Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 39ου IATTO FORUM – EXPORT SUMMIT II

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
Με μεγάλη επιτυχία και με την ενότητα “Global Trade Training – Current Issues – Global Practices” έκλεισαν οι εργασίες της τρίτης ημέρας του συνεδρίου 39ου IATTO FORUM – EXPORT SUMMIT II, σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 2013, με έμφαση στα θέματα κατάρτισης διεθνούς εμπορίου.


Στο εναρκτήριο πάνελ, την πολιτική και τις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον τομέα Δια Βίου Μάθησης παρουσίασε στους Έλληνες και ξένους συνέδρους ο Υφυπουργός Κώστας Γκιουλέκας. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό «στο νέο οικονομικό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται κάτω από πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες της κρίσης, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προσφέρει ολοένα και πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες, προκειμένου να μπορέσει ο καθένας στη σημερινή Ελλάδα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, αποκτώντας περισσότερες δεξιότητες, μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Από φέτος, όλες αυτές οι υπηρεσίες για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προσφέρονται εντελώς δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους, μέσω των δομών της Παιδείας, μέσω των δημόσιων ΙΕΚ και των σχολών επαγγελματικής κατάρτισης».

Στη συνέχεια και σύμφωνα με τον Λουκά Ζαχείλα, εμπειρογνώμονα τουCEDEFOP, η απασχόληση υπολογίζεται ότι θα ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα 1-2 χρόνια νωρίτερα από το 2017-2018, ενώ αν επαληθευτεί η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, η εποχή των ισχνών αγελάδων για την εργασία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2025. Υπογραμμίζοντας τη σημασία του θεσμού της μαθητείας, ως μέσο για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ο εμπειρογνώμονας του CEDEFOP ανέφερε ότι η ΕΕ μέσω και τουCEDEFOP έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από εργαλεία με στόχο την   ομογενοποίηση του τρόπου έκφρασηςταξινόμησης και κατάταξης των επαγγελματικών προσόντων στην ΕΕ, ώστε αυτά να είναι αναγνωρίσιμα σε κάθε χώρα.

Ο Δρ. Τάσος Αλεξανδρίδης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ μαζί με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Συνδέσμου Οργανισμών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΑΤΤΟ), Hasse Karlsson ανακοίνωσαν την εξαγωγική «προπόνηση» στελεχών 50 ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω του προγράμματος κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης «ITM Worldwide Concept», εντός του 2013. Οι απόφοιτοι του ΙΤΜ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΑΤΤΟ ανά τον κόσμο έχουν –σε μια δεκαετία- αυξήσει κατά 10 δις. δολ. τις εξαγωγές των εταιρειών για τις οποίες εργάζονται, «ανοίγοντας» 45 νέες αγορές ανά την υφήλιο. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, η μεθοδολογία του οποίου αναπτύχθηκε από τον ΙΑΤΤΟ. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα θα «τρέξει» ο ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με τον ΠΣΕ και τον ΣΕΚ, στο πλαίσιο του έργου «Εξωστρέφεια», που υλοποιείται από κοινού με την ΕΕΔΕ, υπό την αιγίδα –και με τη χρηματοδότηση- του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ο ΣΕΒΕ, ως εκπρόσωπος του ΙΑΤΤΟ στην Ελλάδα, θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις και θα συντονίσει την όλη διαδικασία. Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΙΑΤΤΟ στην εισήγησή του και σύμφωνα με σχετική ανάλυση, που έλαβε χώρα στη Σουηδία, ένας απόφοιτος του προγράμματος αυξάνει από 500.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ τα κέρδη της εταιρείας από την εξαγωγική δραστηριότητα.  Επίσης δημιουργούνται περίπου δύο με τρεις νέες θέσεις εργασίας ανά εταιρεία

Κλείνοντας, η κα. Rose Blatch, Δ/νουσα Σύμβουλος, ITRISA και μέλος ΔΣ του ΙΑΤΤΟ ανέλυσε το σύστημα Διαπίστευσης, Πιστοποίησης και Επαγγελματικής Αναγνώρισης του ΙΑΤΤΟ.

Την πολύτιμη εμπειρία τους για το σύστημα κατάρτισης στο διεθνές εμπόριο στην πράξη παρουσίασαν για τις χώρες τους στην επόμενη ενότητα οιJames Foley, Nasbite & Bradley University, Peter Mace, Australian Institute of Export Australia, Lesley Batchelor, Institute of Export UK, RauChih-Hung, International Trade Institute Taiwan, Abdul Kabur Ibrahim, Malaysian Export Academy,Gabriela Lombardi, ICE, Italian Trade Promotion Agency, Rose Blatch, International Trade Institute of Southern Africa- ITRISA South Africa. Την ενότητα έκλεισε ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Ευάγγελος Σίσκος.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της πρωτοβουλίας του ΣΕΒΕ SEVE next generation (Sevenagers) - που στοχεύει στην ανάπτυξη της νεανικής εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας - από τον συντονιστή της ομάδας εργασίας και Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΣΕΒΕ,Χρήστο Παπανικολάου.

Μέγας χορηγός του συνεδρίου είναι η Εθνική Τράπεζα.
Χορηγοί επίσης είναι οι: Gold - EntersoftGS1, ExposystemSilver - DK ConsultantsDHLBoston HamiltonSGS, ΟΑΕΠ, Σαμαράς & Συνεργάτες.Bronze - InterklarkOlympia ElectronicsIntertransStandardIsomatΖΗΤΑ ΑΒΕΤΕGlobal GreeceSupporters - Euler HermesRandstadΕλληνικά ΛιπάσματαGreek ExportsPalaplastΛουφάκης Χημικά ΑΒΕΕΕλληνικοί ΛευκόλιθοιΟΠΤΟ ΕλλάςtuvunuGoogleΧορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι: Αγγελιοφόρος, Δημοκρατία, Ναυτεμπορική, Ελευθεροτυπία, ΔΙΟΝ TVKA-BUSINESSSTATBANK, ΡΑΔΙΟ Θεσσαλονίκη, LiveMedia,Metagenesis.