Το φαινόμενο της εισαγωγής λαδιών από τρίτες χώρες που «βαφτίζονται» ως ελληνικά ή κρητικά ελαιόλαδα από κυκλώματα που λυμαίνονται...την αγορά προϊόντος δεν είναι σημερινό
ούτε των τελευταίων χρόνων.
Οι εισαγωγείς που φέρνουν λάδι με αλλοιωμένα στοιχεία στην Ελλάδα και στην Κρήτη, σε μια περίοδο αυξημένης παραγωγής και τιμές παραγωγού καλύτερες των προηγούμενων περιόδων, έχουν ένα και μόνο στόχο την κερδοσκοπία σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, των καταναλωτών και του κρατικού μηχανισμού!
Μια από τις αιτίες της κρίσης του ελαιολάδου είναι η λαθραία εισαγωγή λαδιού αμφιβόλου ποιότητας και παραγωγής στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό γιατί, μολονότι το λάδι αυτό φέρει την επισήμανση «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η σύνθεσή του είναι πολύ διαφορετική.
Πράγματι, πολλές φορές πρόκειται για παράγωγα αραχιδέλαιου, σπορέλαιων ή άλλων προϊόντων, τα οποία διοχετεύονται στην αγορά αφού νοθευτούν με μια τεχνική καθαρισμού με ατμό και την προσθήκη χλωροφύλλης.
Πράγματι, οι παράμετροι που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ονομασθεί ως εξαιρετικά παρθένο ένα λάδι, μπορούν να επιτευχθούν με ευκολία. Αρκεί ένα μείγμα ουδέτερου λαδιού άγνωστης προέλευσης στο οποίο προστίθεται μικρή ποσότητα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου για να καταστεί συμβατό με τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Στη συνέχεια διατίθεται στο εμπόριο σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές, εις βάρος του τίμιου ανταγωνισμού και των καταναλωτών.
Η ιταλική κυβέρνηση πρόσφατα για να βάλει τέρμα στην «ιταλοποίηση» αποσμημένων ελαιολάδων και μετά από συνεχείς αγώνες και πιέσεις των Αγροτικών Οργανώσεων της, προχώρησε από μόνη της στην ψήφιση ειδικού νόμου με τον όποιο καθορίζει ότι στα Ιταλικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα το όριο των αλκυκλεστέρων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30mg/kg.
Η εξέλιξη αυτή, οπωσδήποτε δικαιώνει την ενέργεια του ΣΕΔΗΚ, που πριν πολλούς μήνες με υπόμνημα του ζήτησε μείωση του ορίου των αλκυλεστέρων σε 50mg/kg και βεβαία δείχνει ότι μια ανάλογη ενεργεία θα μπορούσε να γίνει και από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι στο Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο -που ως γνωστό είναι το 90% του παραγόμενου προϊόντος - οι αλκυλεστέρες εντοπίζονται σε περιεκτικότητα 30 έως 40, ενώ αντίθετα το Ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ποσοστό 60% περίπου, οι αλκυλεστέρες βρίσκονται από 120 έως 180 με αποτέλεσμα να κατηγοριοποιούνται σαν παρθένο ή βιομηχανικό.
Για την προστασία του εθνικού μας προϊόντος, των παραγωγών και των καταναλωτών, πρέπει να παρθούν μια σειρά από μέτρα.
Tromaktiko
newsnow.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012
Λαθραία εισαγωγή λαδιών στη Κρήτη
Αναρτήθκι απού
kolindrina maslatia
στις
12:30:00 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!
Κοινοποίηση στο X
Μοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες
εισαγωγές
,
λαθρεμπόριο
,
προϊόντα