Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η κίνηση των καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο και δηλώσεις Προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Συγκρατημένα αισιόδοξα μηνύματα έλαβαν οι επιχειρηματίες της περιοχής μας από την κίνηση των καταστημάτων τους την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μετά την κατακόρυφη πτώση στην εμπορική κίνηση των τελευταίων ετών, ένα
κομμάτι της τοπικής μας αγοράς δηλώνει φέτος σταθερά και επιφυλακτικά μικρά αυξημένα ποσοστά αναλογικά με πέρυσι ενώ η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκε σε σταθερά έως και πτωτικά ποσοστά του 8 με 10 %. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι μόνο πέρυσι, την ίδια περίοδο, η κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά γενική ανάλυση ήταν μειωμένη κατά 20 % από την προηγούμενη ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις.
          Αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αυξημένη παρουσιάστηκε η κίνηση μόνο την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου ενώ τις υπόλοιπες 2 Κυριακές στις 15 και 29 Δεκεμβρίου δεν υπήρξε ιδιαίτερη κίνηση στις επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι θεωρητικές και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη λειτουργία της αγοράς. Όταν λαμβάνονται αποφάσεις με προσχηματικό διάλογο, προς όφελος μόνο των «ολίγων» και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι απόψεις της ίδιας της αγοράς, τότε συμβαίνουν ανάλογα φαινόμενα. Πρέπει όμως επιτέλους να αντιληφθούν ότι  ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος όπως συγκεκριμένα είναι και τα ποσά που θα διατεθούν στην αγορά ειδών και υπηρεσιών και το μόνο που γίνεται είναι μετατόπιση του τζίρου με περισσότερες ημέρες εργασίας των επιχειρηματιών και των εργαζομένων τους και περισσότερα λειτουργικά έξοδα της ίδιας με επιχείρησης.

          Οφείλουμε επίσης να αναφέρουμε ως παράδοξο των ημερών την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώσαμε όλοι μας στις ουρές των Τραπεζών. Είναι παράλογο στις μέρες μας να πηγαίνουμε ως πολίτες το πρωί στην Τράπεζα και να φεύγουμε αργά το μεσημέρι προκειμένου να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ή για κάποιους να εισπράξουν τη σύνταξή τους και αγροτικές επιδοτήσεις. Να περιμένουμε μισή ώρα μόνο για να μπούμε στην Τράπεζα ή άλλη τόση για τα εξωτερικά μηχανήματα ΑΤΜ, χάνοντας κυριολεκτικά ουσιαστικές και παραγωγικές ώρες, ειδικά την περίοδο αυτή. Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία, εφόσον έχει ορίσει τις Τράπεζες ως εισπρακτικούς μηχανισμούς θα πρέπει να φροντίσει όχι μόνο να αυξάνει τις ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με επιπλέον ημέρες εργασίας αλλά και των συναφών κλάδων που σχετίζονται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα μιας περιοχής.
Αυτό όμως που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα ήταν η ζωντάνια στην αγορά και η κίνηση που χρόνια είχαμε να ζήσουμε, να δούμε οικογένειες να κάνουν βόλτα παράλληλα με τις αγορές τους από τις τοπικές επιχειρήσεις και να επιβεβαιώνεται ότι η ουσιαστική αύξηση της κίνησης αρχίζει από την ψυχολογία των συμπολιτών  μας.


Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Ρέχας Κωνσταντίνος ανέφερε ότι: « η κίνηση την εορταστική περίοδο για τα καταστήματα της πόλης μας ήταν ικανοποιητική ενώ για μια ακόμη φορά οι συμπολίτες μας στήριξαν την τοπική αγορά σε όλους τους τομείς. Ως Διοικητικό Συμβούλιο ειλικρινά πιστεύουμε ότι η αγορά μας είναι πλήρης όλων των ειδών και υπηρεσιών, οργανωμένη και οι καταναλωτές έχουν πληθώρα επιλογών για τις αγορές τους σε ποιοτικά προϊόντα. Ελπίζουμε μόνο να συνεχιστεί και στις εκπτώσεις η αυξητική αυτή  κίνηση των καταναλωτών έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να καλύψουμε τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεών μας αλλά και των οικογενειών μας. Τα χρόνια που πέρασαν για το ελληνικό εμπόριο ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, με πολλούς από τους συναδέλφους μας να μην έχουν αντέξει και να έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και πολλούς ακόμη να προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να τις κρατήσουν ανοικτές όμως ελπίζουμε, όπως μας διαμηνύουν, να είναι κάπου εδώ το τέλος και να έπεται η αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση και η δική μας. Πρωτίστως πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη αλλά κυρίως η επιβίωση των επιχειρήσεων θα επιτευχθεί μόνο με ένα κράτος αρωγός στην όλη προσπάθεια των επιχειρηματιών και όχι με αιφνιδιαστικά νομοσχέδια της τελευταίας στιγμής, χωρίς διαβούλευση και με ένα αβέβαιο φορολογικό σύστημα και αυτό της τελευταίας στιγμής.».