Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
Εξαπλώνεται η πυρκαγιά στην Αίγυπτο
Η Αίγυπτος εδώ και τρία εικοσιτετράωρα ζει το δικό της «σύνδρομο της Τυνησίας» με τους πολίτες να αψηφούν τις κυβερνητικές απειλές και να έρχονται σε απευθείας σύγκρουση με τις αρχές ασφαλείας του επί τριάντα χρόνια προέδρου της χώρας, Χόσνι Μπουμπάρακ.
Η κατάσταση ώρα με την ώρα επιδεινώνεται με τους παραδοσιακούς συμμάχους του Κάϊρου - την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τα συντηρητικά καθεστώτα του Αραβικού κόσμου - να «απαγκιστρώνονται» σταδιακά από την μέχρι σήμερα ολόπλευρη στήριξη του αιγύπτιου προέδρου.
Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, με μία χαρακτηριστική δήλωση της εξήρε την πολιτική προσωπικότητα του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γνωστού στην Ουάσιγκτον από τις σημαντικές διεθνείς εμπλοκές του ως επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Εκφραστής του δυτικού δημοκρατικού μοντέλου ο Μπαραντέι που έφθασε στην Αίγυπτο αλλά αμέσως τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, εμφανίζεται ως μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση η οποία θα απαλλάξει την χώρα από τον βραχνά του αυταρχικού καθεστώτος του Χόσνι Μπομπάρακ.
Οι στρατηγοί, οι οποίοι διαδραματίζουν παραδοσιακά ρόλο ρυθμιστή στην Αίγυπτο από την εποχή της επανάστασης του Νάσερ, δεν στηρίζουν την άνοδο στην εξουσία του γιού του Μπουμπάρακ και επισήμου διαδόχου του. Πρόκειται για μία εμπλοκή με παρενέργειες οι οποίες είναι γνωστές στην αμερικανική διπλωματία όπως πολύ καλά γνώριζε η Ουάσιγκτον τις ενδεχόμενες εξελίξεις στην Τυνησία και, μάλιστα, από τον περασμένο Ιούνιο όπως καταδεικνύουν απόρρητα έγγραφα του State Department τα οποία είδαν προσφάτως το φώς της δημοσιότητας.
Μετά την έκρηξη στην Τυνησία, τη φωτιά στο Λίβανο και την οργή που εκφράστηκε στην Ιορδανία, η έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο και η εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Υεμένη από τον Πέμπτη, προσδιορίζουν ένα φαινόμενο αλυσιδωτών αντιδράσεων στον Αραβικό Κόσμο με πολλαπλές παράπλευρες επιπτώσεις στις διεθνείς ισορροπίες. Επιπτώσεις που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά κυρίως στην ευπαθή περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής και στην ευρύτερη ζώνη οικονομικών συμφερόντων στην Μεσόγειο, το Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική) και βεβαίως στην Αραβική Χερσόνησο.
Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες εντείνονται σε ολόκληρη την Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.
Νεκρός διαδηλωτής από πυρά
Στο Κάιρο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανόνια νερού, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος το οποίο απάντησε πετώντας πέτρες, ενώ στο Σουέζ, ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Η κυβέρνηση παράλληλα έχει προειδοποιήσει για «αποφασιστικά μέτρα».
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους ,ενώ 1.000 έχουν συλληφθεί αφότου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες την Τρίτη.
Συνελήφθησαν δημοσιογράφοι
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο δημοσιογράφος του BBC στο Κάιρο Assad Sawey, δήλωσε ότι συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από μυστικούς αστυνομικούς.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από Al-Azhar τζαμί, και κοντά σε μια από τις προεδρικές κατοικίες στην πρωτεύουσα.
Παράλληλα ,η γαλλική κυβέρνηση είπε ότι είχε λάβει τις εκθέσεις ότι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στο Κάιρο έχουν συλληφθεί.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Αλεξάνδρεια, στη Μανσούρα και στο Ασουάν, καθώς και στη Μίνια , στο Ασιούτ νότια του Καΐρου, και στο al-Αρίς της χερσονήσου Σινά.
Νωρίτερα, νεαροί Αιγύπτιοι μετέφεραν το νεκρό σώμα του διαδηλωτή που σκοτώθηκε στο Σουέζ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ονομάζεται Χαμάντα Λαμπίμπ, 30 ετών, και ήταν οδηγός.
Έκαψαν αστυνομικό τμήμα και πυρπόλησαν την έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας
Μάρτυρες αναφέρουν ότι σε πολλά σημεία η αιγυπτιακή αστυνομία έχει εγκατέλειψε τις κεντρικές περιοχές της βιομηχανικής πόλης, μετά τις διαδηλώσεις κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τις γραμμές ασφάλειας των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα. Ακόμα,έβαλαν φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας, στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου.
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Σύμφωνα με άνδρες των αρχών ασφαλείας, που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press,ο αντικαθεστωτικός, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, προκειμένου να είναι ασφαλής.
Ο Ελ Μπαραντέι, είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ και επέστρεψε στην Αίγυπτο από τη Βιέννη, για να πάρει μέρος στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ.
Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=247289&cid=5