Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Κάθε κρατούμενος στην Ολλανδία θα πληρώνει 16 ευρώ ημερησίως

Οι κρατούμενοι σε ολλανδικές φυλακές θα συμμετέχουν στα έξοδά τους καταβάλλοντας 16 ευρώ για κάθε νύχτα που περνούν πίσω από τα κάγκελα, για χρονικό διάστημα έως και δύο ετών, σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο της ολλανδικής κυβέρνησης που παρουσίασε σήμερα το
υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Βίμπε Άλκεμα, σημείωσε ότι "δεν είναι δίκαιο να αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα το κράτος και η κοινωνία". Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Φρεντ Τέεφεν, τον εμπνευστή αυτής της ιδέας, "οι καταδικασμένοι κρατούμενοι θα έπρεπε να συμμετέχουν εν μέρει στα έξοδα της φυλάκισής τους", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια καθώς και οι γονείς των ανήλικων φυλακισμένων θα πρέπει να πληρώνουν 16 ευρώ για κάθε νύχτα φυλάκισης στις ολλανδικές φυλακές, για δύο χρόνια το πολύ.
Ο Άλκεμα είπε ότι ο κάθε κρατούμενος στοιχίζει στο ολλανδικό κράτος 250 ευρώ ημερησίως.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το ολλανδικό κοινοβούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2015. Σε συνδυασμό με μια άλλη πρόταση, με βάση την οποία οι καταδικασμένοι θα συμμετέχουν επίσης στα έξοδα της έρευνας που διενεργήθηκε για αυτούς, το κράτος θα αποκομίσει 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CBS) της Ολλανδίας, το σωφρονιστικό σύστημα έχει σήμερα υπό την επίβλεψή του 12.000 κρατούμενους. Το 2013 η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να κλείσει περίπου 20 φυλακές, στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού της.

Ο Άλκεμα είπε ότι η πρόταση νόμου του Τέεφεν είναι "ανάλογη" με μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, η ολλανδική ένωση των "Παραβατών του Νόμου" (BWO) που προασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων, διαβεβαιώνει ότι η πρόταση αυτή αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο. "Ο υφυπουργός θέλει να πληρώνουν οι κρατούμενοι επί δύο χρόνια, κάτι που ισοδυναμεί με 12.000 ευρώ", εξήγησε ο πρόεδρος της ένωσης, Πίτερ Φλέμινγκ.

http://www.newsit.gr