Το Σαραγλί είναι σιροπιαστό γλυκό και στην ουσία είναι μια διαφορετική έκδοση μπακλαβά. (Τυλιχτός Μπακλαβάς)
Ας γλυκαθούμε λίγο σήμερα, φτιάχνοντας ένα… σαραγλί.
Υλικά
Ζύμη
1 κιλό αλεύρι
2 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού
Νερό (ανάλογα όσο χρειαστεί για γίνει σφιχτό το μείγμα)
(Για πιο πλούσιο Σαραϊλι μπορούμε να βάλουμε και αλεσμένη γέμιση από Φιστίκια Αιγίνης και Καρύδια)
Σιρόπι
1 ποτήρι νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Σε λεκάνη αναμειγνύονται όλα τα υλικά κάνοντας ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αμέσως το ανοίγουμε σε φύλλο και το κόβουμε σε λουρίδες. Παίρνουμε την άκρη μια λουρίδας και αρχίζουμε το τύλιγμα μόλις την τυλίξουμε την τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού που έχουμε αλείψει προηγουμένως με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε τοποθετώντας γύρω από την πρώτη τις υπόλοιπες λουρίδες.
Σε προθερμασμένο φούρνο βάζουμε το ταψί και το αφήνουμε μέχρι να ροδίσει. Μετά τα ψήσιμο το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει εκείνη την στιγμή.
Ιστορικά του γλυκού
Ένα γλυκό πολύ συνηθισμένο και αγαπητό που συνηθίζανε να το κάνουν όποτε ήθελαν ένα σιροπιαστό γλυκό ταχύτατα και άμεσα διότι δεν απαιτούσε πολλά υλικά.
Επιμέλεια για την παραπάνω Συνταγή : Τσεπαπαδάκης Α. Ανδρέας (Διπλ. Ηλεκτρονικός Μηχ.-Πληροφορικής - Εκπαιδευτικός)
Toν οποίο και ευχαριστούμε θερμά!!!