Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ο δημοσιογράφος Νίκος Μάνεσης και η εκπομπή 60΄ λεπτά Ελλάδα στην Πιερία καλεσμένη του δημοσιογράφου Απόστολου Λάγιου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Απόστολο Λάγιο
 Ο δημοσιογράφος Νίκος Μάνεσης  και η εκπομπή 60΄ λεπτά Ελλάδα στην Πιερία καλεσμένη του δημοσιογράφου Απόστολου Λάγιου.
Ταξιδεύοντας 60΄λεπτά στην Πιερία.
 Η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στην Πιερία.

Την Τετάρτη 26 Μαρτίου, στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» μας οδηγεί στον Όλυμπο. Ο Νίκος Μάνεσης περνά τις πύλες του Ολύμπου και μας ταξιδεύει στα άγνωστα μονοπάτια της κατοικίας των «Ολύμπιων Θεών». Ξεναγοί οι συνάνθρωποί μας που παρά τις δυσκολίες κατάφεραν να βρουν τη γαλήνη στους πρόποδες και τις κορυφές του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας.
Η κάμερα της εκπομπής εστιάζει σε ανθρώπινες ιστορίες αλλά και σε εικόνες που η ομορφιά τους κόβει την ανάσα, από τον Όλυμπο, το Λιτόχωρο, τη Μηλιά, τα Αλώνια, τη Σκοτίνα, τη Λεπτοκαρυά.
 
Το νεαρό ζευγάρι που μένει μόνιμα στα 1.100μ υψόμετρο. Ο Δημήτρης και η Σίσσυ εξηγούν πως ζουν «το όνειρο»  στο καταφύγιο της Κορομηλιάς, και πως μεγαλώνουν το μόλις ενός έτους κοριτσάκι τους, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον «πολιτισμό». Τι προσδοκούν και γιατί επιμένουν στην επιλογή τους;
Ο Στάθης, ο Ερημίτης με τη φλογέρα του. Άφησε τα πάντα πίσω του και τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα σε μια σπηλιά τρώγοντας μόνο ότι του προσφέρει η φύση.
 
Οι επιστήμονες - μοναχοί που έχουν δημιουργήσει στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου μια πρότυπη μονάδα παραγωγής βιομάζας, η οποία τους παρέχει αυτάρκεια θέρμανσης χωρίς κόστος. 
 
Το Φαράγγι του Ενιπέα. Στα μονοπάτια του βουνού οι ορειβάτες μιλούν για το δύσκολο ανάγλυφο, τις μεγάλες διαδρομές και τις απότομες και σαθρές κορυφές. Τι κάνει δύο έμπειρους οδηγούς βουνού, πατέρα και γιο, να αψηφούν τους κινδύνους και να επιλέγουν τη νύχτα και τις κακές καιρικές συνθήκες για τις αναρριχήσεις τους;
Οι Φύλακες του Ολύμπου. Τι λένε διασώστες, δασοφύλακες και διαχειριστές καταφυγίων  για τους δεκάδες ορειβάτες, έμπειρους και μη, που έχουν αφήσει εκεί την τελευταία τους πνοή;
 
Το ιδιότυπο κυνήγι λουλουδιών. Μια ομάδα ερευνητών καταγράφει και φωτογραφίζει τα περίπου 2.000 είδη λουλουδιών του εθνικού δρυμού του Ολύμπου.
 Ο οικισμός των Σαρακατσάνων και οι παραδοσιακές καλύβες. 
 
Τα γεννητούρια των αμνοεριφίων και τους κτηνοτρόφους που τυροκομούν με ίδιο τρόπο εδώ και αιώνες μέσα σε δέρμα από κατσίκι.
 
Το Σκοτεινό, το χωριό που ερήμωσε λόγω… φαντασμάτων.
 
Η αγρότισσα που δημιούργησε τέσσερις επιχειρήσεις. 
 
Η ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία οχημάτων ρεπλίκα τύπου Porsche.
 
Οι «Ατρόμητοι ιππείς», μια οικογενειακή επιχείρηση αγροτουρισμού μέσω της οποία διοργανώνονται ταξίδια με άλογα σε κάθε σημείο της Ελλάδας.