* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
* Α.ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ: ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης, υποψήφιοι για τη θέση του περιφερειάρχη στην Κεντρική Μακεδονία, προερχόμενοι και οι δύο από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκαν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 στο Λιτόχωρο για να συμμετάσχουν με την παρουσία τους στις ετήσιες εκδηλώσεις που οργανώνει ο δήμος Δίου-Ολύμπου για να τιμήσει την επανάσταση του Ολύμπου του 1878.
Ψυχρή και τυπική, στην αρχή η συνάντησή τους και η χειραψία που αντάλλαξαν, στη συνέχεια όμως ο «πάγος» έσπασε και τα είπαν, για κάμποσα λεπτά, προτού αρχίσει η επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο το πάρκου Λιτοχώρου. Κατά τη συνάντησή τους στον χώρο των επισήμων ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν εκείνος που πρώτος έτεινε το χέρι του για να χαιρετίσει τον βουλευτή Θεσσαλονίκης και υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ιωαννίδη.
Το κλίμα έγινε πιο ζεστό με παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, με αποτέλεσμα να παίρνουν και να δίνουν τα χαμόγελα. Λίγο αργότερα όμως ο βουλευτής Θεσσαλονίκης είχε μια έντονη συζήτηση με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και στη συνέχεια με τον περιφερειάρχη καθώς και άλλους τοπικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς όμως όλο αυτό το σκηνικό να ξεφύγει από τα όρια. Ωστόσο, κάποιος από την ομήγυρη ενοχλήθηκε όταν εμφανίστηκαν φωτογραφικές μηχανές για να απαθανατίσουν κάποιες στιγμές από τη συνάντηση αυτή.
Κατά τη διάρκεια της τελετής επιμνημόσυνης δέησης κλήθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, να καταθέσει στεφάνι, όχι όμως και οΓιάννης Ιωαννίδης, αφού με την εκεί παρουσία του δεν εκπροσωπούσε τη βουλή ή την κυβέρνηση αλλά είχε έρθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης. Πάντως, όταν ο εκφωνητής κάλεσε τον κ. Τζιτζικώστα να καταθέσει στεφάνι, τον αποκάλεσε, από λάθος, περιφερειάρχη Μακεδονίας και όχι Κεντρικής Μακεδονίας.
Μετά την τελετή επιμνημόσυνης δέησης ο Γιάννης Ιωαννίδης αναχώρησε για την Κατερίνη όπου είχε επίσκεψη στη ΝΟΔΕ και συνέντευξη τύπου ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας μετέβη, μαζί με τη Σοφία Μαυρίδου, προς την εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου 22/2
Οι εκδηλώσεις επετείου επανάστασης του Ολύμπου άρχισαν το περασμένο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου, με την παρουσία του δημάρχου Γερμασόγειας Κύπρου, Ανδρέα Γαβριηλίδη, και συνεργατών του. Όπως είναι γνωστό, οι δήμοι Γερμασόγειας και τ. Λιτοχώρου (νυν Δίου-Ολύμπου) είναι αδελφοποιημένοι, εδώ και αρκετά χρόνια, γι αυτό και κάθε χρόνο γίνεται ανταλλαγή επισκέψεων σε Κύπρο και Λιτόχωρο.
Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας περιλάμβαναν χαιρετισμό του δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γιώργου Παπαθανασίου και του δημάρχου Γερμασόγειας Ανδρέα Γαβριηλίδη, αλλά και ομιλία του λυκειάρχη Λιτοχώρου Γιώργου Μάνου, με θέμα: «Η επανάσταση του Ολύμπου το 1878», καθώς επίσης και μουσικό πρόγραμμα από τη δημοτική φιλαρμονική.
Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και παρέλαση – Κυριακή 23/2
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις άρχισαν με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου κατά τη διάρκεια της οποίας ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος, μετέφερε ευχές και ευλογίες του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Ιγνατίου(Μητροπολίτη Λάρισας), προς άρχοντες και πολίτες της περιοχής.
