Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Να λυθεί άμεσα το θέμα με το δικαίωμα ψήφου των 18χρονων

Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει με το δικαίωμα ψήφου των 18χρονων (γεννημένοι από 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 1997) καθώς δεν έχουν προλάβει ακόμα να
εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι  οι νέοι και οι νέες που συμπληρώνουν τα 18 έτη από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015.
Ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 να κινδυνεύει στην πράξη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους φετινούς 18χρονους.
Ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό πριν καν προκηρυχθούν οι εκλογές η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα καμία ενέργειες προς επίλυση του ζητήματος. Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για τυπικούς/τεχνικούς λόγους από τους νέους ψηφοφόρους θα αποτελέσει ένα μίνι πραξικόπημα και ουσιαστική νοθεία. Η κωλυσιεργία και η μεθόδευση της κυβέρνησης δεν είναι τυχαία. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι νέοι άνθρωποι τους έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών πρέπει άμεσα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Να τροποποιήσουν το προεδρικό διάταγμα και τη σχετική διάταξη, έτσι ώστε να καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των συγκεκριμένων ψηφοφόρων.
Το γραφείο τύπου της Ο.Κ.Δ.Ε.