Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Δήμος Κατερίνης - Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Στην αυτόνομη και ενεργή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον αναμένεται να συμβάλλουν οι τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, οι εργασίες ανέγερσης των οποίων εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς από τον Δήμο
Κατερίνης, στο χώρο της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης (ενότητα επέκτασης του Καπνικού Σταθμού).
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο με την παράλληλη επέκταση-βελτίωση του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες, θα δώσει διέξοδο στα άτομα με αναπηρίες και θα ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των γονέων ατόμων με αναπηρίες, που σχετίζεται με την διασφάλιση της διαβίωσης των παιδιών τους,  όταν οι ίδιοι δεν θα μπορούν πλέον να φροντίσουν για αυτήν. Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δομή ολοκληρωμένης κοινωνικής υποστήριξης, θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει Στέγη σε 12 άτομα.

Σάββας Χιονίδης: «Σημαντικό έργο στον τομέα της πρόνοιας που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες»
«Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο στον τομέα της πρόνοιας, που έρχεται να προστεθεί στην κατασκευή του Ειδικού Σχολείου στη Γανόχωρα που είναι σε εξέλιξη, στη λειτουργία του Γυμνασίου και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ένα έργο χρήσιμο στην κοινωνία, αποτέλεσμα της δημιουργικής και ουσιαστικής συνεργασίας μας με τον Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ και τη Μέριμνα Παιδιού. Θέλω να διαβεβαιώσω τις οικογένειες των ΑΜΕΑ, ότι θα συνεχίσουμε μεθοδικά, με τον ίδιο και μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια  για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των παιδιών μας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κατερίνης.
Η υλοποίηση του έργου γίνεται για τον Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ και τη Μέριμνα Παιδιού με ενδιάμεσο φορέα τον Δήμο Κατερίνης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015  και ο προϋπολογισμός του ύψους 2.200.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το έργο περιλαμβάνει επίσης, τον εξοπλισμό και την στελέχωση των ΣΥΔ για δυο χρόνια.
Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται τα επιχρίσματα στο κτίριο πολλαπλών χρήσεων και τοποθετούνται οι υποδομές που αφορούν την θέρμανση, ενώ γενικότερα στο σύνολο του έργου συνεχίζονται οι εργασίες που αφορούν ύδρευση και αποχέτευση.

Ειδικότερα, οι Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης αναμένεται να παρέχουν στους μεταξύ άλλων στους φιλοξενούμενούς της:
 -Υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαβίωση, σε στέγη κατασκευασμένη σύμφωνα με τις οριζόμενες τεχνικές προδιαγραφές για την κάλυψη των ειδικών αναγκών του φιλοξενούμενου.
 - Δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης και αυτοπροστασίας με την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων – εξαρτημάτων στον χώρο φιλοξενούμενου, που επιτρέπουν την αυτόνομη διαβίωσή του.
 -Διασφάλιση τροφής από τον ίδιο τον φιλοξενούμενο με επί τόπου παρασκευή ή άλλο εναλλακτικό τρόπο.
 -Ιατρική στήριξη με περιοδική παρακολούθηση από γιατρούς ειδικοτήτων σχετικών με τις αναπηρίες των φιλοξενουμένων.  
 -Φροντίδα με την εισαγωγή σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα ή άλλες υπηρεσίες όταν παρίσταται ανάγκη.
- Κοινωνική και ψυχολογική στήριξη μέσα από διάφορα προγράμματα που στοχεύουν στην ψυχική και κοινωνική αποκατάσταση των φιλοξενουμένων.
- Διασύνδεση με δίκτυο προγραμμάτων που αφορούν την επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση των Ατόμων.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η κατασκευή των τριών (3)στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης αφορά διώροφο κτίριο : ισόγειο και α’ όροφο κατοικίας με τμήμα υπογείου και στέγη. Κάθε κατοικία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ικανοποιούνται όλες οι απαιτούμενες σύγχρονες προδιαγραφές.

Επιπλέον, στο υφιστάμενο κτίριο στο οποίο λειτουργεί Μικτό Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με αναπηρίες  προστίθεται μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού Ε=318,57τ.μ. και γίνονται εσωτερικές διαρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην καλύτερη λειτουργία του κέντρου και στην αύξηση της δυναμικότητάς του. Ο όγκος της προσθήκης είναι 1337,99μ3.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα φυτευτούν  48 δέντρα και θα δημιουργηθούν οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης.