Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Αλέξανδρος Πήτερσεν: Ο ελληνικής καταγωγής 29χρονος που έχασε τη ζωή του στην επίθεση στην Καμπούλ

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Πήτερσεν, θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης σε εστιατόριο στην Καμπούλ
Ο Αλέξανδρος Πήτερσεν, 29 ετών, με ελληνική, δανέζικη και αμερικανική ιθαγένεια, ήταν ένα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, σε εστιατόριο της Καμπούλ, όπου έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι.
Ο 29χρονος ήταν λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν.
Είχε διδακτορικό από το LSE στις διεθνείς σχέσεις και είχε ζήσει και ταξιδέψει εκτενέστατα στην Κίνα και την Κεντρική Ασία.
Κείμενά του είχαν δημοσιευτεί στην Καθημερινή, αλλά και στα: The Economist, Wall Street Journal, New York Times, International Herald Tribune, Boston Globe, Foreign Affairs, Foreign Policy, και The National Interest.
Είχε πάρει μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές του BBC, Sky News, CTV και NPR. 
 
Μπαν Κι Μουν: "Αυτή είναι μία νέα στιγμή θλίψης"
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να εργάζονται "για την ειρήνη και τη σταθερότητα" στο Αφγανιστάν, παρά την αιματηρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ απέτισε φόρο τιμής στα μέλη του οργανισμού θύματα της επίθεσης σε ένα δημοφιλές εστιατόριο της αφγανικής πρωτεύουσας.
Οι τέσσερις εργαζόμενοι του ΟΗΕ που ήταν μεταξύ των δεκατριών αλλοδαπών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της οποίας την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν είναι οι, Μπάσρα Χασάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Νασρίν Τζαμάλ από το Πακιστάν, Χαντζάρ Ουαμπέλ Αμπντάλα από το Λίβανο και Βαντίμ Ναζάροφ από τη Ρωσία.
"Αυτή είναι μια νέα στιγμή θλίψης για τον ΟΗΕ, καθώς τέσσερις διακεκριμένοι συνάδελφοί μας σκοτώθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ" , ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν από τη Νέα Υόρκη.
"Ο ΟΗΕ έχει δεσμευτεί και παραμένει σε αυτό να εργαστεί για την ειρήνη , τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του Αφγανιστάν", συνέχισε ο κ Μουν προσθέτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός "υποστηρίζει πλήρως τη (πολιτική) μετάβαση του Αφγανιστάν σε ένα καλύτερο μέλλον".
Αλλά και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ , Σαμάνθα Πάουερ , από την πλευρά της , χαρακτηρίζοντας την φονική επιθέση των Ταλιμπάν "δειλή επίθεση", επισήμανε ότι "ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η διεθνής κοινότητα θα εγκαταλείψουν τη δέσμευσή τους προς την πλευρά του λαού του Αφγανιστάν».