Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ - «Οικολογική Μετακίνηση»

 «Οικολογική Μετακίνηση»
Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου ώρα 12:00 – ΕΚΑΒΗ

Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 θα διεξαχθεί η εκδήλωση παρουσίασης των εργασιών των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Γυμνασίου Κατερίνης και των Εκπαιδευτηρίων  ΠΛΑΤΩΝ σχετικά με την Οικολογική Μετακίνηση (Ecomobility). Προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και να πάρουν μέρος στη συζήτηση που θα ακολουθήσει σχετικά με προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τι είναι η Οικολογική Μετακίνηση;
Είναι μία περιβαλλοντική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εφήβων που δημιουργήθηκε πριν δέκα χρόνια μετά από μία αξιόλογη μελέτη που διενήργησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ο.Δ.Ε.& Μ.Ε. (MBA) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα εκπονείται από το Ecocity, Αστική Εταιρία μη Κερδοσκοπική που ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Το Ecomobility βασίζεται στην αυτενέργεια των εφήβων και την εθελοντική προσφορά, όπως συμβαίνει και με όλους τους συνεργαζόμενους και εμπλεκόμενους φορείς.
Ποιο είναι το ζητούμενο της εργασίας των μαθητών;
Η ενεργή συμμετοχή των νέων για εξεύρεση λύσεων στα περιβαλλοντικά προβλήματα των μεγάλων πόλεων της χώρας με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, είναι το ζητούμενο της εκστρατείας. Στόχος, μέσα από τις εργασίες των μαθητών είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Το Ecomobility  ζητά από τους μαθητές να ερευνήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους σε τοπικό επίπεδο (δήμος, γειτονιά, χωριό, νησί) που δημιουργούνται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να εντοπίσουν ελλείψεις, κακοτεχνίες, να κάνουν έρευνα στο σχολείο, στο σπίτι για τα προβλήματα που παρατηρούν γύρω τους, να σκεφτούν λύσεις/προτάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή που ζούνε και πηγαίνουν σχολείο.

Οι ομάδες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς,  ερεύνησαν θέματα οικολογικής μετακίνησης, και θα παρουσιάσουν  τις εργασίες τους στην ΕΚΑΒΗ.
Οι μαθητές συνέλεξαν τις απόψεις των πολιτών της Κατερίνης μέσα από ερωτηματολόγια που διένειμαν  στο κέντρο της πόλης και αναζήτησαν πληροφορίες από διάφορες πηγές. Συντονιστές της προσπάθειάς τους είναι οι εκπαιδευτικοί  Κατσαρού Κατερίνα  και Μπατζογιάννης Ηλίας.