Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Άμεση αποζημίωση των συγγενών των χιλιάδων Ελλήνων που αυτοκτόνησαν λόγω μνημονίου - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Άμεση αποζημίωση από την Κομισιόν των συγγενών των χιλιάδων Ελλήνων που αυτοκτόνησαν λόγω μνημονίου.


Να αποζημιώσει  τους συγγενείς των χιλιάδων συμπατριωτών μας που αυτοκτόνησαν λόγω την μνημονιακής λιτότητας καλεί την Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα Τρίτη 03/02/32015 στην Ευρωβουλή, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτής Καθηγητής ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ.
Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής σύμφωνα με Έρευνα Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική ιατρική επιθεώρηση BMJ Open τα περιστατικά των αυτοκτονιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1/3 λόγω των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την τρόικα και την μνημονιακή Ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2011.
Η Έρευνα φέρει τον τίτλο: ''The impact of economic austerity and prosperity events on suicide in Greece: a 30-year interrupted time-series analysis'', περιγράφει τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για αυτοκτονίες στην Ελλάδα από το 1983 έως το 2012 και επισημαίνει ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 35,7% στους μήνες που ακολούθησαν τον Ιούνιο του 2011 σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων μηνών.
Σύμφωνα με το Νότη Μαριά από την παραπάνω Έρευνα προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα οφείλεται στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.

Γι αυτό λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ρωτά την Κομισιόν ως μέλος της τρόικας εάν επιμένει στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει με τα μνημόνια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα καλεί την Κομισιόν να αποζημιώσει τους συγγενείς των χιλιάδων Ελλήνων συμπολιτών μας που αυτοκτόνησαν λόγω των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε η τρόικα. 

Μνημείο κυνισμού  και αναλγησίας η απάντηση Μοσκοβισί στο Νότη Μαριά για μνημόνιο και παιδική φτώχεια στην Ελλάδα.

Μήνυμα σε όσους καλλιεργούν αυταπάτες για δήθεν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τους δανειστές.


Μνημείο κυνισμού και αναλγησίας αποτελεί η απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί σε Ερώτηση του Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτή  Νότη Μαριά για την παιδική φτώχεια που θερίζει την Ελλάδα λόγω του μνημονίου.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς στην Ερώτησή του σύμφωνα με την από 28.10.2014 Έκθεση της Unicef στην Ελλάδα, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών με παιδιά βυθίστηκε στα επίπεδα του 1998, η παιδική φτώχεια επιδεινώθηκε καθώς από 23% το 2008 έφτασε στο 40,5% το 2012 και η χώρα κατατάσσεται πλέον στην προτελευταία θέση των κρατών του ΟΟΣΑ με βάση το ποσοστό των νέων 15-24 που δεν σπουδάζουν, δεν εργάζονται και δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα κατάρτισης στην Ελλάδα.
Απαντώντας ο Μοσκοβισί επισημαίνει εντελώς προκλητικά --και ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι το μνημόνιο δημιούργησε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα,-- ότι το μνημόνιο δήθεν «αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην καταπολέμηση της φτώχειας»!!!
Μάλιστα κατά τον Μοσκοβισί το μνημόνιο περιλαμβάνει δήθεν «μέτρα βελτίωσης του ελληνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δαπανών πρόνοιας και τη βελτίωση του ελέγχου των δαπανών, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και σύγχρονο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα. Αυτό είναι απαραίτητο και επείγον για τη μείωση της φτώχειας και τη στήριξη των πλέον ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, ενώ παρέχει, ταυτόχρονα, κίνητρα για εργασία»!!!
Και όλα αυτά όταν το μνημόνιο διέλυσε το κοινωνικό κράτος, εξαφάνισε κάθε μορφή κοινωνικής προστασίας και γέμισε την πατρίδα μας με στρατιές φτωχών. Μάλιστα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από το 40% του ελληνικού λαού ζει πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Όσο για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας ο Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι δήθεν θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον με το  περίφημο Εγγυημένο Ελάχιστο Εισόδημα το οποίο όμως είναι γνωστό ότι έχει  αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε ελάχιστα μέρη της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο η παιδική φτώχεια αναμένεται να αντιμετωπιστεί με το περίφημο μηνιαίο επίδομα των 40 ευρώ που άρχισε να χορηγείται από τις αρχές 2013 για κάθε πρώτο συντηρούμενο τέκνο της οικογένειας!!!  
Αλλά και τα παιδιά των ανασφάλιστων κατά τον Μοσκοβισί είναι δήθεν διασφαλισμένα αφού «έχουν θεσπιστεί μέτρα για την παροχή στους ανασφάλιστους πρόσβασης στο σύστημα υγείας, εξασφαλίζοντας, για πρώτη φορά, καθολική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς, της νοσοκομειακής και της φαρμακευτικής περίθαλψης, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών όχι μόνο δεν αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στον Ελληνικό λαό αλλά παραμένουν αμετανόητοι και με τις απαντήσεις τους στις σχετικές κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις συνεχίζουν να υπερασπίζονται την καταστροφική τους μνημονιακή πολιτική στην Ελλάδα και μάλιστα με προκλητικό τρόπο.

