Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Ευκολότερη η αίτηση για επιδότηση από το ΕΣΠΑ ενεργοποιούνται τα πρώτα προγράμματα

Ευκολότερη η αίτηση για επιδότηση από το ΕΣΠΑ ενεργοποιούνται τα πρώτα προγράμματα 
Ενεργοποιούνται οι εμπροσθοβαρείς δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (πριν δηλαδή από την οριστική έγκριση του ΕΣΠΑ 2014-2020), συνολικού προϋπολογισμού 125 εκ. ευρώ. 
Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει προδημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων, που θα
αφορούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ), το ανθρώπινο δυναμικό (προϋπολογισμού 75 εκ. ευρώ), αλλά και τέσσερις πιλοτικές δράσεις για την έρευνα-καινοτομία (προϋπολογισμού 73 εκ. ευρώ). 
Αυτό εξήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε ομιλία του στο Επιμελητήριο Αρκαδίας με θέμα «Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 - Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις». 
Ακόμη, ο υφυπουργός ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής φακέλου από τον υποψήφιο επενδυτή. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον η υποβολή φακέλου με αναλυτικά στοιχεία προσφορών για όλες τις εργασίες που θα εκτελεστούν στο μέλλον, αλλά θα αρκεί ένας συνοπτικός προϋπολογισμός διαχωρισμού ποσών για κτιριακές και άυλες δαπάνες, μηχανολογικό εξοπλισμό και δαπάνες του αντικειμένου του έργου. 
Με αυτόν τον τρόπο, ο υποψήφιος επενδυτής θα εξοικονομεί χρόνο και κόστος, θα απαλλάσσεται από μεγάλο γραφειοκρατικό φόρτο, ενώ παράλληλα θα αποφεύγονται και μελλοντικές τροποποιήσεις με ανάλογες καθυστερήσεις και επιπλέον επιβαρύνσεις. Αναφορικά με την επιλογή του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης των δράσεων ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ζήτημα, καθώς το υπουργείο έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες συνεννοήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την οριστική έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Ταυτόχρονα, παράλληλα με τις προσκλήσεις αυτές, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, που θα ανακηρυχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

www.dikaiologitika.gr