Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Τι προβλέπουν οι Αμερικάνοι για τον Eλληνικό χειμώνα


To Accuweather.com πρόσφατα δημοσίευσε την εκτίμησή του για τον επερχόμενο χειμώνα σε όλη την Ευρώπη. Το www.meteo-news.gr, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον
μετεωρολόγο της εταιρείας, Erik Pindrock και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τον χειμώνα στην Ελλάδα.
Με κάθε εκτίμηση που έχουμε στη δουλειά των Αμερικανών επιστημόνων αλλά και κάθε επιφύλαξη για τη μέθοδο της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης του καιρού, σας μεταφέρουμε τη σύντομη συνομιλία μας:
"Φέτος, η συνοπτική κατάσταση πάνω από την Ευρώπη και τη δυτική Ρωσία, θα ευνοήσει την κάθοδο διαδοχικών διαταρραχών από βορρά προς νότο. Υψηλές πιέσεις αναμένονται στη Σκανδιναβία-Ρωσία οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα βορειοανατολικό ρεύμα στα Βαλκάνια. Αυτός ο καιρός θα προκαλέσει πολλές βροχές στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και την Αλβανία" τονίζει ο E. Pindrock. "Πιστεύουμε πως εικόνες με πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους θα επαναληφθούν στην Ελλάδα καθώς τα συστήματα αυτά συνήθως μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας. Φέτος έχουν ήδη πέσει πολλές βροχές στα Βαλκάνια και την Ιταλία και τα εδάφη είναι κορεσμένα από πολύ νωρίς".
"Βέβαια, αυτό το καιρικό μοτίβο, θα ευχαριστήσει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ καθώς αναμένονται μεγάλες ποσότητες χιονιού στα βουνά της χώρας. Κάτι τέτοιο προβλέφθηκε και για τις Άλπεις".
 

Στην ερώτησή μας αν θα έχουμε ήπιο χειμώνα από πλευράς θερμοκρασιών μας απάντησε χαρακτηριστικά: "Κάθε άλλο! Οι υφέσεις θα καταφθάνουν η μία μετά την άλλη, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες από το βορρά. Σίγουρα οι θερμοκρασίες θα είναι κάτω από το μέσο όρο και οι βροχές θα είναι πάνω από το μέσο όρο. Θα πρέπει να περιμένετε έναν ενδιαφέρον χειμώνα", επισήμανε.
Τέλος, μας επέστησε την προσοχή λέγοντάς μας:  "Θα πρέπει να περιμένετε έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Πολλές περιοχές στα Βαλκάνια έχουν δεχθεί τον διπλάσιο ή και παραπάνω όγκο νερού απ ότι κανονικά. Τα ποτάμια είναι σε οριακό επίπεδο και η συνεχής έλευση συστημάτων χαμηλής πίεσης θα επιδεινώσει την κατάσταση. Δείξτε προσοχή."
 

Με αυτά τα λόγια τελείωσε και η επικοινωνία μας, αφού τον ευχαρτιστήσαμε θερμά για τη συνεργασία μας. Μένει να δούμε αν τελικά επαληθευτούν οι προβλέψεις της ομάδας τουaccuweather.com, για υγρό και ψυχρό χειμώνα στην Ελλάδα, και μεγάλους όγκους χιονιού στα βουνά μας. Ελπίζουμε η πολιτεία να είναι παρών και να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων αν προκύψουν.