Το διαδίκτυο πήρε... φωτιά από την "είδηση" πως ο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έριξε στα σκυλιά το θείο του, ο οποίος είχε εκτελεστεί με άλλο τρόπο. Η λογική όμως αποδεικνύει πως μάλλον δεν ισχύει
Τελικά έγινε ο Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ τροφή για άγρια, πεινασμένα σκυλιά, όπως έγινε γνωστό ώρες νωρίτερα; Προς απογοήτευση αρκετών, η είδηση πιθανότατα δεν είναι αλήθεια, σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα Washington Post. Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει πέντε λόγους για τους οποίους το περιστατικό δε συνέβη ποτέ.
Γιατί λοιπόν η πληροφορία είναι πιθανότατα ψεύτικη;
Ας ξεκινήσουμε με την εφημερίδα που αναφέρει το "συμβάν". Πρόκειται για εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ η οποία κάθε άλλο παρά αξιόπιστη θεωρείται. Ανάμεσα σε 21 εφημερίδες, η Wei Wei Po βρίσκεται στη 19η θέση της κατάταξης αξιοπιστίας.
Επιπλέον όμως, η εφημερίδα δημοσιεύει την πληροφορία χωρίς να αναφέρει πηγή, ενώ, όπως είναι γνωστό, η εφημερίδα αποτελεί άτυπο μέσο προπαγάνδας του Πεκίνου. Για την ακρίβεια ευθυγραμμίζεται με την κινεζική κυβέρνηση.
Δεύτερον, κανένα σοβαρό κινεζικό μέσο ενημέρωσης δεν έχει ασχοληθεί με την ιστορία εδώ από τότε που κυκλοφόρησε. Η πληροφορία δεν εμφανίστηκε σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και σε εκείνα που έχουν πολύ στενή σχέση με την ηγεσία του ΚΚ της Κίνας.
Τρίτον, σύμφωνα πάντα με τη Washington Post, ούτε τα ΜΜΕ της Νοτίου Κορέας έχουν κάνει αναφορά στην ιστορία. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό επιχείρημα διότι τα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ μεταδίδουν συχνά ειδήσεις που παρουσιάζουν τη Βόρειο Κορέα με αρνητικό τρόπο.
Επίσης, η ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας στις 12 Δεκεμβρίου και από τότε τα ασιατικά ΜΜΕ την αγνοούν. Εάν ήταν αληθινή, αναφέρει ο συντάκτης της Washington Post, θα είχε ήδη επιβεβαιωθεί και αναμεταδοθεί.
"Φαίνεται ότι τα ασιατικά ΜΜΕ συμπεριφέρονται στην ιστορία, με τον τρόπο που αντιδρούν τα αμερικανικά ΜΜΕ στις πληροφορίες του National Enquirer ότι η Χίλαρι Κλίντον εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο: αγνοώντας τη", γράφει η εφημερίδα.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως το θύμα δικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο. Άρα λογικά θα εκτελέστηκε από απόσπασμα.
Υπάρχει πάντως ένα ακόμα στοιχείο πολύ σημαντικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το ότι επιλέχθηκε να δημοσιευθεί αυτή η πληροφορία στη συγκεκριμένη εφημερίδα ενδέχεται να δείχνει μία έμμεση στροφή της Κίνας στις σχέσεις της με τη Β. Κορέα.
Σύμφωνα με τη Washington Post, η φήμη ξεκίνησε από την εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, Wen Wei Po, η οποία δημοσίευσε την ιστορία στις 12 Δεκεμβρίου. Την παραμονή των Χριστουγέννων, εφημερίδα της Σιγκαπούρης αναδημοσίευσε την πληροφορία, η οποία σύντομα έφτασε να κάνει τον γύρο του κόσμου.