Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

"Το φράγμα της Μόρνας" - Γράφει ο Αναστάσιος Π. Τερζής - 4o Μέρος

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ….. ΤΗΣ ΜΟΡΝΑΣ……
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΓΑΣ!!
4Ο Μέρος
Γράφει ο Α. Π. ΤΕΡΖΗΣ

Η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ» στην έκδοση της της 19.08.1999 δημοσιεύει το παρακάτω σχόλιο – είδηση:
«Και ενώ η εφημερίδα βρισκόταν ¨επί του πιεστηρίου¨, συνεργάτης της στήλης πληροφορήθηκε ότι ο Πασχάλης Μπροφίδης, αρχηγός της μειοψηφίας στο νομαρχιακό συμβούλιο, με πρόσφατες ενέργειές του εξασφάλισε κονδύλια ύψους 2 δις δρχ. για την υλοποίηση της τρίτης φάσης ενός μεγάλου έργου στην Πιερία, που είχε ξεκινήσει επί των ημερών του.
Πρόκειται για την ύδρευση – άρδευση της βόρειας Πιερίας μέσω του φράγματος της Μόρνας, ένα έργο που αποτελούσε όραμα του πρώην Νομάρχη, έργο πνοής για την Βόρεια Πιερία, συνολικού προϋπολογισμού 4 δις δρχ.  Η φάση του έργου που θα υλοποιηθεί, με τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν, αφορά το τμήμα του αγωγή από το Μοσχοπόταμο μέχρι το Αιγίνιο». 
Τελικά, η «διευθέτηση αυτή του ορεινού χειμάρρου», που «βαφτίστηκε» στη συνέχεια ΦΡΑΓΜΑ, με αρχικό προϋπολογισμό 2 δις δραχμές στις 26.09.1997  στις 19.08.1999 (Δηλαδή μετά 2 χρόνια, παρά ένα μήνα), «εξασφαλίστηκαν» άλλα 2 δις δραχμές!  για ν’ανέλθει – επί του παρόντος – ο προϋπολογισμός του στα 4 δις δραχμές!  Άραγε το τελικό κόστος του, μέχρι σήμερα, σε ποιο ύψος βρίσκεται; Πόσες μελέτες και ποιού ύψους δαπάνης περιμένουν την προώθησή τους;
Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας υποχρεούται στη δημοσίευση όλων των οικονομικών στοιχείων που αφορούν τη διαμόρφωση της τελικής δαπάνης καθώς και τον υπάρχοντα σχεδιασμό – προγραμματισμό, για τη συνέχεια, όπως και ποιος ή ποιοι ευθύνονται για την κατάντια των εγκαταστάσεων διυλιστηρίου, φρεατίων κ.λπ.  σύμφωνα με τις εικόνες που παρουσίασε η ΔΙΟΝ TV.
Επι πλέον προκύπτει άμεσα και η αναζήτηση ευθυνών τόσο από τη Διοίκηση όσο και από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τη Δικαιοσύνη.   

(Συνεχίζεται)