Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Το σύμπαν είναι ένα “τεράστιο ολόγραμμα” λένε επιστήμονες

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... onlycy.com
Είναι το σύμπαν ένα τεράστιο ολόγραμμα, κάτι όπως η κινηματογραφική ταινία The Matrix; Ζούμε σε ένα εικονικό κόσμο, όπου η πραγματικότητα δεν είναι όπως την αντιλαμβανόμαστε αλλά μια τρισδιάστατη αναπαράσταση αλληλεπιδράσεων μιας δισδιάστατης επιφάνειας στην άκρη του
σύμπαντος; Μια ομάδα επιστημόνων πιστεύει ότι βρήκε πειστικά τεκμήρια που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν είναι όντως ένα τεράστιο ολόγραμμα.

Οσο και εάν αυτό ακούγεται ως σενάριο φαντασίας βασίζεται σε μια επιστημονική θεωρία, η οποία ίσως για πρώτη φορά συγκλίνει με την επιστημονική φαντασία. Η θεωρία αυτή ονομάζεται ‘Ολογραφική Αρχή’ και απασχολεί ολοένα και περισσότερους φυσικούς, αστροφυσικούς αλλά και φιλόσοφους και τείνει να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε για το σύμπαν αλλά και για τη ζωή μας.

Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Nature, ομάδα φυσικών, με επικεφαλής τον Yoshifumi Hyakutake του Πανεπιστημίου Ibaraki στην Ιαπωνία, πιστεύουν ότι βρήκαν πειστικά τεκμήρια που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν είναι όντως ένα τεράστιο ολόγραμμα.

Τα ευρήματα του Ιάπωνα επιστήμονα στηρίζουν για πρώτη φορά τη θεωρία του θεωρητικού φυσικού Juan Maldacena, ο οποίος το 1997, υποστήριξε πως το σύμπαν αποτελείται από πολύ λεπτές, παλλόμενες χορδές, η οποίες δημιουργούν τη βαρύτητα και εξηγούνται μέσα από τη Θεωρία των Χορδών, (String Theory).

Υποστήριξε ότι ο κόσμος των χορδών είναι ένα ολόγραμμα που προβάλλεται από ένα χαμηλότερο διαστάσεων σύμπαν, που είναι πιο απλό και πιο επίπεδο από το δικό μας, και στο οποίο δεν υπάρχει η βαρύτητα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, αν και ο επιστημονικός κόσμος αποδέχθηκε με ενθουσιασμό αυτή τη θεωρία, δεν υπήρχαν τα μαθηματικά τεκμήρια για την υποστηρίξουν, μέχρι πριν λίγες μέρες, όταν οι Ιάπωνες δημοσίευσαν τις έρευνές τους, οι οποίες όμως ακόμη αναμένεται να τύχουν ανάλυσης από την επιστημονική κοινότητα.

Αμερικανικά ΜΜΕ που αναμετέδωσαν την είδηση από το περιοδικό Nature, σημειώνουν ότι ο Έλληνας Καθηγητής Κώστας Σκενδέρης, ο οποίος ασχολείται με το θέμα, παρομοίασε το ολογραφικό σύμπαν με την τρισδιάστατη εικόνα που υπάρχει στις πιστωτικές κάρτες.

«Η ιδέα αυτή μοιάζει μ’ εκείνη των κοινών ολογραμμάτων, στα οποία μια τρισδιάστατη εικόνα κωδικοποιείται σε μια επιφάνεια δύο διαστάσεων, όπως π.χ. ένα ολόγραμμα σε μια πιστωτική κάρτα. Όμως, εν προκειμένω, είναι ολόκληρο το σύμπαν που κωδικοποιείται με τέτοιο τρόπο», είπε.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, είναι, αν όντως το σύμπαν είναι ένα ολόγραμμα, τότε ποιες είναι οι επιπτώσεις της ανακάλυψης αυτής στη ζωή μας; Οι επιστήμονες θεωρούν ότι για την καθημερινότητά μας δεν αλλάζει τίποτε, γιατί ακόμη και εάν η πραγματικότητα είναι όπως την βλέπουμε, ή εάν είναι αναπαράσταση των αλληλεπιδράσεων σε μια επιφάνεια στην άκρη του σύμπαντος, δεν έχει αντίκτυπο στον τρόπο ζωής μας.

Έχει όμως μεγάλο αντίκτυπο στο ερώτημα που αναγκαστικά θα τεθεί εκ νέου: Τι είναι τελικά το σύμπαν και ποιος ο δικός μας ρόλος σε αυτό;

- See more at: http://www.onlycy.com