Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ιατροδικαστές: Ο 18χρονος δεν είχε σημάδια από δυνατά χτυπήματα ούτε ίχνη από παγίδευση στην πόρτα

Τι αναφέρει το πόρισμα των ιατροδικαστών για τον τραγικό θάνατο του 18χρονου Θανάση Καναούτη
"Το σώμα του άτυχου 18χρονου είχε μόνο ορισμένες εκχυμώσεις στον βραχίονα και «ερυθροειδείς
εστίες» στην τραχηλική χώρα, ενώ ακόμη είχε μία μικρή εκχύμωση στο μέτωπο. Δεν έφερε ενδείξεις από άλλα κτυπήματα σε ζωτικά σημεία και ο θάνατός του προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής του λόγω της πτώσης του από ψηλό σημείο και εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε", αναφέρει το πόρισμα των ιατροδικαστών κ.κ. Γιώργου Ντιλέρνια καιΣουλτάνας Μαριανού για τις συνθήκες θανάτου του 18χρονου Θανάση Καναούτη.
Το πόρισμα, το οποίο αποκαλύπτει "Το Βήμα", αντικρούει τα αρχικά στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τα οποία "το πόδι του 19χρονου Θανάση Καναούτη παγιδεύτηκε από την πόρτα του τρόλεϊ που έκλεινε, κάτι που οδήγησε στην μοιραία πτώση του στην άσφαλτο".
"Ο θάνατός του προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής του λόγω της πτώσης του από ψηλό σημείο και εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε", τονίζεται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατροδικαστών, με βάση τα ευρήματα της νεκροψίας, ο ελεγκτής προσπάθησε να τον συγκρατήσει από το χέρι και ακούμπησε τον λαιμό του 19χρονου, χωρίς ωστόσο να τον κτυπήσει με βιαιότητα, όπως αναφερόταν σε ορισμένες μαρτυρίες αλλά ούτε και να του δημιουργήσει αίσθηση πνιγμού.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο 18χρονος έφερε εκδορές στους ώμους λόγω της πτώσης του στην άσφαλτο και πιθανόν του γεγονότος ότι σύρθηκε στην άσφαλτο λόγω της κεκτημένης ταχύτητας -αδρανειακή κίνηση- που είχε το τρόλεϊ εκείνη την στιγμή, που υπολογίζεται σε περίπου 20 χιλιόμετρα την ώρα.
Πάντως οι ιατροδικαστές επεσήμαναν ότι από τη νεκροψία δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν δέχτηκε σπρωξίματα, αφού αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να "αποτυπωθούν στο σώμα" εάν δεν είναι εξαιρετικά βίαιες.
Το πόρισμα των κ.κ. Ντιλέρνια και Μαριανού θα ολοκληρωθεί μετά και από την παράδοση των τοξικολογικών εξετάσεων.
Εν τω μεταξύ, πλήθος κόσμου συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο Περιστερίου, τον 19χρονο Θανάση Καναούτη, που έχασε τη ζωή του την περασμένη Τρίτη, φωνάζοντας «Αθάνατος!» και χειροκροτώντας παρατεταμένα καθώς περνούσε η σορός του.
Συγγενείς, φίλοι, γείτονες αλλά και πολλοί άνθρωποι που συγκινήθηκαν από το περιστατικό του θανάτου του, τον αποχαιρέτησαν σε ένα κλίμα οργής, θυμού  και θλίψης. Με συνθήματα κατά του ελεγκτή, του οδηγού του τρόλεϊ, αλλά και της λιτότητας και της πολιτείας, πολλοί νέοι έμειναν για αρκετή ώρα γύρω από τον τάφο του 19χρονου φωνάζοντας «το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει».
Η κηδεία ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, ενώ μια ώρα πριν η Ανοιχτή Συνέλευση Περιστερίου πραγματοποίησε  πορεία από την κεντρική πλατεία Περιστερίου προς το νεκροταφείο. Στη διαδρομή γράφτηκαν πολλά συνθήματα και προκλήθηκαν φθορές σε ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ που βρέθηκε επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, ενώ κάποιοι έγραψαν στο παρ μπριζ με κόκκινο σπρέι τη λέξη  «δολοφόνοι».
Μετά την κηδεία ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας πίσω στην πλατεία Περιστερίου. Διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους, ενώ πετάχτηκαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις και ακολούθησαν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και το πλήθος διαλύθηκε, ενώ έγιναν και εννέα προσαγωγές.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί έγινε πραγματογνωμοσύνη στο μοιραίο όχημα από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες. Η έρευνα εστιάσθηκε στη διαδικασία ανοίγματος της πόρτας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να σχηματίσουν οι εμπειρογνώμονες εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ της Τρίτης.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Σταθόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι τον πρώτο λόγο έχει τώρα η αστυνομία και η δικαιοσύνη και αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, το υπουργείο Μεταφορών θα τις αποδώσει.

http://news247.gr