Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Το ελληνικό κράτος της αναλγησίας και ο αριστούχος Ιάκωβος με το σύνδρομο Down!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... notioanatolika.gr
Η περιπέτεια του 21χρονου Ιάκωβου και της οικογένειάς του είναι μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση της αναλγησίας του Ελληνικού κράτους προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες!
Το πιο σημαντικό είναι όμως πως παρά το γεγονός ότι ο Ιάκωβος πάσχει από σύνδρομο Down
έχει καταφέρει – με τη διαρκή βοήθεια της οικογένειάς του αλλά ανθρώπων οι οποίοι είναι ευαίσθητοι – όχι μόνο να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και να χτυπήσει την πόρτα της τριτοβάθμιας μέσα από την εγγραφή του στο τουριστικό ΙΕΚ Αναβύσσου και να γίνει – αρχικά – δεκτός!
Τότε όμως άρχισαν τα προβλήματα για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Ο Ιάκωβος εισήχθη κανονικά στο ΙΕΚ αφού μάλιστα, με βαθμό απολυτηρίου Γενικού Λυκείου 18,8, κατέλαβε τη 15η θέση σε σύνολο 25 παιδιών που εγγράφηκαν στο ΙΕΚ.
Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την εγγραφή του, ο διευθυντής του ΙΕΚ έκανε ένα τυπικό έγγραφο προς την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Τουρισμού εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αφού δεν είχε συναντήσει περίπτωση όπως του Ιάκωβου.
Η απάντηση από το υπουργείο Τουρισμού ήταν ανατριχιαστικά σκληρή. Όχι, ο Ιάκωβος δεν μπορεί να εγγραφεί στο τμήμα «Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας» του ΙΕΚ γιατί αυτό δεν έχει τη δυνατότητα να του παρέχει υποστήριξη!
Μέσα σε λίγες γραμμές το κράτος κλείνει με θόρυβο την πόρτα της ζωής σε έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να πιάσει τη ζωή από τα μαλλιά!
Η συνέχεια της ιστορία όμως είναι ακόμη πιο εξοργιστική για .όλους όσοι έχουν την ατυχία να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα.
Η μητέρα του Ιάκωβου απευθύνθηκε στο υπουργείο Τουρισμού και ζήτησε κατ' επανάληψη συνάντηση και με την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη, της οποίας όμως οι συνεργάτες απέφυγαν να το πράξουν.
Υπήρξε μια συνάντηση με τον γραμματέα του υπουργείου Τάσο Λιάσκο ο οποίος έδειξε να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει!
Στη συνάντηση εκείνη ήταν παρών και ο Ιάκωβος ο οποίος με λίγες λέξεις έδειξε τι είναι ικανός να κάνει αφού απέδειξε ότι είναι σε θέση να εκτελέσει δουλειές που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη ειδικότητα που ήθελε να σπουδάσει.
iakovosxoni
Το αποκορύφωμα ήταν ότι ο ένας αδελφός του ανέλαβε να πάει πιο πίσω τις σπουδές του προκειμένου να συνοδεύει τον Ιάκωβο στο ΙΕΚ Αναβύσσου και να του συμπαρίσταται σε καθημερινή βάση ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα τόσο στη φοίτηση όσο και στους υπόλοιπους σπουδαστές.
Αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για τους ανευθυνοϋπεύθυνους του υπουργείου Τουρισμού οι οποίοι επέμεναν να τυλίγουν το μέλλον ενός παλικαριού 21 χρονών σε μια κόλα χαρτιού!
Η μητέρα του Ιάκωβου, εκπαιδευτικός με εξαιρετικές σπουδές, μεταπτυχιακά και διδακτορικό και σε θέματα αγωγής ανθρώπων με σύνδρομο Down επιμένει και δεν το βάζει κάτω.
Τελευταία κίνησή της η αποστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού e-mail με όλο το ιστορικό της περιπέτειας του γιου της. Ενώ το e-mail εστάλη στις 29 Νοεμβρίου, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απάντηση.
Ο Ιάκωβος περιμένει και ελπίζει όπως και η οικογένειά του. Θέλει να σπουδάσει και το λέει καθημερινά όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.
Όμως το Ελληνικό κράτος ξεπερνάει ότι ένας άνθρωπος με σύνδρομο Down κατόρθωσε να τελειώσει Δημοτικό σχολείο όχι για άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά κανονικό, κατόρθωσε να συνεχίσει στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο και μάλιστα να λάβει απολυτήριο με βαθμό που θα ζήλευαν πολλά «υγιή» παιδιά.

http://www.notioanatolika.gr