του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
1. Δύο στόχους φαίνεται να επιδιώκει κυρίως ο κ. Ι. Πρετεντέρης (Ι. Π) με το βιβλίο του “Ο ψυχρός εμφύλιος”: Να απαλλάξει το πολ ιτικο-μιντιακό σύστημα απ’ τις ευθύνες του γι α την καταστροφική κρίση της Χ ώρας και να πείσει για την ορθ ότητα της πολιτικής ανάλυσής τ ου για την
κρίση, κατά την τρι
2. Επιχείρηση παραπλάνησης η απόπ ειρα για την απαλλαγή από τις ευθύνες τους.
(α) Ρωτάει ο Ι. Π: “Πώς καταντήσαμε εδώ που κα ταντήσαμε; Πώς εκτροχιάστηκε μ ε τόση ευκολία μια ολόκληρη χώ ρα; Πώς βυθίστηκε τόσο αναπάντ εχα κι απροσδόκητα στην αποστα θεροποίηση;”.
Και δίνει ο ίδιος μια απάντηση που βολεύει:
- “Η καταστροφή προέκυψε επειδ ή το παραδοσιακό σύστημα εξουσ ίας απέτυχε όχι μόνο να την πρ οβλέψει ή να την αντιμετωπίσει , αλλά και να την διαχειριστεί ”.
- “Η χώρα καταστράφηκε γιατί σ υγκεκριμένοι άνθρωποι πήραν συ γκεκριμένες αποφάσεις τη συγκε κριμένη στιγμή. Η καταστροφή τ ης χώρας έχει ονοματεπώνυμα, γ ια να μην πω μόνο ένα. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με ονομ ατεπώνυμα για να μη μένουμε στ η γενική ιστορία ότι φταίει η μεταπολίτευση”.
(β) Δεν είναι, όμως, τα πράγματα όπως τα εμφανίζει ο κ. Πρετεντέρης!
- Η Χώρα δεν “βυθίστηκε στην αποσταθερο ποίηση τόσο αναπάντεχα κι απρο σδόκητα”, δεν “εκτροχιάστηκε με τόση ευκολία” ούτε καταστράφηκε μόν ο από “τα πρόσωπα και τα γεγον ότα” μιας τριετίας.
Βρισκόταν ήδη σε διάλυση το 2009, η διάλυσή της συντελέστηκε στα διακά τα τελευταία τριάντα χρόνια και γι’ αυτήν ευθύνεται ολόκληρο το πολιτικο -μιντιακό σύστημα –αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ κ.λ.π.), μίντια, συνδικαλιστές.
Και ευθύνεται γιατί την προκάλεσε, όχι γιατί απλώς «απέτυχε να την προβλέψει και να την διαχειριστεί».
- Τη διάλυση αυτή την ζήσαμε, γνωρίζουμε λοιπόν από πρώτο χέ ρι πώς και από πού προήλθε και δεν περιμένουμε να μας την “ε ξηγήσουν” οι πρετεντέριοι “ιστ ορικοί”, όπου ο ίδιος μας παρα πέμπει (“Τα πιο πίσω είναι αρμ οδιότητα των ιστορικών”!), για να ξεμπερδέψει, έτσι απλά και στα γρήγορα, με τα δυσάρεστα.
- Οι “συγκεκριμένοι άνθρωποι” δεν είναι ΜΟΝΟ οι Γ. Παπανδρέο υ και Γ. Παπακωνσταντίνου, και μάλιστα μόνο για τα πεπραγμέν α τους της τριετίας.
Είναι και όλοι εκείνοι “της με ταπολίτευσης”, πολιτικοί και α ρθρογράφοι/σχολιαστές- υπάλληλοι των μίντια, που, με τις πράξεις, τις παραλείψεις κ αι τον λόγο τους, εμπόδισαν τ η Χώρα να αποκτήσει σύγχρονους θεσμούς και τους πολίτες σεβ ασμό στον Νόμο, που δεν πρόσφε ραν παράδειγμα, που διάλυσαν ή ανέχθηκαν τη διάλυση της παι δείας, της υγείας, της δημόσια ς διοίκησης…, που υπέθαλψαν ή ανέχθηκαν την αναξιοκρατία, τη ν ανομία και τη διαφθορά παντο ύ, στα κόμματα, τον συνδικαλισ μό, στις εφορίες, πολεοδομίες, νοσοκομεία, δημόσια έργα, πρ ομήθειες…
3. Ρηχή και αντιφατι κή η πολιτική ανάλυση στην αρ θρογραφία Πρετεντέρη για τα κα ίρια ζητήματα (α) της κυβερνητ ικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και (β) των εκλογών του 2012.
Αυτό δείχνει μια προσεκτική αν άγνωση των κύριων σημείων της:
(α) Για το ζήτημα της κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ:
- Η (αρχικά) αντιμνημονιακή στάση της ΝΔ “λογικά θα οδηγούσε σε επικράτηση της ΝΔ στις επόμενε ς εκλογές και σε σταδιακή προσ αρμογή της στους βασικούς άξον ες του προγράμματος. Ενδεχομέν ως η νέα κυβέρνηση να κατάφερν ε την επανεξέταση μερικών από τις επαχθέστερες δεσμεύσεις το υ Μνημονίου. Η συμμετοχή, όμως , της ΝΔ στη διακυβέρνηση ακύρ ωσε εκ των πραγμάτων αυτήν την λειτουργία και ναρκοθέτησε τη ν ομαλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία”.