Αυτά για όσους καλλιεργούν αυταπάτες για δήθεν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τους δανειστές.


Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

Η 20ή Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού καθώς στις 20.11.1989 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.
Σύμφωνα με την από 28.10.2014 Έκθεση της Unicef στην Ελλάδα, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών με παιδιά βυθίστηκε στα επίπεδα του 1998, η παιδική φτώχεια επιδεινώθηκε καθώς από 23% το 2008 έφτασε στο 40,5% το 2012, και η χώρα κατατάσσεται πλέον στην προτελευταία θέση των κρατών του ΟΟΣΑ με βάση το ποσοστό των νέων 15-24 που δεν σπουδάζουν, δεν εργάζονται και δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα κατάρτισης στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την από 18.11.2014 Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών που εκπόνησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κατά την πενταετία 2009-2013, αυξήθηκαν δραματικά τα ποσοστά των νοικοκυριών της χώρας που αδυνατούν να προσφέρουν βασικά αγαθά στα παιδιά τους, με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Μάλιστα το 7,4% των νοικοκυριών αδυνατούν να παράσχουν στα παιδιά τους ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή ως μέλος της τρόικας:
Θα συνεχίσει να επιβάλλει τις εξοντωτικές μνημονιακές πολιτικές που έχουν φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό και καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών;


Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Μοσκοβισί έχει ως εξής:


EL
E-009601/2014
Απάντηση του κ. Moscovici
εξ ονόματος της Επιτροπής
(28.1.2015)


Το πλέγμα των προϋποθέσεων του προγράμματος προσαρμογής συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές και αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην καταπολέμηση της φτώχειας. Περιλαμβάνει μέτρα βελτίωσης του ελληνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δαπανών πρόνοιας και τη βελτίωση του ελέγχου των δαπανών, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και σύγχρονο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα. Αυτό είναι απαραίτητο και επείγον για τη μείωση της φτώχειας και τη στήριξη των πλέον ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, ενώ παρέχει, ταυτόχρονα, κίνητρα για εργασία.

Το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα (ΕΕΕ) θα βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου συστήματος. Το ΕΕΕ θα εξασφαλίσει μια ολοκληρωμένη παροχή κοινωνικής πρόνοιας, βασιζόμενη στην κοινωνική αρωγή και την κοινωνική κινητοποίηση. Για να εξασφαλιστεί κατάλληλη για τις περιστάσεις στόχευση και αντιμετώπιση των φαύλων κύκλων ένδειας, η ΕΕΕ θα δοκιμαστεί σε πειραματική βάση σε δήμους, με στόχο τη μεταγενέστερη σταδιακή θέσπιση. Στις 15 Νοεμβρίου 2014 η κυβέρνηση δρομολόγησε 13 τέτοια πειραματικά προγράμματα.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται ότι θα έχουν αντίκτυπο στον περιορισμό της φτώχειας, ιδίως για τα παιδιά. Επιπλέον, την 1η Ιανουαρίου 2013  καθιερώθηκε ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ύψους 40 ευρώ μηνιαίως για κάθε πρώτο συντηρούμενο τέκνο της οικογένειας. Έχουν θεσπιστεί μέτρα για την παροχή στους ανασφάλιστους πρόσβασης στο σύστημα υγείας, εξασφαλίζοντας, για πρώτη φορά, καθολική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς, της νοσοκομειακής και της φαρμακευτικής περίθαλψης, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το θεματολόγιο της Επιτροπής της ΕΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού[1] επισημαίνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι λιγότερο πιθανό να έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο και να χαίρουν καλής σωματικής και ψυχικής υγείας.  Στο θέμα αυτό αναφέρεται η σύσταση «Επένδυση στα παιδιά: σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας»[2]. Η κατάσταση στην Ελλάδα αναλύθηκε σε έκθεση του 2013[3]




[1]     http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0060:FIN:EN:PDF
[2]     http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32013H0112.
[3] http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1025&langId=en&newsId=2061&moreDocuments=yes&tableName=news