Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ανασκαλνώντας:Στέγη στην ιστορία του Κολινδρού

Ημερομηνία: 01/08/2007

Σε παραδοσιακή κατοικία μετακόμισε το Μακεδονικό Μουσείο Κολινδρού



ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ που στεγάζει όλη την ιστορία του Κολινδρού από τη νεολιθική εποχή ώς το σήμερα και φιλοδοξεί να συμβάλει στην γνωριμία των κατοίκων με την ιστορία τους αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών.

Το μουσείο στεγάζεται σε μία παραδοσιακή κατοικία που έχει δωρίσει ο Παναγιώτης Γαλατσόπουλος, ένα κτίριο από το 1800, το οποίο συντηρήθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα, για να μετατραπεί σε μουσειακό χώρο.

Εκτός από το κτίριο, με παρέμβαση του δήμου Κολινδρού διαμορφώθηκε κατάλληλα και ο αύλειος χώρος για τη δυνατότητα φιλοξενίας των επισκεπτών.



Το μουσείο ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου 1992, με απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κολινδρού. Είναι νομικό πρόσωπο του δήμου και διοικείται από επταμελή επιτροπή, οριζόμενη από τον εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον δήμαρχο.



Σκοπός του μουσείου είναι μεταξύ άλλων η αξιοποίηση των πλούσιων ιστορικών, εθνογραφικών, λαογραφικών στοιχείων της Μακεδονίας, που έχουν σχέση με τον τόπο και την ευρύτερη περιοχή, η προβολή στην Ελλάδα και την ομογένεια, η επαφή της νεολαίας με την ιστορία μέσω των σχολείων και της εκκλησίας, η συλλογή και συντήρηση όλων των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων και η διατήρηση του παραδοσιακού μακεδονικού χρώματος του οικισμού.



Στο ισόγειο παρουσιάζονται ο Κολινδρός ανά τους αιώνες και γίνεται μία ιστορική αναδρομή στο παρελθόν από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Επίσης, υπάρχει υλικό από τις πρόσφατες ανασκαφές στον οικισμό Παλιάμπελων Κολινδρού, ενώ φιλοξενείται έκθεση χειρογράφων βιβλίων και αντικείμενα και εικόνες από την επαγγελματική και αγροτική ζωή των κατοίκων.



Στον ημιώροφο παρουσιάζεται το εργαστήριο υφαντικής, η εκπαίδευση στον Κολινδρό και έκθεση φωτογραφιών από τους πεσόντες υπέρ πατρίδος. Τέλος, στον 1ο όροφο υπάρχει έκθεση σπάνιων αντικειμένων και παρουσιάζεται η οικογενειακή και κοινωνική ζωή των κατοίκων.




ΘΕΜΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/arts/4422/