από συνυπογραφή του τεχνικού στο έγγραφο του Δημάρχου.

  1. Η Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ, άμεσα μέσω των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας) διενεργεί αυτοψία και αποστέλλει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας το ολοκληρωμένο αίτημα για την κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Γίνεται σαφές από το Ν. 3852/2010 –πρόγραμμα Καλλικράτης– και ειδικότερα στο άρθρο 160 (αρμοδιότητες Αντιπεριφερειαρχών) ότι οι εκλεγμένοι Αντιπεριφερειάρχες έχουν την ευθύνη της διάθεσης και του συντονισμού δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών και άλλων καταστροφών στην περιφερειακή ενότητά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που τους παρέχει ο περιφερειάρχης και το άρθρο 186 (Αρμοδιότητες Περιφερειών) περί έκδοσης αποφάσεων κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου για τοπικές καταστροφές μικρής έντασης, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του οικείου χωρικού Αντιπεριφερειάρχη.


Σύμφωνα με τα παραπάνω, πάσα διοικητική οδός διαβίβασης εγγράφων η οποία δεν είναι σύμφωνη με τα ανωτέρω, κωλυσιεργεί τη διαδικασία κήρυξης μιας πληγείσας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ως εκ τούτου, η αποστολή από το Δήμο Κατερίνης εγγράφου προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στις 13.03.2015 για «κήρυξη σε κατάσταση ανάγκης πολιτικής προστασίας της Τοπικής Κοινότητας Ελάφου του Δήμου Κατερίνης λόγω κατολισθητικών φαινομένων», δεν μπορούσε να διεκπεραιωθεί, εφόσον στερούνταν της σχετικής συνοδευτικής αναλυτικής έκθεσης αυτοψίας που να τεκμηριώνει την αναγραφόμενη ανάγκη, η οποία κατατέθηκε για ενέργεια στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στις 19.03.2015, δηλαδή με καθυστέρηση έξι (6) ημερών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί, ότι από την πρώτη στιγμή (μεσημέρι Παρασκευής 13-03-2015) που έγινε τηλεφωνικά γνωστό στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Πιερίας, ότι ο Δήμος Κατερίνης έκανε το σχετικό αίτημα προς το Γραφείο Περιφερειάρχη της ΠΚΜ, υπήρξαν επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες στελεχών της ΠΕ Πιερίας με αντίστοιχα στελέχη του Δήμου Κατερίνης, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο αλλά και Συνεργάτη του Δημάρχου διευκρινίζοντας την ορθή διοικητική οδό που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να ΜΗΝ γίνει καθυστέρηση ή/και απόρριψη στην έκδοση της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη από τη Δευτέρα 16 ΜΑΡ 2015, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο Συγκοινωνιακών Έργων, τοπογράφο μηχανικό Γρηγόρη Πάτσα, τη Γεωλόγο της ΔΤΕ, Χρύσα Σταμούδη, συνοδευόμενο από τον Επιστημονικό Συνεργάτη της Αντιπεριφερειάρχη, Δημήτριο Ρουκά για επιτόπια αυτοψία, ώστε να ετοιμάσουν τεχνική έκθεση που θα συνοδεύσει το Αίτημα κήρυξης των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, λόγω έντονων καιρικών και πλημμυρικών φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κας Σοφίας Μαυρίδου, των στελεχών και υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η τεχνική στήριξη καθοιονδήποτε τρόπο τους ΟΤΑ Α’ βαθμού της Πιερίας, ακολουθώντας πάντα την προβλεπόμενη διοικητική οδό, που όσο πολύπλοκη και αν είναι, εξακολουθεί να είναι η συντομότερη.

Εν κατακλείδι, το πρωί της Παρασκευής 20 ΜΑΡ 2015 – δηλαδή μέσα σε 24 ώρες από την επίσημη κατάθεση του αιτήματος του Δήμου, η Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ, θα διαβιβάσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρωμένο το αίτημα και για τους δύο (2) Δήμους, συνοδευόμενο από εκθέσεις αυτοψιών που έχουν διενεργηθεί από τις υπηρεσίες της ΠΚΜ.