Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ανοίγει το ασφαλιστικό...

Οι συγχωνεύσεις ταμείων και οι ατομικοί λογαριασμοί "κρύβουν" περικοπές στις συντάξεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr η τρόικα, έχει δώσει σαφείς εντολές προς το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε οι αλλαγές να εστιαστούν στον πολυκερματισμό των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο μέλλον, με ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες μειώσεις ειδικά στις επικουρικές συντάξεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έχουν ζητήσει άμεσα να μειωθούν τα ταμεία και να εφαρμοστεί ο ατομικός λογαριασμός ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους. Η συγχώνευση των ταμείων θα γίνει με εφαρμογή ενιαίων παροχών, κάτι που κρύβει νέες περικοπές στις συντάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί να υπάρξουν προτάσεις που θα κατατεθούν στη μίνι - διαπραγμάτευση του Ιουλίου, αλλά και συγκεκριμένες αναλογιστικές μελέτες, για το βασικό σκέλος της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Από τις μελέτες αυτές, θα οριοθετηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή, έως το τέλος του έτους.
Ειδικότερα οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο υπουργείο Εργασίας είναι οι εξής:
*Περιορίζεται ο αριθμός των ταμείων. Στόχος είναι να δημιουργηθούν τρία ταμεία σε ένα φορέα , τα οποία θα καλύπτουν κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ
*Οι βασικές συνταξιοδοτικές παροχές θα έχουν περιορισμένη συμμετοχή του κράτους. Θα υπάρχει η κρατική σύνταξη, αλλά τα όποια επιπλέον ποσά θα προκύπτουν από την υπάρξει ατομικών μεριδίων ασφάλισης.
*Θα υπάρξουν ατομικοί λογαριασμοί, με στόχο ο κάθε ασφαλισμένος να εισπράττει στο τέλος του εργασιακού του βίου, το ακριβές ποσό των εισφορών που έχει καταβάλλει και μόνο.
*Η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης αυξάνεται, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένας επιπλέον «πυλώνας» στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος.
*Παρεμβάσεις στις συντάξεις με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Το μέτρο αφορά σε πρώτη φάση τις επικουρικές συντάξεις.
Ουσιαστικά θα προκύψει ένας νέος τρόπος υπολογισμού κύριας και επικουρικής σύνταξης καθώς το ασφαλιστικό σύστημα θα γίνει κεφαλαιοποιητικό, με ατομικούς λογαριασμούς για κάθε ασφαλισμένο, από αναδιανεμητικό που ήταν έως τώρα.
Η συμμετοχή του κράτους θα περιοριστεί στα όρια μιας κρατικής σύνταξης. Θα δοθεί η δυνατότητα αναβάθμισης των επαγγελματικών ταμείων και του ρόλου τους, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύνδεση με την ιδιωτική ασφάλιση. Θα υπάρξει και η ξεχωριστή ενεργοποίηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών για όσους επιθυμούν επιπλέον παροχές, πέραν εκείνων που προσφέρει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα.

http://news247.gr