Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Επιστολή συμπαράστασης του Φρίξου στην Ιζαμπέλ Δέδε - "Σύνταγμα-Νόμοι και έννοια του Καθήκοντος"

Κυρία Ιζαμπέλ σας συγχαίρω ειλικρινά που δεν κρύβεται την αγανάκτησή σας, τα λόγια σας και δεν χαρίζεσθε σε κανέναν. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω όμως. Οι τοπικοί άρχοντες όλοι
τους, διαχρονικά, δεν έχουν πρόβλημα με την αλληλογραφία τους διότι και γνωστοί είναι και εξουσία και λαμβάνουν τόσον την προσωπική τους αλληλογραφία όσον και την υπηρεσιακή στο σπίτι τους ή στο γραφείο τους.Το ίδιο συμβαίνει και με τον προϊστάμενο των ΕΛΤΑ , το ίδιο και με τους ιδιώτες, (νέο μόδα αυτή), που ανέλαβαν την διανομή  της αλληλογραφίας εργολαβικά. Εσείς και ο κάθε χωριανός σας και όχι μόνο,(το ίδιο συμβαίνει και αλλού), είσθε δημότες β΄κατηγορίας και ως τέτοιους σας αντιμετωπίζουν. Μόνο έτσι ερμηνεύεται η αδιαφορία τους στο πρόβλημά σας. Θα τολμήσω μία πρόβλεψη και μακάρι να διαψευσθώ. Την νύφη θα την πληρώσει ο καψερός ο  διανομέας, (συνηθισμένη τακτική της κάθε διοικήσεως στο Ελλαδιστάν), και το σύστημα θα βγει λάδι. Σε σας δε έχω να συστήσω να γίνεται φίλη του μπακάλη ή του καφετζή για νάχετε μέσον, (αναγκαία προϋπόθεση για τον Έλληνα προκειμένου να κάνει την δουλειά του),ώστε να βρίσκεται την αλληλογραφία σας ψάχνοντας μέσα στο κουτί του μπακάλη. Θα αποκτήσετε έτσι και το προνόμιο να μαθαίνετε πρώτη τα νέα του χωριού σας ,(ποιός αλληλογραφεί με ποιόν ή ποιός έχει δοσοληψίες με τη τράπεζα κλπ κλπ).
*********************************************
Το Άρθρο 28 του Συντάγματος, κατοχυρώνει την ισονομία και την ισοπολιτεία ως θεμελιώδες δικαίωμα του ατόμου. Η παράγραφος 1 του Άρθρο 28, ορίζει: «Πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως.» Η παράγραφος 2, του Άρθρου 28 ρητά απαγορεύει κάθε μορφή διάκρισης. Η εφαρμογή του Άρθρου 28, όπως και κάθε άλλου άρθρου του Συντάγματος, που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του ανθρώπου συναρτάται με τις διατάξεις του Άρθρου 35 του Συντάγματος που καθιστά τη διασφάλιση και αποτελεσματική εφαρμογή τους, υποχρέωση των νομοθετικών, εκτελεστικών και δικαστικών αρχών μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων τους.
***************************************************
Η λέξη καθήκον, με τη γενικότερη έννοια κατά τη χρήση της, συνώνυμα της υποχρέωσης, υποδηλώνει την οποιαδήποτε πράξη που επιτάσσουν αποδεκτοί ρυθμιστικοί κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και συνεργατικής δράσης. Ειδικότερα χρησιμοποιείται (επί το πλείστον) με την έννοια πράξης που υποδηλώνει "ρόλο" ή "λειτούργημα" με κάποια σχετική διάρκεια, (π.χ. συζυγικό, αστυνομικό, στρατιωτικό, καθήκον του πολίτη κ.ά.).

Πολλές φορές το καθήκον περιλαμβάνει και κάποια έννοια θυσίας, τούτο παρατηρείται περισσότερο στην εθιμοτυπία στους λεγόμενους "κανόνες εθιμοτυπίας" (rules of etiquette), αλλά και στον ορθό λόγο (ορθή ομιλία), όπου στις περιπτώσεις αυτές το επιβαλλόμενο δεν αποτελεί καθήκον. Κάτω από αυτό το πρίσμα κινούνται και οι ηθικολόγοι που προτάσσουν σε αντιδιαστολή τη σύγκρουση μεταξύ καθήκοντος και συμφέροντος.
****************************************

Σε ενημερώνω ότι και άλλα δημοτικά διαμερίσματα έχουν το ίδιο πρόβλημα!
Καλή δύναμη
FRIXOS FRIXOU