Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τι ισχύει με την Άδεια Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Τα Πρωταθλήματα έχουν ήδη αρχίσει σε όλη την επικράτεια. Πόσα όμως από τα γήπεδα, αλλά και τις εν γένει αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αγώνες κάθε ηλικίας, πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας; Διαβάστε τι ισχύει σχετικά με τις άδειες
καταλληλότητας αθλητικών εγκαταστάσεων.
Στην τελετή παράδοσης και παραλαβής των υφυπουργών αθλητισμού Ιωαννίδη – Ανδριανού στις 25 Ιουνίου το 2013, ειπώθηκε –μεταξύ άλλων– ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμη σχετική τροπολογία για χορήγηση παράτασης ενός ακόμη χρόνου, σε όσους δεν διαθέτουν άδεια καταλληλότητας αθλητικών εγκαταστάσεων.
Ο νόμος που ψηφίσθηκε τον Φεβρουάριο 2012
, πήρε παράταση 18 μηνών για να ισχύσει από το καλοκαίρι του 2013.
Ο Σταύρος Καλαφάτης, αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ψήφισε τον νόμο περί αυθαίρετων όπου συμπεριλαμβάνονται και τα παράνομα κτίσματα των γηπέδων, προκειμένου να δοθεί χρόνος για βελτιώσεις, αλλά και νομιμοποιήσεις. Παράταση στις οικοδομικές άδειες δόθηκε με καταληκτική ημερομηνία τις 31-12-2013.
Μέχρι τότε θα συνεχίζεται η διαδικασία "Ελέγχου των Γηπεδικών Εγκαταστάσεων", σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην αθλητική νομοθεσία…..
Το θέμα των αδειών των γηπεδικών εγκαταστάσεων έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις και θυμίζω ότι επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά την πτώση του πυλώνα στο γήπεδο του ΟΦΗ, στο Ηράκλειο!
Την τροπολογία έχουν ήδη υπογράψει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης που αντικαταστάθηκε και τώρα πρέπει να υπογραφεί κι από τον νέο υφυπουργό αθλητισμού Γ. Ανδριανό.
Ο νόμος για τις άδειες καταλληλότητας
Με τον "νόμο Γερουλάνου" το 2012, το θέμα της "άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων και άδειας τέλεσης αγώνων", επαναδιατυπώθηκε στη νομοθεσία.
Συμπεριελήφθησαν ως ασφαλιστικές δικλείδες και ποινές τόσο πειθαρχικές όσο και ποινικές για τους επιλήσμονες.
Προβλέπεται ρητά ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη ή τον χρήστη αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει την διενέργεια σ’ αυτή, αθλητικής εκδήλωσης.
Ποινές επιβάλλονται και στον πρόεδρο του αθλητικού σωματείου που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση.
Στο άρθρο 22 του νόμου 4049/12, προβλέπεται ότι "για την λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων, απαιτείται άδεια για την συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφάλειας σε αθλούμενους και θεατές. Η άδεια χορηγείται στην διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή στον φορέα στον οποίο αυτή ανήκει. Ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα, διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδεια λειτουργίας".
Η άδεια αυτή περιλαμβάνει:
α) Την καταλληλότητα των αγωνιστικών χώρων, των χώρων άθλησης και των λοιπών χώρων (αποδυτήρια, ιατρεία κ.λπ.).
β) Την καταλληλότητα των λοιπών χώρων της αθλητικής εγκατάστασης, ιδίως αυτών που προορίζονται για την πρόσβαση ή παραμονή και αποχώρηση των θεατών. Η άδεια ισχύει για δύο έτη από την χορήγησή της».
Στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συγκροτείται υποχρεωτικά το δεύτερο 15νθήμερο του μηνός Μαΐου κάθε έτους, η αρμόδια επιτροπή που διενεργεί τους ελέγχους καταλληλότητας.
Στο άρθρο 6 προβλέπεται ότι "σε περίπτωση που η επιτροπή διαπιστώσει τεχνικές ατέλειες ή άλλες ελλείψεις στην αθλητική εγκατάσταση, δίνεται εύλογη προθεσμία στην διοίκησή της για την αποκατάστασή τους, ορίζοντας ταυτόχρονα νέα ημερομηνία επανελέγχου. Στην περίπτωση αυτή, η επιτροπή δύναται να χορηγεί μέχρι την ημερομηνία επανελέγχου άδεια λειτουργίας".
Στην παράγραφο 7 αναφέρεται ότι "οι κερκίδες των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τους θεατές, σφραγίζονται σε περίπτωση ακαταλληλότητάς τους, μέχρι την αποκατάσταση των ατελειών ή ελλείψεων που διαπιστώνονται με νέο έλεγχο".
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παράγραφος 9 που προβλέπει ρητά ότι "ουδεμία αθλητική συνάντηση διεξάγεται, χωρίς ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης να έχει άδεια διεξαγωγής της συνάντησης. Η ως άνω άδεια χορηγείται εφόσον η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει λειτουργία και η συνάντηση διεξάγεται με την έγκριση της αναγνωρισμένης αθλητικής Ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής".


Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου

http://www.acadimies.gr