Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση του Συνηγόρου του πολίτη για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον Πέλεκα

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Πρωτοβουλία Πολιτών
για την  Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης
Με το από 24/10/2013  έγγραφό  του  προς τον δήμαρχο Κατερίνης ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από αναφορά και σχετικά στοιχεία του δημοτικού μας συμβούλου Αντώνη Δ. Μάντζιου, 
ζητά πληροφορίες όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή του Πέλεκα, για την επιβολή προστίμων από την Πολεοδομία του Δήμου μας για τα αυθαίρετα παραπήγματα, για το σταμάτημα των διαδικασιών διάθεσης λυομένων από τον Δήμο Κατερίνης αλλά και γενικότερα για τις ενέργειες του Δήμου σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους Ρομά κατά την κείμενη νομοθεσία.
   
      Παράλληλα με το έγγραφο επισημαίνει στον Δήμαρχο Κατερίνης, την νομοθεσία που υπάρχει για την εγκατάσταση πλανοδίων πληθυσμών και ειδικότερα ότι δεν μπορεί ο Δήμος να τους απομακρύνει από τον χώρο που διαβιούν αν  δεν υποδεικνύεται η μετεγκατάστασή τους σε άλλον, συγκεκριμένο, προκαθορισμένο χώρο, κατάλληλο για το σκοπό αυτό και με κατάλληλα διαμορφωμένες  υποδομές ώστε να ανταποκρίνονται σε βασικές προδιαγραφές,  προσωρινής, έστω, αξιοπρεπούς διαβίωσης.

       Ακόμα ότι οι Δήμοι οφείλουν να  υποστηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές  ομάδες και να μεριμνούν για την επίλυση κρίσιμων βιοτικών προβλημάτων, και παράλληλα να μεριμνούν σύμφωνα με τις  αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητα για την ρύθμιση όλων των τοπικών θεμάτων με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερες δραστηριότητες όπως η καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων κλπ.
      Παράλληλα ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από το Τμήμα Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου Πιερίας της Περιφέρειας να τον ενημερώσει για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους.

      Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη δικαιώνει στην πράξη τις  κινητοποιήσεις των Ρομά της περιοχής μας την περασμένη Άνοιξη αλλά και τις παρεμβάσεις της δημοτικής μας παράταξης με επισκέψεις στο χώρο, ανακοινώσεις, ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο   και αναφορές στο συνήγορο του πολίτη και στην Επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    
      Μια παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη που είναι σήμερα ακόμα πιο επίκαιρη γιατί βρίσκει τους Ρομά σε παραπήγματα πολλά από αυτά γκρεμισμένα, με πρόστιμα από την Πολεοδομία κατά παράβαση του νόμου, με παιδιά γέρους και μανάδες που ζουν  μέσα στις λάσπες, τα φίδια και τα κουνούπια.

      Κάνουμε έκκληση στους δημότες να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα των Ρομά, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, ειδικά  τώρα που έρχεται ο Χειμώνας.

    Τους καλούμε να αποκρούσουν κάθε τάση Ρατσισμού απέναντι στους Ρομά όπως και σε κάθε συμπολίτη μας, να μην  γενικεύουν ατομικές παραβατικές συμπεριφορές αποδίδοντας τες σε φυλετικά γνωρίσματα.
      Καλούμε την δημοτική αρχή και όλο το δημοτικό συμβούλιο επί τέλους να πάρει μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά, μέτρα που θα υποστηρίξουν τόσο τους Ρομά όσο και όλους τους δημότες γιατί  αν τα προβλήματα υγιεινής των Ρομά αποτελούν μια υγειονομική βόμβα, η έκρηξή της θα έχει επιπτώσεις σε όλους τους δημότες.
      Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι κινητοποιήσεις των Ρομά, η συμπαράσταση των δημοτών, είναι μια ευκαιρία για τον Δήμο μας να συζητήσει γενικότερα το πρόβλημα του Οικισμού των Ρομά και  να διεκδικήσει τους αναγκαίους πόρους αλλά και τα λυόμενα για μια ανθρώπινη διαβίωση των Ρομά, σε μια αλληλέγγυα κοινωνία του Δήμου Κατερίνης.

Κατερίνη 30/10/2013
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης