Η σημερινή συζήτηση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, που επιχείρησε
να εξηγήσει γιατί η υπερψήφιση του ελληνικού πακέτου χρήζει υπερψήφισης.
Γενικός στόχος της βοήθειας προς την Ελλάδα, κατά τον Schäuble, είναι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης, που κινδυνεύει άμεσα αν η Ελλάδα καταρρεύσει. Χωρίς το ευρώ, η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας θα ήταν δραματικά χειρότερη. Προειδοποίησε ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δικαιολόγησε τις έως τώρα αστοχίες λέγοντας ότι σε 2 χρόνια είναι αδύνατο να επιλυθούν προβλήματα δεκαετιών.
Προέβαλε, ότι η Ελλάδα αξίζει να βοηθηθεί για τους παρακάτω λόγους:
- Όλοι οι διεθνείς παρατηρητές συμφωνούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση εργάζεται αποφασισμένα για την εφαρμογή του προγράμματος.
- Οι προηγούμενες προγνώσεις έπεσαν έξω λόγω μεγαλύτερης ύφεσης στην Ελλάδα.
- Η χώρα μας καταβάλλει πολύ κοπιώδεις προσπάθειες για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.
- Έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, όπως πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, μείωση του ελλείμματος διακυβέρνησης και του εμπορικού ελλείμματος, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, προσαρμογή μισθών, ευελιξία στα εργασιακά, απελευθέρωση επαγγελμάτων.
Συνολικά, τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά, σχόλιο το οποίο χειροκρότησε ακόμα και ο αντίπαλος της Angela Merkel για την καγκελαρία, Peer Steinbrück, αλλά κάθε περαιτέρω στήριξη εξαρτάται από ανάλογα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά στον τομέα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Ο Schäuble απέδωσε την κακή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στην κατάρρευση ενός απατηλού, μη βιώσιμου ΑΕΠ, ενώ παρομοίασε την κατάσταση στην χώρα μας με αυτήν στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αμέσως μετά την κατάρρευσή της. «Δεν φταίνε τα επιβληθέντα μέτρα λιτότητας», ισχυρίσθηκε σχετικά. Αν είχαμε παρέμβει στο θέμα από την αρχή, η Ελλάδα δεν θα είχε το κίνητρο να καταφέρει όσα κατάφερε.
Συνεπώς, συνέστησε στο κοινοβούλιο να υπερψηφίσει το ελληνικό πακέτο.