Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Καταλήψεις και διαμαρτυρίες σε κτίρια της ΔΕΗ ενάντια στο τέλος ακινήτων


Καταλήψεις και διαμαρτυρίες σε κτίρια της ΔΕΗ ενάντια στο τέλος ακινήτων. «Υποκριτικό ελιγμό» χαρακτήρισε η Αλ. Παπαρήγα την προσωρινή αναστολή των διαδικασιών διακοπής της ηλεκτροδότησης
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις με τη μορφή καταλήψεων και αποκλεισμών σε κτίρια και υπηρεσίες της ΔΕΗ, ενάντια στο ειδικό τέλος ακινήτων. Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνοντας λόγο για ...«Ρομπέν των Δασών», για παράταση της μη διακοπής ρεύματος και για παρέμβαση του εισαγγελέα στις συνεχιζόμενες καταλήψεις. Στο υπό κατάληψη κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ περιόδευσαν το πρωί και έκαναν δηλώσεις για το «χαράτσι» καλώντας τον λαό να μην πληρώσει, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ με την οποία ζητά παράταση και κοινωνικά κριτήρια.

Αναλυτικότερα:

Καταλήψεις- κινητοποιήσεις
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, δήλωσε ότι η κατάληψη γίνεται προκειμένου «να μη φύγει καμία εντολή διακοπής ρεύματος σε κανένα σπίτι φτωχού, ανέργου, μικροσυνταξιούχου» και κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει πίσω αυτόν τον απαράδεκτο νόμο», καθώς -όπως είπε- «δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας για να εκβιάσουμε τον κόσμο».
Ολιγόλεπτη κατάληψη και έπειτα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτίριο της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε το πρωί το ΠΑΜΕ, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται τα γραφεία της ΔΕΗ επί της Ακτής Δυμαίων στην Πάτρα. Παράλληλα, κάτοικοι και φορείς του δήμο Κερατσινίου έχουν αποκλείσει το υποκατάστημα της ΔΕΗ. Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής είπε ότι η κινητοποίηση είναι προειδοποιητική και τόνισε ότι ο δήμος αναμένει τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για να δει ποιες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αφορά η εξαίρεση από τη διακοπή του ρεύματος.
Επίσης, χαρακτήρισε άδικο και παράνομο το μέτρο του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αναφέροντας ότι ο δήμος έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της σχετική υπουργικής απόφασης.
Ο κ. Τζανής, κάλεσε όσους πολίτες του δήμου αδυνατούν να πληρώσουν, να προσέρχονται στο δήμο προσκομίζοντας τον λογαριασμό και τα έγγραφα από τα οποία προκύπτει η αδυναμία τους, ώστε ο δήμος να προχωρά στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ.

Το υπουργείο
Ανακοίνωση σχετικά με την κατάληψη του Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τονίζει ότι:
«Κανείς δε νομιμοποιείται να παίρνει το νόμο στα χέρια του και να βάζει στενά συντεχνιακά συμφέροντα πάνω από το εθνικό συμφέρον.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να παριστάνει ανεύθυνα τον «Ρομπέν των Δασών» σε μία τόσο σοβαρή συγκυρία για τη χώρα.
Προκαλεί δε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι η σημερινή ενέργεια πραγματοποιείται, ενώ ήδη είχε γίνει γνωστό ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να μην γίνεται διακοπή ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες, έως ότου οριστικοποιηθεί ο τρόπος προστασίας τους σε σχέση με την πληρωμή του τέλους ακινήτου.
Σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, ώστε να σταματήσει άμεσα η κατάληψη.

Η Α. Παπαρήγα
Το πρωί, στο χώρο που γίνεται η κατάληψη, βρέθηκε και η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ζήτησε την πλήρη κατάργηση του μέτρου, χαρακτηρίζοντας «υποκριτικό ελιγμό» την προσωρινή αναστολή των διαδικασιών διακοπής της ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς με το τέλος ακινήτων.

Στο χώρο της κατάληψης βρέθηκε και ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας , υποστηρίζοντας ότι «η τριμερής μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ακροδεξιάς έκανε την πρώτη υποχώρηση κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, των συνδικάτων και της αριστεράς. Τώρα είναι η ώρα η πίεση να κλιμακωθεί, ώστε να καταργηθεί οριστικά αυτό το παράνομο, αντισυνταγματικό και αντιλαϊκό χαράτσι το οποίο δεν πρέπει κανένας να πληρώσει και δεν πρέπει να αφήσουμε όλοι όσοι έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας να εφαρμοστεί».

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την είσπραξη φόρων μέσω της ΔΕΗ τονίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφή και συγκεκριμένη εντολή στη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος και άμεσα να προβεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την εξαίρεση από το μέτρο, με ρυθμίσεις και κριτήρια εισοδηματικού και κοινωνικού χαρακτήρα».


http://www.eklogika.gr/news/6897