Ακολούθως, στον χώρο του Ηρώου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφανιών, σιγή ενός λεπτού και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος. Και στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Αγίου Νικολάου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά από το πέρας των εκδηλώσεων, ανέφερε: «Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της επανάστασης του Ολύμπου του 1878. Ήταν μια επανάσταση η οποία δεν είχε μεγάλα στρατιωτικά αποτελέσματα, είχε όμως σπουδαία πολιτικά αποτελέσματα, διότι ενώ με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, προσαρτήθηκε η Μακεδονία στη Μεγάλη Βουλγαρία η οποία άρχιζε από τη Μαύρη Θάλασσα και έφθανε μέχρι και τον Θερμαϊκό, στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν.
Με την επανάσταση του 1878 η προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση με πρόεδρο τον Λιτοχωρίτη Ευάγγελο Κοροβάγγο και με τον Επίσκοπο Νικόλαο Λούση έστειλαν μήνυμα προς όλες τις χώρες ενώ ακολούθησε και η συνθήκη του Βερολίνου η οποία ανέτρεψε τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
Οι εκδηλώσεις που κάνουμε κάθε χρόνο στο Λιτόχωρο δεν είναι εκδηλώσεις απλά για ιστορικούς λόγους ή για τυπική υποχρέωση, είναι εκδηλώσεις που γίνονται επειδή πιστεύουμε ότι κάθε λαός θα πρέπει να έχει τη μνήμη του την ιστορική, ώστε να μπορεί να έχει και μέλλον».
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Α.ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κύπρου, Ανδρέας Γαβριηλίδης, στις δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά που για πολλοστή φορά παρευρίσκομαι στις εκδηλώσεις για την επανάσταση του Ολύμπου του 1878, μαζί με τους αδελφούς Έλληνες της Μακεδονίας.
Νιώθω περηφάνια και συγκίνηση, διότι εξακολουθούμε να συνεορτάζουμε αυτές τις επετείους, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε άσβηστη τη δάδα της ελληνικής φυλής.
Ευελπιστούμε ότι κατά τις δύσκολες στιγμές που περνά η Μητροπολιτική Ελλάδα αλλά και η Κύπρος, όλοι μαζί οι πολιτικοί θα καθίσουν κάτω και (θα βάλουν) πάνω απ’ όλα την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά».
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εκδηλώσεις, πέρα από τους προαναφερθέντες, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, οι βουλευτές Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Άννα Μάνη, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φαρμάκης, Σοφία Ζουρζούρα, Μαρία Τσιμήτρη και Σοφία Νούλα, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Γαρυφαλλιά Ζησκάτα, καθώς και άλλα στελέχη της δημοτικής κοινότητας.
Επιπλέον, το «παρών» έδωσαν οι τ. δήμαρχοι Λιτοχώρου κύριοι Ντάβανος καιΚουκουτάτσιος αλλά και κάμποσοι τ. δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της ταξιαρχίας Λιτοχώρου Νικόλαος Γρυλλάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας Αθανάσιος Μαντζούκας, ο διοικητής της πυροσβεστικής Λιτοχώρου, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λιτοχώρου κ. Παπακωνσταντίνου, ο λιμενάρχης Πλαταμώνα, ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων.
Επίσης, παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Δημόπουλος, Αθανάσιος Τσιφοδήμος, Νίκος Λάππας,Γιώργος Ελευθερίου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Βασίλης Γκατζάς, Αθανάσιος Στύλος,Αθανάσιος Καλαϊτζής, Νίκος Λαμπονίκος, Ευαγγελία Μόχλα – Φαρμάκη κ.ά., η διευθύντρια του δήμου Δίου-Ολύμπου Ελένη Σοφιανίδου καθώς και άλλοι υπάλληλοι του δήμου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας κ. Τάπρας, ο πολιτευτής Ξενοφών Μπαραλιάκος κ.ά.