Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πρώτιστο καθήκον η διαφύλαξη της δημοκρατία​ς

Πρώτιστο καθήκον η διαφύλαξη της δημοκρατίας.

Το τελευταίο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να «ανθεί» στην ελληνική κοινωνία το φαινόμενο των αντιδράσεων «αγανακτισμένων» πολιτών οι οποίες εκδηλώνονται με επιθέσεις διαπόμπευσης πολιτικών προσώπων σε δημόσιους χώρους.

Γιαουρτώματα, ύβρεις, προπηλακισμοί κ.α. είναι πια συνηθισμένα φαινόμενα με θύματα πολιτικούς, που είτε βρίσκονται σε ιδιωτικές στιγμές με φίλους ή συγγενείς σε δημόσιους χώρους, είτε συμμετέχουν σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις.
Η μορφή αυτή της δήθεν αντίστασης και αντίδρασης, που γίνεται συνήθως από απλούς πολίτες, οι οποίοι υποκινούνται συστηματικά κυρίως από ΜΜΕ, blogs και διάφορα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά συγχρόνως δικαιολογούνται και υποθάλπονται από άκρως λαϊκίστικες στάσεις και θέσεις πολιτικών, σίγουρα δεν μπορεί να προσφέρει απολύτως τίποτε θετικό στη χώρα και τους πολίτες της, που ζουν σήμερα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Δεν είναι σκοπός αυτού του σημειώματος να αναλύσει εάν οι πολίτες έχουν δίκαια αγανάκτηση ή εάν οι πολιτικοί που δέχονται τις επιθέσεις έχουν διαπράξει λάθη ή παρανομίες.
Σήμερα, σημαντικότερο όλων είναι να διασφαλίσουμε πρώτιστα τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας και δημοκρατική λειτουργία δεν υφίσταται υπό τέτοιες συνθήκες εκφοβισμού, τρομοκράτησης και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης απέναντι στον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον σε δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου.
Οι υπεραπλουστεύσεις, οι υπερβολές, η συνωμοσιολογία και ο λαϊκισμός φαίνεται να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Χρέος όλων μας είναι να τα αποκρούσουμε, να προσπαθήσουμε να δούμε με καθαρό μυαλό και κριτική σκέψη τα γεγονότα, ως σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες και πρώτα απ΄ όλα να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας μας.
Επικράτηση λογικών και πρακτικών αυτοδικίας, που πληγώνουν ανεπανόρθωτα τη δημοκρατία, συνιστούν ασύγκριτα μεγαλύτερο πλήγμα και οπισθοδρόμηση για την κοινωνία από την οποιαδήποτε οικονομική υποβάθμισή της.
Ας αποκρούσουμε, λοιπόν, σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά, τις λογικές της μπαχαλοποίησης και του εξευτελισμού της πολιτικής ζωής, ας μην υποκύψουμε στο φτηνό λαϊκισμό, ας μην αναπαράγουμε χαιρέκακα γεγονότα που αποτελούν τεράστια πλήγματα στη δημοκρατία και, αναλόγως του τρόπου που διαδίδονται, προτροπή για επανάληψή τους.
Ας χρησιμοποιήσουμε τους υπάρχοντες θεσμούς όπως συνδικάτα, οργανώσεις, κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση κ.α. και ας τους διευρύνουμε δημοκρατικά, για να εκφράσουμε τη γνώμη, τη βούληση ή τη διαφωνία μας.
Ας διαφυλάξουμε πρώτιστα και ας επεκτείνουμε τη σημαντικότερη κατάκτηση του ανθρώπου που γεννήθηκε μάλιστα στον τόπο μας:
Τη Δημοκρατία.

Χρήστος Δ. Πρασκίδης

http://aiginiotis.blogspot.com/