Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Νέα μέθοδος κατά των κουνουπιών με… στείρωση!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ecozen.gr
Κουνούπια, τα οποία μετέδιδαν μολυσματικές ασθένειες καταπολεμούνταν μέχρι σήμερα με χρήση χημικών. Νέες έρευνες δείχνουν πως η στείρωση κουνουπιών με ραδιενέργεια είναι πιο αποτελεσματική, σύμφωνα και με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Η αναπαραγωγή των κουνουπιών γίνεται ως εξής.
Το θηλυκό μπαίνει στο σμήνος. Το αρσενικό αναζητά το θηλυκό, το οποίο μειώνει την ταχύτητα πτήσης μέχρι να ταυτιστεί με αυτή του αρσενικού. Με τη βοήθεια των δύο μπροστινών του ποδιών το αρσενικό καταφέρνει να πιάσει το θηλυκό κουνούπι από την πίσω πλευρά και ακολουθεί η συνουσία, η συνολική διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνά τα δεκαέξι δευτερόλεπτα.
Η κάθε συνεύρεση δεν οδηγεί απαραίτητα σε κουνουπάκια και αυτό είναι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το αυστριακό ερευνητικό κέντρο Seibersdorf. O εντομολόγος Τζέρεμι Ζιλ παρουσιάζει με υπερηφάνεια ένα μεγάλο κλουβί τυλιγμένο με δίχτυ, στο οποίο ξεκουράζονται θηλυκά κουνούπια «αφότου έχουν πιεί αίμα και γεννούν τα αυγά τους». Τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που μεταδίδουν ασθένειες, όπως την ελονοσία και τον κίτρινο πυρετό.
Με τη χρήση τώρα ραδιενεργούς ακτινοβολίας ελπίζουν οι επιστήμονες να μπορέσουν να στειρώσουν τα αρσενικά κουνούπια και να τα αφήσουν ελεύθερα σε μεγάλες ποσότητες. Τα θηλυκά κουνούπια γονιμοποιούνται μόνο μια φορά ενώ τα αρσενικά γονιμοποιούν περισσότερες φορές.
Επειδή τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά τα οποία μεταδίδουν τις μολυσματικές ασθένειες ελπίζουν οι επιστήμονες μέσω ενός αυξημένου αριθμού στειρωμένων κουνουπιών να περιορίσουν τη μετάδοσή τους. Οι πρώτες έρευνες δίνουν θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε χρόνο 750.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν από ελονοσία. Τα περισσότερα από αυτά είναι παιδιά κάτω των πέντε χρόνων κυρίως στην Αφρική.
Εάν η χρήση της ραδιενεργούς ενέργειας για τη στείρωση αποδειχθεί αποτελεσματική και παρεμποδιστεί με αυτό τον τρόπο η αναπαραγωγή των κουνουπιών τότε στόχος θα είναι να αφεθούν ελεύθερα στη φύση, σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο αρσενικά κουνούπια.