Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Επίσκεψη αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα,
 Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα ξεναγήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος
επισκέφθηκε το νέο Κέντρο Προσωρινής Διαβίωσης Άγριων Ζώων στην περιοχή του  Καλοχωρίου.
Σε συνάντηση που προηγήθηκε στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ο πρόεδρος του Φορέα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής ενημέρωσε τον κ. Καλαφάτη σχετικά με τα προβλήματα και τα θέματα της προστατευόμενης περιοχής. Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα όπως η ανάγκη επίσπευσης το Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Εθνικού Πάρκου, οι δυνατότητες επικαιροποίησης της μελέτης για την ανάπλαση της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, η στήριξη λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Διαβίωσης Άγριων Ζώων που κατασκευάστηκε πρόσφατα με πρόγραμμα Interreg που υλοποίησε ο Δήμος Δέλτα.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε απελευθέρωση δύο ξεφτεριών που είχαν δεχθεί τις φροντίδες των εθελοντών της Δράσης για την Άγρια Ζωή.
«Επισκεφθήκαμε το Φορέα Διαχείρισης στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιούμε, προκειμένου να ακούσουμε τα προβλήματα και τις προτάσεις των κατά τόπους φορέων και να δούμε πως μπορούμε να τις εντάξουμε για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020», είπε ο κ. Καλαφάτης. Ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κέντρο Αποκαστάσης Άγριων Ζώων και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητήσει τρόπους στήριξης της λειτουργίας του. «Το πιο βασικό είναι να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις για την αναβάθμιση της περιοχής, να φέρουμε κόσμο στην περιοχή και να αναδειχθεί η αξία της», ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, κ. Κουιμτζής, τόνισε ότι το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι μία περιοχή που φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, που αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου ισάξιο του δάσους του Σέιχ Σου για τη Θεσσαλονίκη, την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς, ο δήμαρχος Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης, ο αντιδήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ζήσης και ο προϊστάμενος του ΕΠΕΡΑΑ, Νικόλαος Μαμαλούγκας.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).