Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Λήγει το τελεσίγραφο - Με αυτόφωρο απειλούνται οι πανεπιστημιακοί...

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του Υπουργείου Παιδείας με τις διοικήσεις οκτώ πανεπιστημίων, καθώς εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την αποστολή των καταλόγων με τα ονόματα
των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Το «τελεσίγραφο» για την επιλογή των 1.349 εργαζομένων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας στον δημόσιο τομέα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε διοικητικό επίπεδο, που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι πενθήμερες απεργίες είναι επαναλαμβανόμενες και, όπως έγινε γνωστό, σήμερα οι απεργοί προγραμματίζουν εκδηλώσεις υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών φοιτητών.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Κτηρίου Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στις 11.00 το πρωί για τους πρωτοετείς φοιτητές του ΕΜΠ, ενώ στις 12.00 το μεσημέρι θα ακολουθήσει εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.

Σε ανακοίνωσή του πάντως τη Δευτέρα το Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων έκανε λόγο για επιδείνωση της κατάστασης στα οκτώ πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι η απεργία διαρκείας αλλά και η συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις κινητοποιήσεις καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους.

Εγκύκλιος… πρόκληση

Για «μαύρη λίστα» κάνουν λόγο οι διοικήσεις των οκτώ πανεπιστημίων, στα οποία το Υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει ήδη σχετική εγκύκλιο και επιστολή του ίδιου του υπουργού.

Καθώς όμως αυτές οι ενέργειες δεν έδειχναν να πείθουν τους παραλήπτες, ακολούθησε εισαγγελική παραγγελία με την οποία οι διοικήσεις καλούνταν να παραδώσουν τα στοιχεία εντός της προθεσμίας που έχει ορισθεί. Η απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων, ωστόσο, κατέστησε αδύνατη τη συγκέντρωση των στοιχείων και την αποστολή τους στο ΑΣΕΠ.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των διευθυντών των διοικητικών υπηρεσιών για παράβαση καθήκοντος, ενώ δεν αποκλείεται να ελεγχθούν ποινικά και οι πρυτανικές Αρχές, επειδή αμέλησαν να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας, ώστε να λειτουργήσουν τα ιδρύματα που διευθύνουν.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τόνιζαν μάλιστα ότι «ο νόμος θα εφαρμοσθεί».

Από τη μεριά τους, οι πρυτανικές Αρχές των οκτώ πανεπιστημίων (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ζητούν να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και στη συνέχεια να συμφωνηθεί με το υπουργείο μια κοινά αποδεκτή μέθοδος αξιολόγησης των δομών των ιδρυμάτων.

http://www.zougla.gr