Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου σε εκπαιδευτική συνάντηση Comenius στη Γερμανία

Το Δημοτικό Σχολείο Μακρυγιάλου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius με θέμα «Ανακαλύπτουμε την Ευρώπη – πολύχρωμη ποικιλία σε δυναμική ενότητα – χθες,
σήμερα και αύριο» (We discover Europe – colorful diversity in powerful unity-yesterday, today and  tomorrow) συμμετείχε προσφάτως στην πέμπτη συνάντηση των εταιρικών σχολείων στις πόλεις Andechs και Pasing/Muenchen  της Γερμανίας.
Εκτός από το Δημοτικό Σχολείο του Μακρυγιάλου και τα  γερμανικά  σχολεία υποδοχής  Carl Orff Grundschule Andechs και Jan-Amos-Comenius Grundschule Pasing  στο συγκεκριμένο Project συμμετέχουν σχολεία από τη Φινλανδία(Lahti), τη Σλοβενία(Kamnik), την Ιρλανδία(Cavan), τη Ρουμανία(Iasi), την Τουρκία(Silivri), την Ισπανία (Igualada) και την Πολωνία(Torun).
Η υποδοχή των Γερμανών οικοδεσποτών  ήταν εξαιρετική και η πρώτη μέρα περιελάμβανε ξενάγηση στους χώρους του εταιρικού  σχολείου Jan Amos Comenius Grundschule και παρακολούθηση διδασκαλίας σε διάφορες τάξεις. Εντύπωση προκάλεσε σε όλους η μέθοδος διδασκαλίας που ακολουθείται στο συγκεκριμένο σχολείο,  όπου όλα τα μαθήματα διδάσκονται συγχρόνως από  δύο εκπαιδευτικούς σε δύο γλώσσες, γερμανικά και αγγλικά, γεγονός που εξηγεί και το υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας των μαθητών. Αξιοσημείωτος ήταν ο άρτιος υλικοτεχνικός εξοπλισμός του σχολείου, οι εγκαταστάσεις και τα εποπτικά μέσα, που ήταν στη διάθεση εκπαιδευτικών και μαθητών.
Ακολούθησε συζήτηση και οι εκπαιδευτικοί όλων των χωρών αντάλλαξαν με τους μαθητές του σχολείου εμπειρίες, προβληματισμούς και ιδέες σχετικά με το κοινό Project που υλοποιούν.
Τη δεύτερη μέρα  της συνάντησης οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό του εταιρικού σχολείου Carl Orff Grundschule Andechs υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτικούς φορώντας βαυαρικές παραδοσιακές στολές δίνοντας έτσι έναν γιορτινό χαρακτήρα στην επίσκεψη. Στην εκδήλωση υποδοχής συμμετείχαν επίσης η Δήμαρχος της πόλης, εκπρόσωποι του βαυαρικού υπουργείου Παιδείας και των τοπικών  μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ακολούθησε εργαστήριο μουσικής καθώς το συγκεκριμένο μάθημα  στο σχολείο αυτό , παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο και διδάσκεται σε κάθε τάξη τέσσερις αντί για δύο ώρες την εβδομάδα  όπως συνηθίζεται στα άλλα σχολεία της περιοχής. Ο μουσικοσυνθέτης Carl Orff  δίδαξε εκεί την πρωτοποριακή του μέθοδο χρησιμοποιώντας δικά του μουσικά όργανα.
Ακολούθησε επίσκεψη  στις αίθουσες του σχολείου και ενεργή συμμετοχή στα μαθήματα όλων των τάξεων.
H τελευταία μέρα της συνάντησης αφιερώθηκε σε εργαστήρια κατά τη διάρκεια των οποίων αξιολογήθηκαν οι δραστηριότητες όλων των συμμετεχόντων σχολείων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε στις δυο τελευταίες συναντήσεις, όπως:
  • Παρουσίαση του κοινού βιβλίου μαγειρικής με τίτλο «Bon Apetit Europe» το οποίο περιλαμβάνει συνταγές  παραδοσιακών εδεσμάτων κάθε χώρας και δημιουργήθηκε από τους μαθητές των εταιρικών σχολείων.
  • Δημιουργία βιβλίου με παραδοσιακά παιχνίδια από κάθε συμμετέχουσα χώρα , τα οποία περιγράφηκαν και παρουσιάστηκαν από τους μαθητές όλων των σχολείων  μετά από έρευνά τους.
  • Δημιουργία κοινού ημερολογίου με φωτογραφίες από το παρελθόν, το παρόν και ζωγραφιές από το μέλλον, ώστε να διαπιστωθεί απ' όλους τους μαθητές η πολυχρωμία της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και η εξέλιξή της μέσα στο χρόνο. Το ημερολόγιο θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνάντηση της Τουρκίας.
  • Προετοιμασία, οργάνωση και στοχοθέτηση της συνάντησης μαθητών που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2014 στη Γερμανία.
  • Αξιολόγηση της έκθεσης προόδου από τους εθνικούς φορείς της κάθε χώρας.
  • Αλληλογραφία των μαθητών στην Αγγλική Γλώσσα.
  • Επικοινωνία των μαθητών μέσω Skype.
Όλες οι δραστηριότητες  που υλοποιούνται στα πλαίσια του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος είναι αναρτημένες στο comenius2013.blogspot.com

Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των εταιρικών σχολείων ορίστηκε για το Νοέμβριο  του 2014 στο Silivri της Τουρκίας.