Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Λήψη περαιτέρω προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Πιερία ζητά με επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Οικονομικών

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Επιστολή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Οικονομικών,  απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,  με την οποία ζητά τη λήψη περαιτέρω προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Πιερία.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημερώνει μέσω της επιστολής της  ότι με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς σε πρόβατα στην Π.Ε. Πιερίας, συνάντησε κτηνοτρόφους της περιοχής,  παρουσία του  Περιφερειακού  Συμβούλου και εντεταλμένου σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης,  κ. Δημήτρη Τσιμήτρη  καθώς και  υπηρεσιακών παραγόντων , στις 24 Απριλίου 2014 στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας, ενώ σε επόμενη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2014  κατεγράφησαν και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. 


Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνάντηση με τους  εκπροσώπους των κτηνοτροφών Σκούφα Γιάννη (πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Πιερίας), Ανθόπουλο Κων/νο ( πρόεδρος Συνεταιρισμού Κτηνοτροφών ),Μποταιτη Σωτήριο (αντιπρόεδρος Συνεταιρισμού Κτηνοτροφών), Φαρμάκη Αχιλλέα (κτηνοτρόφος) και Γκασδόγκα Απόστολο ( κτηνοτρόφος), επισημάνθηκε ότι παρόλο το γεγονός ότι  από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν κρούσματα ευλογιάς σε πρόβατα στην Π.Ε. Πιερίας, η κτηνιατρική υπηρεσία έλαβε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού,  απαιτείται η αναγκαιότητα λήψεως περαιτέρω προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εξαπλώσεως της νόσου καθώς επίσης της οικονομικής καταστροφής των κτηνοτρόφων όπως:  *ενίσχυση του τμήματος κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας με μόνιμο προσωπικό, κάτι που επανειλημμένα έχει ζητηθεί από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας σε σχετικά έγγραφά της προς τα αντίστοιχα Υπουργεία που αφορά την πλήρη στελέχωση του τμήματος της κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας με βάση τις αυξημένες αρμοδιότητές του, * η αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να θανατώσουν τα ζώα τους να ανέρχεται στο ποσό των 180 ευρώ ανά ζώο διότι τα εκτρεφόμενα ζώα στην Πιερία είναι υψηλής γαλακτοπαραγωγικής απόδοσης * Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να θανατώσουν τα ζώα, του απολεσθέντος εισοδήματος με βάση τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους *  Άμεση αποπληρωμή των κτηνοτροφών εντός 5 εργάσιμων ημερών και *Υποχρεωτική καθιέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την εγκατάσταση σε όλα τα αυτοκίνητα μεταφοράς κτηνοτροφικών προϊόντων αυτόματου συστήματος ψεκασμού απολύμανσης και όχι φορητού ψεκαστήρα.