Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

"Η ΠΙΕΡΙΑ ΣΦΑΔΑΖΕΙ – ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ" - Του Καστόρη Αστέριου*

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Ν Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
του Καστόρη  Αστέριου*

Έρμαια στα νύχια των εμπόρων οι παραγωγοί στην Πιερία. Λίγες μέρες πριν οι παραγωγοί αρχίσουν την συγκομιδή του ακτινιδίου και επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα. Οι έμποροι
εκμεταλλευόμενοι  το εμπάργο και τα αντίμετρα της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα πιέζουν για χαμηλές τιμές. Η κυβέρνηση από την άλλη όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για εξεύρεση νέων αγορών και στήριξη των αγροτών αλλά λέει και ψέματα προσπαθώντας  για ακόμη μια φορά να τους ξεγελάσει.
    Στις 24/9/2014 το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ξεμπλόκαρε ο λογαριασμός αποζημιώσεων και μάλιστα δίνονται άλλα 125 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό. Δεν λένε όμως ότι αυτά είναι για όλη την Ευρώπη και για όλα τα προϊόντα. Συγκεκριμένα για το ακτινίδιο, το δαμάσκηνο και τα σταφύλια θα αποζημιωθούν  28.500 τόνοι συνολικά! Όταν όμως μόνο η Ελλάδα παράγει 150.000 τόνους και η Ιταλία 600.000 και αν συνυπολογίσουμε τα σταφύλια της Γαλλίας και τα δαμάσκηνα της Ισπανίας, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μαθηματικές πράξεις για να καταλάβουμε το μέγεθος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στην Ελλάδα. Το ποσόν είναι 29,69 Ευρώ το κιλό για τα ακτινίδια και αυτά μόνο για όσα θα αποσυρθούν από την αγορά και θα μοιραστούν για κοινωνικούς λόγους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Είναι πασιφανές πως στην Πιερία με τους 60.000 τόνους δεν υπάρχει οργάνωση και κάλυψη του 90% των παραγωγών. Και βέβαια φρόντισαν γι’ αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις, τελευταία συγκυβερνήσεις, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ οι οποίες ουσιαστικά διέλυσαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αφού πρώτα τους μετέτρεψαν σε εκτροφεία σκανδάλων απαξιώνοντας τον ρόλο τους και παραχαράζοντας τον σκοπό της ίδρυσης τους. Την περιουσία δε των Αγροτικών συνεταιρισμών την εκκαθάρισαν για να την δώσουν βερεσέ στους μεγαλέμπορους, όπως τα ψυγεία της Ένωσης  Αγροτικών συνεταιρισμών Πιερίας στον Κορινό. Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά το κόλπο. Το ίδιο πράξανε με τη Αγροτική τράπεζα που την χαρίσανε στην τράπεζα Πειραιώς του Σάλα αφού πρώτα την χώρισαν σε ¨καλή¨  και ¨κακή¨  φορτώνοντας την δεύτερη στις πλάτες των αγροτών ψηφίζοντας ταυτόχρονα και με συνυπογραφή κυβερνητικού βουλευτή του νομού μας, την απαλλαγή από κάθε ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των προηγούμενων υπευθύνων.
  

Μεθόδευσαν το κλείσιμο της Ελληνικής βιομηχανίας λιπασμάτων για να εισάγουμε πλέον σε υψηλότερες τιμές λιπάσματα και να θησαυρίζουν οι έμποροι ενώ έκλεισαν και τα εργοστάσια ζάχαρης σταματώντας την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων για να εισάγουμε και την ζάχαρη και η κοροϊδία συνεχίζεται με το καπνό. Ας θυμηθούμε τον περασμένο χρόνο τους μεγάλους τίτλους στον τοπικό τύπο αλλά και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για την τεράστιας σημασίας συμφωνία του ιδίου του πρωθυπουργού με την  PHILLIP MORRIS για την απορρόφηση του καπνού. Βάλτε καπνό! Μας προέτρεπαν οι τοπικοί βουλευτές. Και όλα αυτά για ποίον λόγο; Για να καταλήξουν να πωλούνται με 1.5 και 2 ευρώ το κιλό τα πρώτα και δεύτερα χέρια , τα τρίτα και τέταρτα καταστράφηκαν από το χαλάζι. Τελευταία πράξη της πολιτικής τους στις 29/9 η ανακοίνωση του υπουργού ότι επιτέλους θα λυθεί το πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους που δεν πήραν τις εξισωτικές δίνοντας τους 19 εκ. ευρώ. Αποκρύπτει ‘όμως ότι τα λεφτά αυτά τα έκοψε από την ολοκληρωμένη και την βιολογική διαχείριση, κατά τ’ άλλα μεγάλα λόγια για βιοκαλλιέργειες, καινοτομίες κτλ. 
     Είναι προφανές ότι όσο αυτή η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία μόνο καταστροφή μπορεί να επιφέρει για τους αγρότες. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια στα εφόδια, στο πολλαπλασιαστικό υλικό και στα καύσιμα ήρθε και ο ΕΝΦΙΑ αλλά και το φορολογικό των αγροτών για να βάλει την ταφόπλακα στην παραγωγική διαδικασία της χώρας μας. Ήρθε η στιγμή που η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης φαντάζει πιο δίκαιο αίτημα από ποτέ. Η ώρα που με την Αριστερά στην κυβέρνηση οι μηχανές της άλλοτε δυνατής αγροτικής παραγωγής μας θα μπουν ξανά σε λειτουργία συμβάλλοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας .Ήρθε η ώρα της κυβέρνησης των αναγκών μας που στο κύτταρο της πολιτικής της θα έχει τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη των μεγαλεμπόρων και των τοκογλύφων.


 *μέλος  της  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ  ΠΙΕΡΙΑΣ

Υπεύθυνος  Αγροτικής Πολιτικής.