Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ημερίδα στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για τον τηλεφωνικό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εορτασμού του

 ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:«Με τη διαρκή πρόοδο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, άρχισαν να
δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεσμοί και δομές καθοριστικοί για την προστασία των πολιτών όπως ακριβώς είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας»

Μία άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα για τον τηλεφωνικό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εορτασμού του, που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (τμήμα Πολιτικής Προστασίας), η Ιερά Μητρόπολή Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος & το τμήμα ΕΚΑΒ Πιερίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, που κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας αναφέρθηκε στη δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεσμών και δομών, που έχουν θεμελιωθεί στα ιδεώδη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συνοχής και που είναι καθοριστικοί για την προστασία των πολιτών, επισημαίνοντας πως «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που δημιουργήθηκε το 2001 για τη στήριξη της κινητοποίησης βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μεγάλων καταστροφών, ασχολείται με την καταγραφή, το συντονισμό και την αλληλοσυμπληρωματικότητα των ικανοτήτων πολιτικής προστασίας των συμμετεχόντων κρατών».

Όπως, πρόσθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας «η Ελλάδα μετέχει - μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα πλέον. Θα τολμούσα να πω ότι πλέον είμαστε μια πολυεθνική, πολυευρωπαική ομάδα η οποία έχει κοινούς στόχους και κοινό όραμα και μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού έχει αποκτήσει το πλέον κρίσιμο ζητούμενο κοινή επιχειρησιακή γλώσσα συνομιλίας. Εκτός από την κοινή επιχειρησιακή γλώσσα συνομιλίας, υπάρχει νομοθετικά κατοχυρωμένη και η υπηρεσία του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, καλωσορίζοντας τον Αντιπύραρχο Φαλάρα Ευάγγελο, Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, την κ. Δέσποινα Χαρίση, Υπεύθυνη τομέα ΕΚΑΒ Πιερίας, τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής – Αρχηγό του σώματος Εθελοντών, Σαμαριτών, Διασωστών  και Ναυαγωσωστών του ΕΕΣ τμήματος Κατερίνη, Διασώστη, Εκπαιδευτή Α’ Βοηθειών και Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, κ. Δημήτριο Κατιρτζή, τους Υπευθύνους των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και Πιερίας, κ. Σωτηρία Καρολίδου και κ. Αθανάσιο Χαρίση καθώς και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Νομού Πιερίας, κ. Αδάμο Σαραηλίδη, ως εισηγητές στην ημερίδα, τόνισε την αναγκαιότητα για τη δια βίου εκπαίδευση των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων αλλά και της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για θέματα που άπτονται την προστασία τους από έκτακτα φαινόμενα.


Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ Δημήτριος Συριανίδης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ. Ιωάννης Καζταρίδης, ο Σημαιοφόρος από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης, κ. Χατζηπασχάλης Κωνσταντίνος, ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος Κατερίνης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, κ. Τουρναβίτης Νικόλαος.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Στέφανος Μπιτόπουλος, εκπρόσωποι βουλευτών της Πιερίας, εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών φορέων, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας, Διευθυντές και στελέχη σχολικών μονάδων από όλη την Πιερία, από τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και Λύκεια (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ), το ΕΕΕΕΚ Κατερίνης, το Μουσικό Σχολείο, το Δημόσιο ΙΕΚ Κατερίνης, το ΤΕΙ Κατερίνης, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης, τον Σύλλογο Πολυτέκνων και εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Πιερία (ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, Διασωστική Ομάδα Πιερίας, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας), εκπρόσωποι των τοπικών παραγωγικών φορέων, στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας αλλά εκπρόσωποι του τύπου που κάλυψαν δημοσιογραφικά το γεγονός.

«Διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στις σχολικές μονάδες. Προφυλαχθείτε από τους Σεισμούς. Μάθε τι είναι το 112» ήταν το θέμα της εισήγησης του Προϊσταμένου του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Πιερίας, κ. Νίκου Χηνόπουλου. «15 έτη από τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (2001 - 2016) και τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112». Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που αναγνωρίζουν τον αριθμό «112», τον κοινό ευρωπαϊκό αριθμό για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι περισσότεροι πιθανότατα το έχουν δει να εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τους όταν αυτό «δεν έχει σήμα», αλλά επιτρέπει μόνο την «επείγουσα κλήση 112». Είναι ο αριθμός που λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνδέει μέσω κινητών και σταθερών τηλεφώνων, τους πολίτες που κινδυνεύουν από τραυματισμό, πυρκαγιά ή εγκληματική ενέργεια με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία)».
  
Στη συνέχεια ενημέρωσε τους παρισταμένους για τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης "112". Συγκεκριμένα, είπε, ότι λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία των πολιτών με τις εθνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το έτος παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης, η κλήση προς το "112” είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από: σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο (ακόμα και χωρίς κάρτα SIM) και από δημόσια τηλεφωνική συσκευή (χωρίς τηλεκάρτα). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, το "112” μας συνδέει με: την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS (1056), την Ευρωπαϊκή Ανοιχτή Τηλεφωνική Γραμμή για αγνοούμενα παιδιά (116000), ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση που η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση στο “112” πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν την περιοχή (υπηρεσία εθνικής και διεθνούς περιαγωγής), ενώ η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά και γίνεται εντοπισμός της θέσης του καλούντος μέσω δορυφόρου.

