Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Αγωνία στους Έλληνες αγρότες για το εμπάργκο Πούτιν – Έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα

Τη... «μαύρη» λίστα του Βλαντιμίρ Πούτιν με την οποία θα εξειδικεύονται οι περιορισμοί στις εισαγωγές περιμένει η Ελλάδα, όμως οι ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου σχετικά με το εμπάργκο εισαγωγής φρούτων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προκαλέσει μίνι πανικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για την απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ήταν η «απάντησή» του στις κυρώσεις από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία. Όπως ο Ψυχρός Πόλεμος Δύσης – Ρωσίας επηρεάζει και την Ελλάδα, που βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση. Μπορεί η Ρωσία να μην έλαβε καμία μονομερή απόφαση σχετικά με τη χώρα μας, αλλά οι κυρώσεις μας επηρεάζουν ως χώρα μέλος της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ελπίζουν ότι τα ρωσικά αντίποινα δεν θα αφορούν ελληνικά προϊόντα βαρύνουσας σημασίας για τις ελληνικές εξαγωγές, όπως είναι τα οπωροκηπευτικά και τα γουνοδέρματα.

Οι εξελίξεις συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ίδιο θα γίνει σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα αξιολογηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση Πούτιν στις ελληνικές εξαγωγές. 

Η σύσκεψη θα γίνει υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Π. Μίχαλο και θα συμμετάσχουν: ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, ενώ έχουν προσκληθεί μέσω εκπροσώπων οι εξής φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ),Incofruit Hellas, Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) και Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, η Ρωσία απορροφά μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών, αλλά υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από τη ρωσική αγορά. 

Η Ρωσία απορροφά το 50% των ελληνικών εξαγωγών φράουλας, το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα), το 45% των εξαγωγών γουναρικών αποτελώντας τον μεγαλύτερο προορισμό για τα συγκεκριμένα προϊόντα. 


http://www.newsit.gr