Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Oι επιπτώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις από το κλείσιμο της ΕΡΤ

Γράφει ο Δ. Κυπριώτης
Με ψυχραιμία λοιπόν και με αντικειμενική και καθαρή ματιά, ας δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων από το κλείσιμο της ΕΡΤ:

α. Ο χειρισμός κρίσεων, είναι ένα από τα σημαντικότερα ”εργαλεία” στην εκτίμηση τόσο της στρατηγικής όσο και της τακτικής εκτίμησης της πολιτικής και της στρατιωτικής κατάστασης και στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις πληροφορίες.(στρατηγικές ή τακτικές).β. Οι πληροφορίες που δέχεται το Σύστημα χειρισμού Κρίσεων(Σ.Χ.Κ) προέρχονται είτε από κλειστές, είτε από ανοικτές πηγές. Οι ανοικτές πηγές μάλιστα, που είναι και οι περισσότερες, έχει αποδειχθεί ότι πολλές φορές είναι και οι πιο αξιοποιήσιμες. Αυτές οι ανοιχτές πηγές είναι τα τηλεοπτικά δίκτυα και γενικά τα ΜΜΕ(έντυπα και ηλεκτρονικά).
Η ΕΡΤ με βάση το γεγονός ότι ήταν κρατικός φορέας, είχε συνάψει δεκάδες διακρατικές συμφωνίες με τους αντίστοιχους φορείς άλλων κρατών και μάλιστα με βάση αυτές τις συμφωνίες έδινε και έπαιρνε εικόνα, εκεί που τα ιδιωτικά μέσα δεν είχαν πρόσβαση. Αυτήν τη δυνατότητα της λήψης εικόνας σε πραγματικό χρόνο(real time), μπορούσαν και αξιοποιούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφού είχαν εντάξει την ΕΡΤ στο ΣΧΚ.
Ας φανταστούμε λοιπόν πόσα θα πρέπει από τώρα και στο εξής να πληρώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πηγές και με ποια αξιοπιστία θα τις έχουν; Απλά να θυμίσουμε τον  ρόλο που έπαιξαν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στην κρίση των Ιμίων, όταν χωρίς καμία υπευθυνότητα και με μεγάλη ευκολία, παρουσίαζαν τον απόπλου του Ελληνικού Στόλου από τον Ναύσταθμο, έδειχναν τις θέσεις του, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη δυνατότητα που έδιναν στον αντίπαλο να επεξεργάζεται έτοιμες και πραγματικές πληροφορίες!
.
γ. Η απόκτηση πληροφοριών δια μέσου  δορυφορικών επικοινωνιών γινόταν και στην περίπτωση αυτή από την ΕΡΤ με βάση την πρόσβαση που είχε εκείνη.
.
δ. Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΤ ως φορέας του κράτους, είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα να συνάπτει πολλές συμφωνίες και με χαμηλό κόστος, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια. Αυτό έδινε τη δυνατότητα και στις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν πρόσβαση σε πολλές πηγές ταυτόχρονα.
.
ε. Πολλοί έχουμε βρεθεί στις παραμεθόριες περιοχές(σε στεριά και θάλασσα)και θα έχουμε παρατηρήσει ότι εκεί εικόνα έχει τις περισσότερες φορές μόνο η ΕΡΤ. Φαντάζεται λοιπόν κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί, όταν σε περίοδο κρίσεως είτε στη Ελληνοτουρκική μεθόριο, είτε στην Ελληνοσκοπιανή δεν υπάρχει δυνατότητα εκπομπής σήματος; Φαντάζεσθε πόσο η εχθρική προπαγάνδα θα μπορεί να διεισδύσει και να επηρεάσει το ηθικό των κατοίκων αυτών των περιοχών;
στ. Και τέλος σε πάροδο στρατιωτικών επιχειρήσεων, ποιο μέσο αξιόπιστο  θα μπορεί να  αναλάβει τη διαγωγή των ψυχολογικών επιχειρήσεων, κάτι που μέχρι στιγμής ήταν στην αποστολή της  ΕΡΤ και για το λόγο αυτό περιλαμβανόταν στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς.
.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και άλλους που δεν προσφέρεται ο χώρος για ευνόητους λόγους να γίνει αναφορά, η διακοπή του σήματος της ΕΡΤ με τον  ερασιτεχνικό τρόπο που έγινε, αποτελεί κατά την άποψη πολλών ‘’εγκληματική’’ πράξη και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Τα παιχνιδάκια που παίζονται όλες αυτές τις ημέρες από τους φερόμενους και ως αρχηγούς μειοψηφικών κομμάτων στην κοινωνία, που έχουν καθίσει στο σβέρκο του Ελληνικού λαού, γίνονται μόνο και μόνο για να δημιουργούν εικόνες δήθεν κρίσης, ώστε για μια ακόμη φορά να ανακόψουν την οργή του λαού και να τον αποπροσανατολίσουν, ενσταλάζοντάς του την ”άποψη” ότι η σταθερότητα, δηλαδή οι καρέκλες τους, έχει σήμερα αξία και για αυτό θα πρέπει  να συμμορφωθεί ο λαός.
.
Ευθύνες όμως φέρουν  και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί  δεν έχουν το σθένος όχι μόνο να καταγγέλλουν με άσφαιρα πυρά τη λεγόμενη κυβέρνηση, αλλά να πάρουν την πρωτοβουλία και  να δημιουργήσουν πραγματική πολιτική κρίση που να αναγκάσει τους κυβερνόντες να  παραδώσουν τα ”κλειδιά” της εξουσίας.
Και μια τέτοια ενέργεια, θα ήταν να σηκωθούν και να φύγουν από τη Βουλή, διαχωρίζοντας τη θέση τους.  Όσο όμως εξακολουθούν και παραμένουν μέσα σε ένα κοινοβούλιο Κύρωσης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι συνυπεύθυνοι στο δράμα που παίζεται στις πλάτες  του Ελληνικού λαού και στο διαμελισμό της χώρας, που θα επακολουθήσει αμέσως μετά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας που είναι δεσμευμένη στα γρανάζια του σάπιου τραπεζικού συστήματος.
.
Απόσπασμα από http://epamhellas.gr/