Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ - «Το μαγικό κλειδί» από το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
 ● Κυριακή 10 Αυγούστου / ώρα έναρξης 21:00 / Αρχαίο Θέατρο Δίου

«Το μαγικό κλειδί» από το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου


Το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου προσφέρει στις μικρές φίλες και μικρούς φίλους του το «Μαγικό Κλειδί» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Και διάλεξε για τη μαγική αυτή συνάντηση τον ιερό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου του Δίου, ένα περιβάλλον απόλυτα ταιριαστό με το περιεχόμενο του υπόσχεται ο τίτλος της παράστασης.

Πρόκειται για το ομώνυμο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο της Κάρμεν Ρουγγέρη που εκδόθηκε εφέτος την άνοιξη και μας ταξιδεύει σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους μόνο μέσα σε 72 σελίδες. Δανειζόμαστε το περιεχόμενο του οπισθόφυλλου, στο οποίο δίδεται μια γεύση από το περιεχόμενο:

«Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα σ’ ένα μεγάλο νησί. Το νησί αυτό δεν ήταν πολύ πλούσιο, όμως αυτός που το κυβερνούσε ήταν άξιος και ο λαός ευτυχισμένος. Ο βασιλιάς, λοιπόν, είχε όλα τα καλά: την αγάπη του κόσμου, τα πλούτη που δίνει η εργασία και μια πολύ καλή βασίλισσα. Όταν μάλιστα απόκτησαν κι ένα κοριτσάκι, η ευτυχία τους μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ. Στη βάφτιση κάλεσε όλο τον λαό του και έγινε μεγάλο γλέντι. Την ώρα που ο κόσμος γλεντούσε, οι νεράιδες του νησιού μαζεύτηκαν γύρω από την κούνια του μωρού για να του δώσουν τις ευχές τους. 

Η μία έδωσε ομορφιά. Η άλλη ωραία φωνή, η τρίτη έδωσε χάρη, η τέταρτη εξυπνάδα. Η πέμπτη, όμως, δεν έδωσε τίποτε απ’ όλα αυτά, έσκυψε μόνο στο προσκεφάλι του μωρού και του ψιθύρισε: «Είμαι η Mοίρα! Εγώ δε θα σου δώσω μία ευχή όπως έκαναν οι νεράιδες. Θα κάνω κάτι άλλο∙ θα σε προστατέψω από την ίδια σου τη ζωή. Θέλω, καλή μου, να μη στενοχωρηθείς, να μη λυπηθείς, να μην κλάψεις ποτέ! Γι’ αυτό… Παίρνω την καρδιά σου, τη βάζω σ’ ένα χρυσό κουτάκι και το κουτάκι αυτό το παίρνω μαζί μου…». Αυτά είπε και χάθηκε μέσα στη νύχτα χωρίς να μπορέσει κανείς να τη σταματήσει.

«Χωρίς καρδιά πως θα κυβερνήσει;» είπε ο βασιλιάς. … «Ξεχάσαμε τη Ζωή! Αυτή ίσως μας σώσει! Κυρά Ζωή σε παρακαλώ είσαι η τελευταία. Μπορείς να ξαναδώσεις στην κόρη μας τη καρδιά της;». «Δεν γίνεται», απάντησε η Ζωή. «Η Μοίρα είναι ισχυρότερη από μένα. Η Μοίρα ορίζει τη ζωή! Το μόνο που μπορώ να κάνω εγώ είναι να σας δώσω αυτό». Έβγαλε από το κόρφο της μία αλυσίδα που στην άκρη είχε ένα χρυσό κλειδάκι. «Αν ποτέ θελήσει η ίδια η βασιλοπούλα να αποκτήσει πάλι την καρδιά της, τότε μ' αυτό το κλειδάκι...»».

Είναι «ένα υπέροχο παραμύθι με πολλά μηνύματα και μια καταπληκτική εικονογράφηση», «Καταπληκτικό βιβλίο, περνάει πολλά μηνύματα στα παιδιά για την καλοσύνη, την αλληλεγγύη, την ομορφιά της ψυχής, τις χαρές αλλά και τις λύπες της ζωής», «αγγίζει και τις παιδικές ψυχές αλλά και των μεγάλων!!!», «Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει σε έναν τόπο με νεράιδες»! Τέτοια λόγια εντυπωσιασμού είπαν όσες και όσοι το διάβασαν.

Και να που τώρα οι θαυμάστριες και θαυμαστές της παιδικής λογοτεχνίας έχουν τη δυνατότητα να το «δουν» ζωντανά στη σκηνή. Ο κόσμος του παραμυθιού ανασταίνεται και χρώματα γεμίζουν τη σκηνή, τραγούδια και μουσικές μαγευτικές ακούγονται!  Εξάλλου, η ίδια η συγγραφέας Κάρμεν Ρουγγέρη, όπως δήλωσε, προσέχει «όταν ένα παιδί φεύγει από το θέατρο, να έχει κάποιο κέρδος, να έχει πάρει γνώσεις».

Γι’ αυτό, μαμάδες μπαμπάδες και παιδιά, όλη η φαμελιά, την Κυριακή 10 Αυγούστου, το βράδυ στις εννιά, στο ραντεβού που μας έκλεισε στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου το 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου με τον μαγικό κόσμο του παραμυθιού!

Η ταυτότητα της παράστασης:

Συντελεστές:

Κείμενο-σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή, Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας, Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση: Αντώνης Δελαπόρτας, Στίχοι & επιλογή τραγουδιών από παραδοσιακά της Κάτω Ιταλίας: Ανδρέας Κουλουμπής, Παραγωγή: «Κιβωτός» Γιώργου Φρατζεσκάκη.

Παίζουν και τραγουδούν:

Ελένη Ζιώγα , Ορέστης Καρύδας, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Γιάννης Νικολάου, Νάντια Μητρούδη, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Μυρτώ, Χρυσανθακοπούλου.

Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα, Φιλόλογος - Δρ. Παν. Αιγαίου