Στην εισήγησή του, ο κ. Χηνόπουλος, υπογράμμισε ότι καλούμε το 112 για επικοινωνία με κάθε ένστολη υπηρεσία (αστυνομία, πυροσβεστική, πρώτες βοήθειες), σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, από σταθερό, κινητό και δημόσιο τηλέφωνο, ατελώς - δωρεάν. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι καλούμε το 112 σε κάθε έκτακτη περίπτωση που απαιτείται η συνδρομή της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των πρώτων βοηθειών, όταν δούμε ένα ατύχημα μπροστά στο σχολείο, όταν κάποιος έχει χτυπήσει σοβαρά στην αυλή ή αντιμετωπίζει κάποιο (άγνωστο σε εμάς) πρόβλημα υγείας ή αν δούμε για παράδειγμα ένα κτίριο να καίγεται. «Όταν καλούμε το 112 ζητάμε τη βοήθεια ενός – πιθανά – πιο ψύχραιμου από εμάς και με απόλυτη νηφαλιότητα εξηγούμε στο συνομιλητή μας (στην άλλη άκρη της γραμμής) με κάθε δυνατή λεπτομέρεια (ωστόσο χωρίς περιττές περιγραφές) το χώρο και το χρόνο του συμβάντος, δίνουμε τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς μας (Όνομα, Επίθετο, τηλέφωνο επικοινωνίας, διεύθυνση του συμβάντος) και μόνο εφόσον πάρουμε τη διαβεβαίωση για ακριβή κατανόηση της κατάστασης από τον συνομιλητή μας, ολοκληρώνουμε την κλήση.

ΔΕΝ ΚΑΛΟΥΜΕ το «112» για πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου ή άλλες πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος,

ΔΕΝ ΚΑΛΟΥΜΕ το «112» για να κάνουμε αστεία και πλάκες,

ΔΕΝ ΚΑΛΟΥΜΕ το «112» για περιπτώσεις που δεν είναι πραγματικά έκτακτης κατάστασης και δεν τερματίζουμε την κλήση ακόμα και αν καλέσαμε κατά λάθος το 112 (πρέπει να δηλώσουμε ότι έγινε κατά λάθος)».


«Πυρκαγιές σε Δημόσια Κτίρια & Σχολεία» ήταν ο τίτλος της εισήγησης του Αντιπύραρχου και  Διοικητή της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, κ. Ευάγγελου Φαλάρα. Στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στις αιτίες ανάπτυξης μιας πυρκαγιάς καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Είναι εντελώς αυτονόητο, τόνισε, πως ενώ η κατάσβεση είναι έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η διαφυγή από το κτίριο στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά πρέπει να γίνεται άμεσα και συντονισμένα, ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί.

Στην «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση» αναφέρθηκε η Υπεύθυνη Τομέα ΕΚΑΒ Πιερίας, κ. Δέσποινα Χαρίση. «Είναι απολύτως αναγκαία η γνώση εφαρμογής της τεχνικής της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης για να την παρέχουμε σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Το ΕΚΑΒ είναι δημόσιος φορέας που μπορεί να παρέχει πιστοποιημένη εκπαίδευση σε ΚΑΡΠΑ (ΚΑΡδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση)».

«Η πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων που ελλοχεύουν στις σχολικές μονάδες» ήταν το θέμα της εισήγησης του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής – Αρχηγού του Σώματος Εθελοντών, Σαμαριτών, Διασωστών  και Ναυαγωσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τμήματος Κατερίνης, Διασώστη, Εκπαιδευτή Α’ Βοηθειών και Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, κ. Δημήτριου Κατιρτζή. Μικρά μυστικά για την ανίχνευση και καταγραφή των κινδύνων που ελλοχεύουν στις σχολικές μονάδες καθώς και τρόπους πρόληψης αυτών, ήταν ο άξονας γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η εισήγηση του κ. Κατιρτζή.

Οι υπεύθυνοι του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς & του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ. Σωτηρία Καρολίδου και κ. Αθανάσιος Χαρίσης, αντίστοιχα, μίλησαν εκτενώς για την «Αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων από κινδύνους και κρίσεις σε εκπαιδευτικές μονάδες». Η ψυχολογική στήριξη των μαθητών, καθηγητών και γονέων σε περιπτώσεις που οι σχολικές μονάδες πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης (π.χ.  απώλεια ανθρώπου/ων) αλλά και σε φαινόμενο παρατεταμένης κρίσης (π.χ. σχολικός εκφοβισμός). Μέσα από τις εισηγήσεις τους, παρουσιάστηκαν δράσεις και ενέργειες που δρουν θεραπευτικά για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Τον κύκλο των εισηγήσεων της ημερίδας, έκλεισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Νομού Πιερίας, κ. Αδάμος Σαραηλίδης, αναλύοντας τη σημαντική συμβολή που έχουν οι «Ραδιοεπικοινωνίες σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης». Στην περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια θεομηνία ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από έντονα ή/και παρατεταμένα καιρικά φαινόμενα, όπου τα υπόλοιπα δίκτυα επικοινωνιών έχουν «καταρρεύσει» και δεν μπορεί να γίνει εφικτή οποιουδήποτε είδους επικοινωνία, οι κατά τόπους ραδιοερασιτέχνες στις εγκεκριμένες ραδιοσυχνότητες των εθελοντών, μπορούν να «μεταφέρουν» άμεσα και με ασφάλεια ηχητικά μηνύματα, συνεισφέροντας – ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων.


Γενική αίσθηση όλων των συμμετεχόντων ήταν η αναγκαιότητα της υλοποίησης της ημερίδας και ευχήθηκαν στην επανάληψή της και με ακροατήριο όχι μόνο μαθητές αλλά και ανοιχτές ημερίδες ώστε όλη η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί τόσο για το «112» όσο και για την Πολιτική Προστασία και τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται.