Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών


Ψήφισμα για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή έκτακτη ανακοίνωση της ΕΜΣ σχετικά με την οικονομική αφαίμαξη του φορέα από την Πολιτεία.
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:


«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας αναγνωρίζει τον κορυφαίο επιστημονικό και εθνικό ρόλο που επιτελεί η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών στο θέμα της κατάστασης στα Βαλκάνια και ιδίως της υπεράσπισης του ονόματος και της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Λαμβάνοντας υπόψη:
· Ότι η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, μη κερδοσκοπικό σωματείο 920 επιφανών Θεσσαλονικέων, αποτελεί το ισχυρότερο επιστημονικό ερευνητικό κέντρο της χώρας εξειδικευμένο στο Μακεδονικό Ζήτημα και στα Βαλκάνια.
· Ότι το σύνολο των επιστημονικών εκδόσεών της από το 1939 υπερβαίνει τις 250 τις οποίες αναρτά στο Διαδίκτυο με δωρεάν πρόσβαση σε όλους
· Ότι όλες οι εκδόσεις της αποστέλλονται δωρεάν στην πολιτική ηγεσία, σε όλες τις Βιβλιοθήκες της χώρας και σε Δήμους, Μητροπόλεις και οργανώσεις της Μακεδονίας, εφέτος δε δωρήθηκαν 4.638 αντίτυπα εκδόσεών της σε 55 Βιβλιοθήκες.
· Ότι η ΕΜΣ είναι αυτοδύναμη οικονομικά, δεν χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια και το έργο προς υπεράσπιση της Μακεδονίας χρηματοδοτούν οι ευγενείς χορηγοί της και τα μισθώματα των κτιρίων της τα οποία είτε της κληροδότησαν Μακεδόνες ευεργέτες είτε ανηγέρθησαν με υψηλές χορηγίες, κρατικές ενισχύσεις και συνεισφορές όλων των Βορείων Ελλήνων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας θεωρεί άδικη, άστοχη και επικίνδυνη την ισοπεδωτική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει καίρια την ΕΜΣ. Ζητά δε από την κυβέρνηση να ενισχύσει το επιστημονικό και εθνικό έργο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, ιδιαίτερα σήμερα που με δεδομένη την οικονομική κρίση τα εθνικά θέματα απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση από όλους και δη από την Πολιτεία».