Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Μήνυση βόμβα για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και εμπλοκή βουλευτή της ΝΔ

Χαρακτηριστικά σκανδάλου με εμπλοκή μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου προκύπτουν από στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Fpress και αφορούν στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.
Ειδικότερα την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στον οικονομικό Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης από το νόμιμο εκπρόσωπο της Ένωσης Βορειοελλαδιτών Επενδυτών Χρηματιστηρίου Αθηνών και δικηγόρο κ. Γιώργο Παλάζη κατά των μελών του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.
Στην αναφορά του ο κ. Παλάζης αναφέρει ότι διαπράττεται από το 2006 σειρά σοβαρότατων εγκλημάτων με αποκορύφωση την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε για ποσό 5.000.000 ευρώ που άρχισε την 04.11.2013 και βρίσκεται σε εξέλιξη με καταληκτική ημερομηνία 22.11.2013.

Σύμφωνα με τη μήνυση «Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι καταγγελλόμενοι χρησιμοποίησαν με δόλο την παραπάνω αναγκαστικού δικαίου διάταξη, καθώς απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να τους χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια για να δημοσιεύσουν-διαφημίσουν δημόσια την πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό για τοποθέτηση χρηματικών ποσών σε κινητές αξίες αποκρύπτοντας επιμελώς την ύπαρξη του με αριθμό 120 / 2013 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών με το οποίο παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης να δικαστούν κατηγορούμενοι για απιστία σε βάρος της Τράπεζας δέκα έξι (16) πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής μεταξύ των οποίων και πέντε (5) μέλη του υφιστάμενου.
Το εν λόγω βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται και οι Χατζηλιάδης Ιωάννης , Μπαλίτης Ιωάννης , Εφραιμίδης Οδυσσέας, Πουρνάρης Χρήστος και ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Μενέλαος Βλάχμπεης οι οποίοι αποτελούν τους 5 από τα 9 των μελών του .υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου, επιμένουν μέχρι σήμερα να παραμένουν στις θέσεις τους κατά παράβαση του άρθρου 12 του Καταστατικού της Τράπεζας και να προσκαλούν δημοσίως το επενδυτικό κοινό για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι ποσού 5.000.000 ευρώ προκειμένου να θεραπευθεί η κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Τράπεζας την οποία οι ίδιοι σκοπίμως προκάλεσαν με τις εγκληματικές τους πράξεις και παραλήψεις Το εν λόγω βούλευμα δημοσιεύθηκε 21.06.2013, όμως η ποινική δίωξη εναντίον τους για την αξιόποινη πράξη της απιστίας (390 ΠΚ) είχε ασκηθεί με την με αριθμό ΑΜΒ:Α2006/2328 παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών για την διενέργεια κύριας ανάκρισης και συνεπώς ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΜΗΝΥΘΕΝΤΕΣ ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σύμφωνα με την ΡΗΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12 του συστατικού εγγράφου της Τράπεζας.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ αφού τα πέντε εκ των εννέα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΤΩΤΟΙ ΕΚ ΡΗΤΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΎ. Παρ’ όλα αυτά οι κύριοι αυτοί αποκρύπτοντας το κώλυμά τους αυτό από τις εποπτεύουσες αρχές και το επενδυτικό κοινό μετείχαν στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας με αρ.05/10-06-2013 και αρ.09/16-09-2013 με τις οποίες αποφάσισαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με καταβολή μετρητών και τη διάθεση έως 128.866 νέων μερίδων ονομαστικής αξίας 30,00 ευρώ στην τιμή των 38,80 ευρώ με εκτιμώμενα συνολικά έσοδα από την αύξηση μέχρι 5.000.000 ευρώ,
Ειδικότερα σημαίνουσα βαρύτητα έχει η αξιόποινη συμπεριφορά του 16ου κατηγορούμενου στο με αριθμό 120/2013 βούλευμα Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, Μενέλαου Βλάχβεη, βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας , για τον οποίο λόγω ιδιότητος η δικογραφία διαβιβάστηκε στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατ’ άρθρο 62 παρ. 1 του Συντάγματος και εν συνεχεία στην Βουλή των Ελλήνων η οποία με ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας την 09-10-2013 αποφάσισε για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας με ψήφους 161 υπέρ 42 κατά, 7 «παρών» και 3 λευκά. Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Βλάχβεη είχε ζητηθεί για απιστία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, από την οποία η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.»
Ο κ. Παλάζης στη μηνυτήρια αναφορά του θέτει ζήτημα και για τους ορκωτούς ελεγκτές επισημαίνοντας στη μηνυτήρια αναφορά του ότι «απέκρυψαν και δεν αναφέρουν στο κυρίως σώμα του Ενημερωτικού Δελτίου την με αριθμό 5 παρατήρησή τους που υπάρχει στο Πιστοποιητικό Ελέγχου των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 31.12.2012 (τουλάχιστον) και αναφέρει :
«5. Στην κλειόμενη χρήση χορηγήθηκαν δάνεια στο προσωπικό με μηδενικό επιτόκιο αξίας 144 χιλιάδων και σε τρίτους με επιτόκιο μικρότερο του κόστους χρήματος αξίας 692 χιλιάδων τα οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκαν από τους πιστούχους για αγορά συνεταιριστών μερίδων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παλάζης στη μήνυσή του καλεί ως μάρτυρες στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενώ σήμερα το πρωί κατέθεσε καταγγελία και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πως γίνεται να βρίσκονται στη διοίκηση Συνεταιριστικής Τράπεζας στελέχη τα οποία διώκονται από το 2006 μεταξύ των οποίων και βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ποιος ελέγχει τη νομιμότητα της σύνθεσης των ΔΣ των Τραπεζών. Η υπόθεση δείχνει να είναι ιδιαίτερα σοβαρή καθώς πέραν των αναζητούνται ευθύνες για το πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά που καταγγέλλει ο κ. Παλάζης χωρίς καμία αρμόδια εποπτική αρχή να έχει εντοπίσει τίποτα επί πολλά έτη.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