Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ουσιαστικές προτάσεις από τον κ. Κλέαρχο Λακασά στη συνάντηση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Πιερίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Α.Τσαυτάρη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....ΝΕ ΠΑΣΟΚ Πιερίας 
Τα αγροτικά ζητήματα του νομού, μαζί με αναπτυξιακές προτάσεις έθεσε η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Πιερίας στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Α.Τσαυτάρη

Τα αγροτικά ζητήματα της Πιερίας αλλά και προτάσεις, τέθηκαν σε προγραμματισμένη
συνάντηση στα γραφεία της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Πιερίας, το Σάββατο 12/10 , στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α Τσαυτάρη αλλά και των στελεχών του υπουργείου, Γενικού Γραμματέα Μόσχο Κορασίδη, Πρόεδρο ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο , Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέκου Οφίδη. Στη συνάντηση το παρών έδωσαν εκτός από τα μέλη της νομαρχιακής και οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές  καθώς και στελέχη της παράταξης.
Ο γραμματέας της ΝΕ Καλπακίδης Δαμιανός,  αφού καλωσόρισε τον υπουργό και τα στελέχη του υπουργείου στη Πιερία, έθεσε ζητήματα που αφορούν το μέλλον της καλλιέργειας καπνού μετά τη νέα ΚΑΠ,  την ενίσχυση των υποδομών και των αρδευτικών δικτύων στο νομό, ζητήματα αδειοδότησειων των κτηνοτροφικών μονάδων, ζητήματα με το ακτινίδιο (ουσίες που προκαλούν τεχνητή ωρίμανση) αλλά και καλύτερες τιμές διάθεσης του προϊόντος με στήριξη του υπουργείου. Επίσης έγιναν προτάσεις για να δοθεί η δυνατότητα σε πτηνοτρόφους να ενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης, τόσο για τις συμβατικές μονάδες όσο και για τις βιολογικές μονάδες. Ζητήθηκε να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους αγρότες που επένδυσαν σε ΑΠΕ (Φωτοβολταικά) και να προωθηθεί η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, με την χρησιμοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων.  Επίσης τονίστηκε ότι θα πρέπει να  υποστηριχτεί η δημιουργία μονάδων μεταποίησης και να τονωθεί η συνεργατικότητα με τα σχέδια συνέργειας & δικτύωσης (Clustering). Το υπουργείο θα πρέπει να λάβει όλα εκείνα τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε μια γεωργία ποιότητας με τη δημιουργία  πρότυπων  συνεργασιών για διάθεση των προϊόντων σε τουριστικές περιοχές, με τοπικά σύμβολα στο νομό. Τέλος επειδή Πιερία είναι τουριστικός νομός, οφείλει  να δοθεί έμφαση και στον αγροτουρισμό .
Στη συνέχεια ο υπεύθυνος αγροτικού της ΝΕ Κλέαρχος Λακασάς, νέος αγρότης και ό ίδιος έθεσε ζητήματα που απασχολούν τον αγρότη και έχει να κάνουν με το πετρέλαιο για τους αγρότες (μείωση της τιμής  ανά λίτρο) και μείωση του κόστους παραγωγής σε φάρμακα, λιπάσματα και  γεωργικά εφόδια. Επίσης πρότεινε την προώθηση οικιακής οικοτεχνίας χωρίς να χάνει ο αγρότης τα δικαιώματά του, σε σημείο να θεωρείται βιομήχανος και να υπάρχουν πιο απλές διαδικασίες αδειοδότησης. Ζήτησε τη συμβολή του υπουργείου στη μη φορολόγηση των αγροτεμαχίων καθώς και την ασφάλεια πληρωμής στα προϊόντα παραγωγής. Τέλος συζήτησε με τον υπουργό θέματα που αφορούν τους νέους αγρότες και την στήριξη αυτών από την πολιτεία.
Η συνάντηση έκλεισε με μια γενικότερη πολιτική συζήτηση και δόθηκαν σχετικά υπομνήματα στον υπουργό και τους συνεργάτες του. Η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Πιερίας, στα πλαίσια του διαλόγου που άνοιξε με πολίτες και φορείς , ενόψει της νέα δράσης με τίτλο «Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για έξοδο της Κεντρικής Μακεδονίας από την κρίση», θα δημιουργήσει και  επιτροπή αγροτικών θεμάτων. Καλούμε όσους έχουν να συνεισφέρουν θετικά, και έχουν άμεση σχέση με τα αγροτικά ζητήματα, ανεξάρτητα την πολιτική τους τοποθέτηση, στις εργασίες της παραπάνω πρωτοβουλίας.

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΡΙΑΣ