Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα στο ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Μας το έστειλε το  ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ
 Το Κτήμα μας
Η  Πιερία Ερατεινή, ιδρύθηκε το 2006 από τους οινολόγους Παύλο Αργυρόπουλο και τον Ανδρέα Πάντο, στον Κολινδρό της Πιερίας.
«Καλλιεργούμε 150 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων, στους πρόποδες του Ολύμπου. Επιλέξαμε ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Κολινδρινό , Ασσύρτικο και Μαλαγουζιά , αλλά  και
ορισμένες διεθνώς αναγνωρισμένες όπως το Chardonnay, Syrah και Cabernet Sauvignon.  Ποικιλίες που επιλέχθηκαν με προσοχή και έπειτα από μελέτη του εδάφους, του κλίματος και της προσαρμοστικότητας του ίδιου του φυτού.  Επιχειρούμε να αναδείξουμε νέους Ελληνικούς οίνους, μοναδικούς και με ποιότητα. Πιστεύουμε πως  αυτό, επιτυγχάνεται όταν οι ποικιλίες παντρεύονται τον τόπο  και αφηγούνται τη δική τους ιστορία. …».

 Ο αμπελώνας μας
   Η «Πιερία Ερατεινή», τοποθετήθηκε προσεκτικά
στις λοφοπλαγιές, γύρω από το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. Γύρω γύρω, κατηφορίζουν οι αμπελώνες. Στα παλαιότερα χρόνια, απλωνόταν στον τόπο αυτό, το σημαντικότερο αμπελοτόπι της περιοχής. Τα ελαφρά, άμμο-αργιλώδη εδάφη με σημαντική περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο και η μεγάλη κλίση του εδάφους ήταν από τότε γενναιόδωρα με  τις καλλιεργητικές  προσπάθειες. Η λιτή εδαφική σύσταση και οι πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις είναι οι παράγοντες που δίνουν την ποιότητα στα σταφύλια.

Η περιοχή
Ο Κολινδρός, τόπος «χτισμένος» σε λοφώδη περιοχή, εκεί όπου τα Πιέρια εμφανίζουν την πιο κοντινή προς το Θερμαϊκό απόληξή τους. Σε υψόμετρο που προσεγγίζει τα 400 μέτρα,  περιβάλλεται από βαθιές χαράδρες και υπήρξε άλλοτε  μέρος «οχυρό και δυσπρόσιτο», προστατευμένο από τους τότε εχθρούς του.  Νότια, ανατολικά και δυτικά τον αγκαλιάζει το «Μέγα Πιερικό Δάσος», ονομασία που αποδόθηκε κατά την αρχαιότητα αφού αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου, από πανέμορφα αιωνόβια δέντρα όπως οξιές. δρυς, καστανιές, έλατα, πεύκα, και πλατάνια.
   Αυτό το φυσικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με το άριστο ξηρό, υγιεινό κλίμα του, ανέκαθεν καθιστούσε τον τόπο το σημαντικότερο κεφαλοχώρι της Βόρειας Πιερίας. Το κλίμα έχει έντονα τα
χαρακτηριστικά του βουνού, χάρη στις μικροκλιματικές συνθήκες . Δροσίζεται από ένα νότιο αέριο ρεύμα, προερχόμενο από τον Όλυμπο, που οι κάτοικοι τον λένε  Λυμπιάτη. Χάρη σ' αυτόν, οι χειμώνες, είτε φυσάει Βοριάς είτε Νοτιάς, είναι ψυχροί και τα δε καλοκαίρια, δροσερά ακόμα και τα απογεύματα του Αυγούστου


Τέχνη και  γνώση
Έπειτα από μια πολύχρονη επαγγελματική πορεία στον αμπελουργικό και οινολογικό χώρο αποφασίσαμε πως είχε έρθει η ώρα να ιδρύσουμε την «Πιερία Ερατεινή». Το κοινό όραμα που μας έδεσε, αλλά και η αναγνώριση και ο σεβασμός στη δουλειά του άλλου, μας έπεισε για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Οι χρυσές διακρίσεις κατά την επαγγελματική μας πορεία δεν μας καθησυχάζουν αλλά αντίθετα ορίζουν τα επόμενα βήματά μας. Με πίστη στις αρχές της «ορθής οινολογίας» και της «τεκμηριωμένης καινοτομίας», αφιερώνουμε τις δυνατότητες του Κτήματος μας , στην παραγωγή αυθεντικών κρασιών με τέχνη και γνώση.


Γυμνός Βασιλιάς 2009:

Πάντρεμα παράδοσης και κοσμοπολίτικης έκφρασης από τις ποικιλίες Syrah 75% και Κολινδρινό 15%, γεννιέται με παρατεταμένη ωρίμανση των σταφυλιών, οινοποίηση και εκχύλιση μακράς διάρκειας των ευγενικών τανινών, 18-μηνη παραμονή σε νέα δρύινα επιλεγμένα βαρέλια και πολύμηνη παραμονή στις φιάλες.

Ο Γυμνός Βασιλιάς έχει ήδη έντονα αρωματική μύτη - αρώματα αποξηραμένων φρούτων όπως το σύκο και αρώματα φρέσκα και ζωηρά όπως φραμπουάζ, κασίς, ρέντμπερι… Γλυκά μπαχάρια και ξύλο. Στόμα γεμάτο, στέρεα δομημένο, ξηρό. Η εγγύησή του στο χρόνο είναι η ύπαρξη οξύτητας και οι έντονες τανίνες
που δίνουν επίσης τα έντονα πολύπλοκα αρώματα του. Η επίγευση του είναι μακριά και χαρακτηριστική -  αφήνει την προαπαιτούμενη γευστική ανάμνηση-μάλιστα σε Bitter φόντο -ένα κρασί ικανό να νικήσει τον χρόνο, να ωριμάσει και να  υψώσει την απόλαυση.


Ερατεινές Ευχές Κόκκινο 2009:

Μεταξύ των χαρισματικών ερυθρών ποικιλιών τρείς ξεχωρίζουν για την δύναμη
τον χαρακτήρα και την ικανότητα για μακρόχρονη παλαίωση:
η Cabernet Sauvignon προικίζει με το δοκιμασμένο φαινολικό δυναμικό της, η Syrah
προσφέρει φινέτσα και φρουτώδη αρώματα, το Ξινόμαυρο υπογραμμίζει την
δροσερή επίγευση και προσθέτει δυνατότητες παλαίωσης.
Στο Κτήμα μας καλλιεργούμε τις τρείς ποικιλίες με πολύ μικρές αποδόσεις.
Μετά από μακρά οινοποίηση, οι ποικιλίες παλαιώνουν σε νέα βαρέλια για 12 μήνες.
Στις κόκκινες Ερατεινές Ευχές  εντυπωσιάζουν  στην μύτη τα φρουτώδη αρώματα και τα μπαχάρια των ποικιλιών, ενώ στο στόμα προβάλλει μια στιβαρή  και έντονα γευστική
αίσθηση με την υπόσχεση για μακρόχρονη παλαίωση.
                                                                                      

Ερατεινές Ευχές Λευκό 2011:
                                
Επιλέξαμε τις ποικιλίες Ασύρτικο, Chardonnay και Μαλαγουζιά για τον λευκό μας οίνο και  μας ανταπόδωσαν  τις «Ερατεινές Ευχές». Με έμφαση στην προσεκτική ωρίμανση οι «Ερατεινές Ευχές»   δίνουν  σε περιορισμένο αριθμό φιαλών ένα γεμάτο αρωματικό κρασί με πλούσιο σώμα, ισορροπία και βάθος.  Οι τρείς ποικιλίες οινοποιήθηκαν ξεχωριστά και παρέμειναν για μερικούς μήνες σε ιδιαίτερα επιλεγμένα βαρέλια.   Οι «Ερατεινές Ευχές» θα συνεχίσουν να ωριμάζουν στις φιάλες αναδεικνύοντας στα επόμενα χρόνια αρώματα και γεύσεις.
Είναι ένα καθαρό λευκό  κρασί με χαρακτήρα και προσωπικότητα. Στη μύτη αναγνωρίζει κανείς σε ένα αχνό φόντο, λιωμένο βούτυρο, κίτρο  και ψημένα πορτοκάλια και ύστερα εμφανίζονται εξωτικά φρούτα . Στο στόμα μέσα σε ένα  μπουκέτο  λουλουδιών  τροφαντό και νεαρό σώμα με μια ελαφριά λιπαρότητα  αλλά και ένα ευγενικό «κλείσιμο»,  λεπτό και πικάντικο.



Γλυκές Ευχές  Ερατεινές 2009:

Μαλαγουζιά


…Χρώμα κεχριμπαριού, εξαιρετικά γενναιόδωρο στη μύτη. Αναγνωρίζει κανείς σχεδόν αμέσως, αρώματα  βερίκοκου και ψημένου πορτοκαλιού καθώς και μια υποψία από ευγενή βότανα, όπως φλαμούρι και θυμάρι. Στο στόμα, φινέτσα και  σώμα, πάντρεμα πικάντικου, οξύτητας και μελιού. Οι γεύσεις ισορροπούν όμορφα, η υφή είναι βελούδινη, με δροσιά συνάμα που θυμίζουν ένα βραδινό καλοκαιρινό κήπο! Η οξύτητα, ο γλυκύς χαρακτήρας και ο αλκοολικός βαθμός του οίνου,  αλληλοσυμπληρώνονται και προσφέρουν μακριά επίγευση…

Ο τεχνικές ελεγχόμενης ωρίμανσης των σταφυλιών, που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το κρασί, προέρχονται από τους μακρινούς Βυζαντινούς χρόνους. Η αναμονή, η προσπάθεια και κυρίως η έντονη ανάμειξη της φύσης, έπλεξαν τις Γλυκές Ευχές . 







ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΑΤΕΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ!

 Ανάμεσα στα δέκα καλύτερα Ελληνικά Οινοποιεία κατατάσσεται το Κτήμα Πιερία Ερατεινή από τον Κολινδρό, αφού βραβεύτηκε με τρία Χρυσά και ένα Ασημένιο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό κρασιού της Θεσσαλονίκης 2012!

-Χρυσό μετάλλιο για τις αρωματικές «Λευκές Ερατεινές Ευχές 2011»: το ξηρό κρασί  από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Σαρντονέ, που οινοποιούνται  σε βαρέλια  Ακακίας και Δρυός και εκφράζουν την ρομαντική πλευρά του αμπελώνα. Με αρώματα εξωτικών φρούτων και πασχαλινών λουλουδιών, είναι ένα κρασί δροσερό και πικάντικο  με καθαρή επίγευση.
-Χρυσό μετάλλιο για τις «Γλυκές Ερατεινές Ευχές Μαλαγουζιά 2009»:  ένα φινετσάτο γλυκό κρασί, από την χαρισματική ποικιλία Μαλαγουζιά, που οινοποιείται με μια ξεχασμένη Βυζαντινή μέθοδο και ξεδιπλώνει την ομορφιά της, μέσα από την ισορροπία γλυκύτητας και την οξύτητας. Δυνατά αρώματα αποξηραμένων φρούτων με έμφαση στον ποικιλιακό χαρακτήρα.
-Χρυσό μετάλλιο και για τις «Ερυθρές Ερατεινές Ευχές 2009»:
 ένα πολύπλοκο, αρωματικό κόκκινο κρασί παλαίωσης, με δυναμικό και ισορροπημένο χαρακτήρα,  από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Καμπερνέ και Συρά. Οινοποιούνται χωρίς περιττές επεξεργασίες- αφιλτράριστες και άψυκτες, με βάθος και ψυχή για να αντέξουν στον χρόνο.

  Δύο χρόνια μετά την παρθενική κυκλοφορία του «Γυμνού Βασιλιά»,  που απέσπασε το πρώτο  Χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό του 2011, θα θέλαμε να δηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους  πίστεψαν στην «Πιερία Ερατεινή». Η αποδοχή  και οι βραβεύσεις όλων των κρασιών, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στην Ελληνική αγορά, είναι για μας η επισφράγιση της αποδοχής του έργου μας.

  Αυτά τα βραβεία, δεν θα κρεμαστούν σε ξεχασμένα κάδρα, αλλά θα υπάρχουν για να μας θυμίζουν πως ο σκοπός του Κτήματος Πιερία Ερατεινή, είναι η υπόσχεση να φτάνουμε πάντα πιο ψηλά, με πρόσωπο ανθρώπινο και πίστη στο αρχικό μας όραμα: Να παράγουμε στιγμές έμπνευσης και κρασιά με ψυχή, που θα υπάρχουν για να μοιράζονται και να συμπαραστέκονται στα καλά αλλά και στα δύσκολα… 

Πολλές ευχές από την Πιερία Ερατεινή…
Παύλος Αργυρόπουλος      Ανδρέας Πάντος