Σύσκεψη με θέμα τη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος μίσθωσης αγροτεμαχίων από το εποικιστικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς και Σερρών
πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτριος Ευθυμιάδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κανελλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γ. Κορμέντζας, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κ. Γούναρης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης Θ. Τσοπνίδου καθώς και οι Εντεταλμένοι σύμβουλοι, οι Προϊστάμενοι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών όπως προσδιορίζονται από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη βελτίωση της βιωσιμότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την ενίσχυση των νέων αγροτών, κτηνοτρόφων, νέων γεωτεχνικών επιστημόνων και ανέργων, προκειμένου να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία του αγροτοδιατροφικού τομέα, καθώς και στην ενίσχυση των συλλογικών δράσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων στον τομέα παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών και στη διαχείριση εκτάσεων κατάλληλων για βόσκηση.
Οι ενδιαφερόμενοι για την απευθείας μίσθωση των διαθέσιμων ή κοινόχρηστων αγροτεμαχίων θα δεσμεύονται να τα καλλιεργούν με σκοπό την παραγωγή τροφίμων ή ζωοτροφών ή και για βόσκηση.
Μέχρι στιγμής τα πρώτα εν δυνάμει καθαρά αγροτεμάχια τα οποία έχουν ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και χρειάζονται επικαιροποίηση ανέρχονται στα 5.000 που αντιστοιχούν σε περίπου 29.000 στρέμματα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση επιτροπών επιτόπιων ελέγχων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για την οριστικοποίηση των προς διάθεση αγροτεμαχίων.
Την ευθύνη του συντονισμού της όλης διαδικασίας θα έχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δ. Ευθυμιάδης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.