Αν είναι δυνατό! Να πάρει την κυβέρνηση ο Σαμαράς με την τότ ε αντιμνημονιακή του στάση και αμέσως μετά να… “προσαρμοστεί στους βασικούς ά ξονες του Μνημονίου”!
- “Αν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά (για την επιλογή του Παπαδήμου ως πρωθ υπουργού) οδηγούνταν σε αδιέξο δο, τότε, αργά ή γρήγορα αλλά σχεδόν αναπόφευκτα, το αδιέξοδ ο θα άνοιγε τον δρόμο στις εκλ ογές”.
Ο Ι. Π δεν αναρωτιέται γιατί ο Σαμα ράς επέλεξε, ορθώς, όχι εκλογέ ς αλλά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά τις επιθυμίες κάποιων των μίν τια!
- Με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στ ην κυβέρνηση Παπαδήμου, “οδηγη θήκαμε σε δεύτερο Μνημόνιο, χω ρίς να γίνει η παραμικρή αυτοκ ριτική για την αποτυχία του πρ ώτου. Και χωρίς τις απαραίτητε ς διορθωτικές κινήσεις μετά τη ν αποτυχία”.
Η επιλογή, ορθή κι αυτή, του Σ αμαρά δείχνει την ουτοπία του “όχι στον μονόδρομο” των ΣΥΡΙΖ Α-ΕΚΜ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής (αλλά και εκείνο υ του Ι. Π).
- “ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άφησαν να παγι ωθεί η εντύπωση πως, ούτως ή ά λλως, θα κυβερνήσουν μαζί. Κι ότι όχι μόνο θα κυβερνήσουν μα ζί, αλλά και θα κυβερνήσουν με ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως δεδομένο” .
Αυτή δεν ήταν η μόνη ρεαλιστικ ή λύση; Είναι προς ψόγον ότι δ εν το έκρυβαν;
(β) Για το ζήτημα των εκλογών μετά την διακυβέρνηση Παπαδήμου:
- “Τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι ό σο και οι Έλληνες υποστηρικτές τους ήθελαν να κλείσει αμετάκ λητα η αμφισβήτηση του Μνημονί ου πριν ανοίξουν οι κάλπες, επ ικαλούμενοι το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου τα κόμματα εξουσίας είχα ν δεσμευτεί προεκλογικά τι θα αποδεχτούν μετεκλογικά”.
Σωστά! Αν δεν είχε “κλείσει” η “αμφισβήτηση” του Μνημονίου πρ ιν από τις εκλογές, θα μπορούσ αμε να την πετύχουμε μετά!
- “Αντί να μετατεθεί για μετά τις εκλογές και να ανατεθεί στ η νέα Βουλή, το νέο Μνημόνιο ψ ηφίστηκε προεκλογικά”.
Σωστά και πάλι! Μετεκλογικά, θ α υπήρχε σίγουρα κυβέρνηση της ΝΔ και η Βουλή θα μπορούσε άν ετα να ψηφίσει “το νέο Μνημόνι ο”!
- “Δημοσκόπηση που πραγματοποι ήθηκε (από την GPO) στο διάστη μα 30 Νοεμβρίου ως 5 Δεκεμβρίο υ (2011): Το 56,2 % θέλει οι εκλογές να γίνουν α ργότερα” (από ό,τι πρόβλεπε η συμφωνία σχηματισμού της κυβέρ νησης Παπαδήμου).
Ούτε οι πολίτες ούτε τα δύο με γάλα κόμματα ήθελαν τότε εκλογ ές! Μόνο κάποιοι των μίντια τι ς ήθελαν.
4. Η σύναξη δύο πρώ ην πρωθυπουργών και πλήθους νυ ν και πρώην υπουργών και βουλε υτών στην παρουσίαση του βιβλί ου –αφήγησης πρόσφατων γνωστών γεγονότων, με άνευ ιδιαιτέρων αξιώσεων πολιτική ανάλυση– ε νός αρθογράφου/πολιτικού σχολι αστή:
- Δικαίωσε αυτούς που ισχυρίζο νται πως η Ελλάδα είναι “μια ξ εχωριστή περίπτωση” αλλά και τ ον πρώην πρωθυπουργό του “αυτή είναι η Ελλάδα!”.
Πού αλήθεια, στον κόσμο όλο, θ α μπορούσε να συμβεί κάτι τέτο ιο;
- Έδωσε ένα ακόμα δείγμα απάντ ησης στο “ποιος σ’ αυτήν τη χώ ρα είναι η εξουσία”!
Οι περισσότεροι από τους προσε λθόντες στη σύναξη δεν προσήλθ αν για τον συγγραφέα, προσήλθα ν για τα “αφεντικά” του! Καταν οητό για τους ευνοούμενους ή τ ους ελπίζοντες στην εύνοια, κρ ίμα για τους άλλους!
Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr) Ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