Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Από το 2016 Αθήνα Βόλος σε 3 ώρες σε 10 λεπτά

Συντομότερος κατά 1,5 ώρα θα είναι, από το 2016, ο χρόνος της διαδρομής Αθήνα-Βόλος με τρένο, με την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης με ηλεκτροκίνηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος αλλά και του συνόλου των
έργων που εκτελούνται στον κύριο σιδηροδρομικό άξονα, ο οποίος συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, με την αναβάθμιση της γραμμής η διαδρομή Αθήνα-Βόλος θα πραγματοποιείται σε 3 ώρες και 10 λεπτά από 4 ώρες και 40 λεπτά που χρειάζονται σήμερα, (κάποιες φορές φθάνει και τις 5 ώρες), ενώ η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Βόλος θα πραγματοποιείται σε 2 ώρες και 10 λεπτά από 2,5 ώρες που είναι σήμερα.

Την ανάθεση του έργου ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ, μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό έναντι τιμήματος 7,175 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, το συνολικό έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την αναβάθμιση της γραμμής και των σιδηροδρομικών σταθμών, την εξασφάλιση ισόπεδων διαβάσεων και τη βελτίωση της βατότητάς τους και θα υλοποιηθεί από τον ΟΣΕ, στο πλαίσιο της ήδη ανατεθείσας εργολαβίας. Η δεύτερη φάση αφορά την κατασκευή της ηλεκτροκίνησης της υπόψη γραμμής και θα υλοποιηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ.

Για το έργο της δεύτερης φάσης, την ηλεκτροκίνηση, βρίσκεται σε προωθημένο στάδιο η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ, έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης.

Με τη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης και τη δρομολόγηση ηλεκτροκινούμενων συρμών, η ταχύτητα των οποίων θα φθάνει τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, η διαδρομή στο τμήμα Λάρισα-Βόλος υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 35 λεπτά.

Το έργο έχει ως προθεσμία ολοκλήρωσης 24 μήνες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι ηλεκτροκινούμενοι συρμοί, όπως επιβεβαιώνεται και από τη λειτουργία τους στη γραμμή Λάρισα-Θεσσαλονίκη, θα προσφέρουν εκτός από εξοικονόμηση χρόνου, πιο άνετη μεταφορά στους επιβάτες, ενώ, παράλληλα θα εξασφαλίζουν οικονομικότερη μετακίνηση επιβατών και αγαθών ενισχύοντας την οικονομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, θεωρούνται πιο συμβατοί με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τις πολιτικές μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και έκλυσης αέριων ρύπων.


http://www.newsit.gr