Ελλάδος (ΣΕΒΕ) το πιστοποιητικό μέλους του ΙΑΤΤΟ -International Association of Trade Training Organisations. To πιστοποιητικό εντάσσει τον ΣΕΒΕ σε ένα διεθνές δίκτυο πιστοποιημένων φορέων που παρέχουν κατάρτιση στο Διεθνές Εμπόριο, μαζί με το UK Institute of Exports-Ηνωμένο Βασίλειο, το NASBITE-ΗΠΑ, τοAustralian Institute of Export-Αυστραλία, το International Trade Institute-Νότιος Αφρική και άλλους οργανισμούς (www.iatto.org).
Ο Πρόεδρος του ΙΑΤΤΟ, κος Hasse Karlsson απένειμε το σχετικό πιστοποιητικό στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ, κ. Τάσο Αλεξανδρίδη, συγχαίροντας τον για τις ουσιαστικές προσπάθειες που κάνει ο ΣΕΒΕ για την στήριξη των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων. Ο ΣΕΒΕ είχε οργανώσει τον περσινό Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη το EXPORT SUMMIT II – IATTO FORUM με την συμμετοχή 400 Συνέδρων και απόλυτη επιτυχία, αφού σε αυτό είχαν συμμετάσχει ομιλητές από 20 χώρες και είχαν παρουσιαστεί καλές πρακτικές εξωτερικού εμπορίου και προσφερόμενα προγράμματα κατάρτισης άλλων χωρών.
Ο ΣΕΒΕ συμμετείχε στο Mini IATTO FORUM και στη Γενική Συνέλευση του ΙΑΤΤΟ που οργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και κατά την οποία τα μέλη ανταλλάσσουν απόψεις για τη διαδικασία κατάρτισης στο εξωτερικό εμπόριο και χαράσσουν την στρατηγική και τις επόμενες δράσεις.
Στο φετινό IATTO FORUM επισημάνθηκε από εκπροσώπους όλων των χωρών που συμμετείχαν, η αδυναμία χρηματοδότησης των εξαγωγικών Μμε. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του IATTO, κ. Hasse Karlsson, η Σουηδική Κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε αυξημένη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών προκειμένου να ασκήσει πίεση ώστε αυτές να κατευθύνουν ένα ελάχιστο ποσοστό των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Η σημασία της αντιμετώπισης του διεθνούς εμπορίου ως μία αυτόνομη και σοβαρή δράση που πρέπει να ενσωματωθεί στη νοοτροπία του έθνους τονίστηκε στο Mini IATTO FORUM από το Ινστιτούτο Εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Διευθύντρια του UK Institute of Exports, κα Lesley Batchelor, αναφέρθηκε στον επόμενο στόχο της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά στις εξαγωγές των Βρετανικών Μμε, που είναι αυτές να φτάσουν το ένα Τρισεκατομμύριο Λίρες το 2020 – από 304 Δις το 2013 – γεγονός που θα είναι εφικτό μόνο εφόσον στηριχθεί η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω δράσεων υποστήριξης των εξαγωγών καθώς και προγραμμάτων κατάρτισης που θα μεταλαμπαδεύσουν την έννοια της εξωστρέφειας στη νοοτροπία των νέων ανθρώπων. Επίσης η ίδια σχολίασε: "Με το έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου να εξακολουθεί να διευρύνεται, είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εξαγωγές και να αρχίσει να αναγνωρίζεται το διεθνές εμπόριο ως επάγγελμα. Η κατανόηση και η συνειδητοποίηση της σημασίας του εξωτερικού εμπορίου πρέπει να ενσωματωθεί στη ψυχή του έθνους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι Μμε αναμφίβολα θα διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων και των εξαγωγών. Το Ινστιτούτο είναι προσηλωμένο στην υποστήριξη των εξαγωγέων και συμβουλεύει τους φορείς χάραξης πολιτικής." Ήδη σχεδιάζεται πρόγραμμα 10.000 νέων ατόμων που θα λάβει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Λόρδος Empey, είπε ότι είναι απαραίτητο το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακαλέσει την πλούσια εμπειρία που διαθέτει στο Διεθνές Εμπόριο και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στις επιχειρήσεις περισσότερη υποστήριξη, κυρίως μέσω φορολογικών κινήτρων και απαλλαγών στις Μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Η ανάγκη υλοποίησης αυτών των αλλαγών επιβεβαιώθηκε και από την υιοθέτηση από το Συνέδριο ως κύριο μήνυμα, της φράσης του Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Αν συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, θα εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε τα ίδια αποτελέσματα".